Hanlon proti Rusom neplánuje meniť útoky

Štefan Ružička by mal od trénera Hanlona dostať proti Rusom šancu od začiatku zápasu.
Štefan Ružička by mal od trénera Hanlona dostať proti Rusom šancu od začiatku zápasu. (Autor: TASR)
TASR|2. máj 2011 o 14:13

Nikto nečakal, že šláger A-skupiny hokejového šampionátu medzi Slovenskom a Ruskom bude zároveň súbojom dvoch tímov, ktorým zo štvrťfinálového pohľadu tečie do topánok.

BRATISLAVA. Kto by sa bol nazdal, že utorňajšie vyvrcholenie A-skupiny na MS v Bratislave nebude napokon šlágrom dvoch veľmocí o najlepšiu pozíciu do druhej fázy, ale zápasom zatekania do topánok...

Na korčuliach pánov hokejistov z Ruska a pánov hokejistov zo Slovenska. O 20.15 ide na jednej strane Nabokovovi, Kovaľčukovi, Radulovovi a spol. síce naozaj o to isté ako ich súperom Halákovi, Hossovi, Demitrovi a spol., lenže o iné, akoby si pred šampionátom pomysleli.

Postup do osemfinále majú istý, ale...

Je to extrémna situácia, paradoxne s vymazanou extrémnou alternatívou. Oba tímy majú síce po dvoch z troch kôl A-skupiny na konte jedno víťazstvo, oba majú aj istý postup do osemfinále, ale zatiaľ bez jediného bodu na cestu.

V prípade víťazstva v riadnom čase si víťaz šlágra zoberie so sebou aspoň tri body, polovicu zisku Nemecka ako senzačného víťaza skupiny.

Mužstvo, ktoré takto v utorok prehrá v riadnom hracom čase, pôjde do E-skupiny bez bodu, v ústrety trom zápasom (proti trom zo štvorice Fínsko, ČR, Lotyšsko, Dánsko) a s imperatívom samotných úspechov. I

náč hrozí nepostup do štvrťfinále, čo by v prípade Ruska i tohtoročného Slovenska znamenalo ďalšie veľké prekvapenie.

Vo verzii utorňajšieho výsledku po predĺžení alebo po nájazdoch by si víťaz pomohol len dvomi bodmi a jeho súper by so ziskom jediného bodíka tiež nemohol vyskakovať.

Handzuš: Rusi budú hrať úplne ináč

"Myslím si, že Rusi proti nám budú hrať úplne ináč ako proti tým kvázi slabším mužstvám, proti ktorým sa predsa len nevedia tak 'vyhecovať'. Na nás sa 'vyhecujú' a my budeme tiež nabudení, takže to bude určite dobrý zápas a obe mužstvá budú chcieť vyhrať," hovorí Michal Handzuš.

Téme zatekania do topánok sa hráči radšej vyhýbajú, ale Ladislav Nagy upozorňuje: "No, zatiaľ tu Rusi nenadchli, ale všetko je aj pre nich otvorené. Musíme sa vyvarovať zbytočných vylúčení, pretože majú veľmi dobré presilovky. Nemôžeme s nimi príliš hrať otvorenú partiu, je to nevyspytateľné mužstvo."

Vyrovnaná bilancia

Slovenskí hokejisti majú s Ruskom vzácne vyrovnanú bilanciu. Krajiny odohrali 21 vzájomných duelov, pričom obe zvíťazili v ôsmich zápasoch, päť sa skončilo remízou a aj skóre je nerozhodné 63:63.

Naposledy sa stretli vlani na šampionáte v Nemecku. Slováci vtedy v prvom stretnutí na šampionáte podľahli "zbornej" 1:3. V predchádzajúcom zápase na ZOH 2010 vo Vancouveri však zvíťazili 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

Slováci mali podobný tím ako teraz, ruský olympijský menoslov bol hrozivejší, takže podľa "papiera" by Slováci mali doma na MS uspieť. Lenže papier v súčasnej konkurencii svetového hokeja je riadne pokrkvaný a počmáraný.

Nabokov bude veľkou otázkou pre trénerov

"Všetci hráči vnímajú, že sme tu ako hostia. Diváci budú pre domácich šiestym hráčom a na to sa musíme osobitne pripraviť. Musíme sa od všetkého odosobniť. V našom tíme sú vynikajúci hráči, ktorí vedia čo robiť s pukom a ako dávať góly," nádeja sa ruský tréner Vjačeslav Bykov.

Kapitán Alexej Morozov hovorí diplomaticky: "Je dobré, že s nimi hráme až posledný zápas úvodnej fázy. Po dvoch zápasoch možno zistiť, kde sú ich problémy a silné stránky. A pripraviť sa na to."

Boris Michajlov, ktorý stál na lavičke zbornej počas zlatého triumfu Slovenska v Göteborgu, na adresu ruského tímu uviedol, že obrana proti Slovinsku hrala lajdácky. Preto pred zápasom so Slovenskom varuje.

"So Slovenskom takto hrať nemôžeme. Lajdáckosť v obrane môže viesť k prehre. Napriek tomu všetci veríme, že vyhráme."

Na margo výkonov brankára Jevgenija Nabokova uviedol: "To je otázka pre trénerov. Oni si ho vybrali, to znamená, že mu veria."

Hanlon nebude meniť útoky

Tréner Glen Hanlon avizoval, že línie meniť nebude. Akurát je pravdepodobné, že do hry od začiatku zasiahne Štefan Ružička, alternujúci až v záverečnej tretine proti Nemecku. Zrejme na mieste ľavého krídla štvrtého útoku vymení Branka Radivojeviča.

Bykovov tím dal v druhom zápase 6 gólov, takže nie je dôvod meniť útoky. Pravda, otázny je štart otraseného Tereščenka, v prípade jeho absencie by centra tretieho útoku robil Kuliomin, alebo tam budú alternovať Zinovjev s Kajgorodovom.

Vrásky trénerom však robí súhra ako taká, preto asi nebudú meniť ani obranné dvojice a zamerajú sa na taktické pokyny, ktoré by mali viesť k lepšej symbióze oboch línií. A všetci budú zvedaví, či po štyroch kusoch od Slovincov bude opäť chytať Nabokov...

Predpokladné zostavy

Slovensko: Halák - Jurčina, Baranka, Podhradský, Štrbák, Majeský, Graňák - Marián Hossa, Stümpel, Demitra - Marcel Hossa, Handzuš, Gáborík - Zedník, Surový, Šatan - Nagy, Bartečko, Ružička - (Radivojevič)

Rusko: Nabokov - Nikulin, Belov, Aťjušov, Ťjutin, Kalinin, Kornejev, Jemelin, Kulikov - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Kovaľčuk, Kajgorodov, Radulov - Afinogenov, Kuliomin, Gorovikov - Arťjuchin, Tarasenko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hanlon proti Rusom neplánuje meniť útoky