Zvolenčania nemali slabinu. Šesť dôvodov, prečo získali titul

Hokejisti HKM Zvolen vyhrali Tipos extraligu 2020/2021.
Hokejisti HKM Zvolen vyhrali Tipos extraligu 2020/2021. (Zdroj: TASR)
Juraj Berzedi|6. máj 2021 o 20:20 (aktualizované 6. máj 2021 o 22:19)

Sadli si hráči i tréneri.

BRATISLAVA, ZVOLEN. Ovládli základnú časť i play off. Hokejisti Zvolena sa stali majstrami Slovenska. Vo finále zdolali Poprad 4:1 na zápasy. 

V play off Zvolenčania prehrali dva zápasy. Zvíťazili v dvanástich.

Prečo boli v tomto ročníku takí dominantní? Prinášame šesť dôvodov.

1. Vyvážený káder

Hľadať slabší článok v kádri Zvolena je takmer nemožné. Zo Slovana Bratislava prišlo pred sezónou do tímu trio Radovan Puliš, Marek Viedenský a Radovan Bondra.

K ním výborne zapadli Peter Zuzin, Miloš Kelemen a Juraj Mikúš. Zvolenčania mali aj vyváženú obranu a v nej spojenie mladosti a skúsenosti. Poslednú skladačku v nej doplnil Oldrich Kotvan.

„V tejto sezóne mali všetko - kreatívnych útočníkov, veľmi dobrých korčuliarov, fyzicky silných útočníkov a v obrane spojili defenzívnu zodpovednosť s tvorivosťou,“ naznačil pre Sportnet tréner Norbert Javorčík.

Zvolenčania si vybrali aj vhodných legionárov. Do útoku šikovného Fína Mikka Nuutinena a kanadského centra Allana McPhersona, do obrany TJ Melancona a Bena Betkera.

A v bránke bol rozhodujúcim článkom skúsený Švéd Robin Rahm.

2. Vyrovnané formácie

Hokejisti Slovana sa spoliehali v play off najmä na kanadské útočné trio Brendan O'Donnell, Brant Harris a Brendan Ranford, ktorých dopĺňal Rastislav Gašpar.

Popradčania hrozili najmä formáciou Marcel Haščák, Dávid Skokan a Patrik Svitana. Zvolenčania svoju silu rozložili do viacerých útokov.

„Máme o jednu kreatívnejšiu formáciu viac ako Slovan,“ hovoril asistent trénera Zvolena Andrej Podkonický počas semifinále so Slovanom.

Zvolen bol zo všetkých tímov najlepší v hre piatich proti piatim. A jeho široký káder bol rozhodujúci aj v play off.

Radovan Puliš (vľavo) v drese HKM Zvolen.
Radovan Puliš (vľavo) v drese HKM Zvolen. (Autor: TASR)

Vypadli kľúčoví hráči ako Zuzin či Puliš? Žiadny problém. Nahradili ich Jozef Tibenský či Václav Stupka. Príležitosti sa nezľakli ani mladíci.

„Aj keď sa im vo finále zranili hráči, stále mali dve veľmi silné formácie a ďalšie dve, ktoré tiež dokázali rozhodnúť. Iné mužstvá ich nemali,“ myslí si Javorčík.

3. Realizačný tím

Zvolenčania neboli najsilnejší len na ľade, ale aj na striedačke. Hlavný tréner Peter Oremus a po jeho boku asistenti Andrej Podkonický a Andrej Kmeč.

Prvý z nich bol už asistentom reprezentačného trénera Craiga Ramsayho na domácich majstrovstvách sveta a druhý predtým robil výbornú prácu v HK Nitra.

Na všetko dohliadal skúsený Oremus. Hoci všetci traja už boli v minulosti hlavnými trénermi, tentoraz sa podriadili spoločnému cieľu. 

„Je vidieť, že si sadli ľudsky aj po odbornej stránke. Výborne si rozdelili kompetencie. A úlohy, ktoré si zadali, aj splnili. Zdá sa, akoby Zvolen nemal slabinu,“ tvrdí Javorčík.

4. Psychická odolnosť

V semifinálovej sérii so Slovanom išli Zvolenčania až trikrát do predĺženia. V dvoch prípadoch boli úspešnejší.

Prehrali len raz, keď Slovan vyrovnal 32 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času a o víťazstve rozhodol štyri sekundy pred koncom predĺženia.

Do Bratislavy išli Zvolenčania za stavu 1:1. Momentum bolo na strane Slovana. Zvolen však oba zápasy v Bratislave zvládol a vyhral.

Je to o tímovej motivácii i vzťahoch v kabíne. Hráči si dôverujú. Keď sa lámal zápas, verili si a tie kľúčové momenty si doslova užívali a vychutnávali.


Norbert Javorčík, hokejový tréner

Podobné to bolo aj vo finále s Popradom. V prvom zápase Zvolenčania prehrávali 1:2, v druhom 0:2. Ale nezlomili sa a obe stretnutia dokázali otočiť.

„Je to o tímovej motivácii i vzťahoch v kabíne. Hráči si dôverujú. Keď sa lámal zápas, verili si a tie kľúčové momenty si doslova užívali a vychutnávali,“ priznal Javorčík.

„Nehrajú hokej, že by len odstreľovali puky. Snažia sa hrať tvorivo, kontrolovať puk a dokážu to bez individuálnych chýb,“ doplnil Javorčík, ktorý počas sezóny viedol Banskú Bystricu.

5. Tímový duch

V kolektívnom športe tituly nevyhrávajú jednotlivci, ale tím. Otrepaná, ale pravdivá fráza platila aj v prípade zvolenského tímu.

„Stále máme v kabíne zábavu, dobrú náladu. Nech sa deje, čo sa deje, navzájom sa podporujeme,“ priznal počas finále útočník Marek Viedenský.

Zo zvolenského kádra bola cítiť tímová chémia.

„Aj keď som trénoval Banskú Bystricu a hrali sme proti Zvolenu, jasne som to vnímal. Presne vedeli, čo chcú dosiahnuť,“ vraví Javorčík.

„Podarilo sa im vytvoriť výborné medziľudské vzťahy. Keď si navzájom prajete, nie je tam žiadna závisť, môže to byť absolútne kľúčová vec pri úspechu,“ dodáva.

6. Dušan Mráz

Od roku 1995 je funkcionárom HKM Zvolen. A postupne cez firmu Doprastav začal klub sponzorovať.

Neskôr sa stal prezidentom klubu a spolu s ďalšími akcionármi a podporovateľmi vytvoril silnú značku, ktorá vyhrala tretí majstrovský titul.

Zvolenčania využili aj pandémiu koronavírusu. V čase, keď iné kluby ešte vyčkávali, oni konali. Už v lete mali káder, ktorý spĺňal najvyššie parametre.

„Na najbližšiu sezónu máme rozpočet na prvý tím 1,6 milióna eur,“ hovoril pred začiatkom sezóny Dušan Mráz.

Slušný a rozhľadený človek, ktorý robí hokej so srdcom. Pri zvolenskom titule fungovalo absolútne prepojenie hráčov, trénerov a funkcionárov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Zvolenčania nemali slabinu. Šesť dôvodov, prečo získali titul