Hasičský šport robí z mužov atlétov

DHZ Nižné Ružbachy. Pre členov tímu je radosť pretekať.
DHZ Nižné Ružbachy. Pre členov tímu je radosť pretekať. (Autor: dobrovolnihasici.sk)
Peter Rindoš|12. nov 2016 o 00:00

Dobrovoľníci z Nižných Ružbách patria na Slovensku k absolútnej špičke.

NIŽNÉ RUŽBACHY. Zásahy v teréne i náročný tréning z nich robia atlétov. Dobrovoľníci z Nižných Ružbách (okr. Stará Ľubovňa) sa venujú hasičskému športu, v ktorom patria na Slovensku k absolútnej špičke.

Tvrdia, že keď k tomuto odvetviu už raz pričuchnete, chytí vás na celý život.

Doménou partie okolo predsedu obecného zboru Andreja Babjarčíka je požiarny útok. Ide o najrozšírenejšiu kategóriu hasičského športu.

Na tohtoročných najprestížnejších pretekoch u nás dosiahli výnimočný úspech, keď skončili tretí. Z východniarov boli najlepší.

„Ide o spojenie športu, motorov a adrenalínu v jednom. Celú sezónu beháte a trénujete pre niekoľko sekúnd na trati. Za seba môžem povedať, že veľa z požiarnych útokov si nepamätám, len mihnutia momentov. Ale tie pocity po peknom útoku sú neopísateľné,“ opísal A. Babjarčík svoj pohľad na hasičský šport a pokračoval: „Ak to človek neskúsil, tak nevie o čom to je, ale ak to skúsi, chytí ho to na celý život.“

Medzi úspechom a neúspechom je tenká niť

Prednedávnom sa pri Nitre konal vrchol hasičskej sezóny – Slovenský superpohár. V konkurencii viacerých tímov obsadila partia z Nižných Ružbách vynikajúce tretie miesto.

Najlepší boli Česi z Brumova pred Podvysokou z okresu Čadca. Znamená to, že Ružbašanom tak prischol nepísaný titul najlepšieho mužstva východu.

„Či sme momentálne najlepší hasičský tím na východnom Slovensku? Neviem a netrúfnem si to povedať, pretože skromne odpoviem, že v našom športe je veľmi tenká niť, kde sa kolíše úspech od neúspechu,“ povedal A. Babjarčík.

Do superpohára sa chlapci z okresu Stará Ľubovňa dostali postupovým kľúčom z Regionálnej hasičskej ligy Spiš. Tá patrí u nás k najväčším a najlepším, o jej kvalite hovorí aj fakt, že v nej tento rok súťažili aj tímy z Banskobystrického kraja.

Paradoxne, v tejto súťaži obsadili Nižné Ružbachy tiež tretie miesto.

(Autor: Milan Dermek)

Chce to veľa poctivej prípravy

Hasičský šport možno rozdeliť do troch kategórií. Najrozšírenejšou a dominantnou je požiarny útok. Ďalej je to beh cez prekážky na sto metrov a výstup do štvrtého podlažia cvičnej veže.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hasičský šport robí z mužov atlétov