Handzuš v Chicagu herne ožil: Iba som sa snažil nič nepokaziť

(Autor: TASR/AP)
TASR|8. jún 2013 o 11:53

Handzuš sa výrazne pričinil o to, že Chicago je len krok od postupu do finále play off.

CHICAGO. Klub NHL Chicago Blackhawks dlho nevedel nájsť vhodného adepta na post centra druhého útoku. Tréner Joel Quenneville skúšal niekoľko hráčov, no do systému mu zapadol až slovenský útočník Michal Handzuš, ktorý sa mu odvďačuje skvelými výkonmi.

Oživenie druhého útoku

Quenneville angažoval skúseného tridsaťšesťročného Slováka v závere základnej časti zo San Jose výmenou za výber v 4. kole tohtoročného draftu.

Sľuboval si od neho najmä prínos v defenzívnej činnosti a na vhadzovaniach a tak sa Handzuš zo začiatku objavoval vo štvrtom útoku.

Prišlo však play off a v ňom náročná séria s Detroitom a kouč "jastrabov" potreboval urýchlene nájsť schopného centra do druhého útoku. A keďže tam sa nedarilo Daveovi Bollandovi, ktorý na poste hral počas celej sezóny, Andrewovi Shawovi, ani dvojici krídelníkov Sharpovi a Kaneovi, prišiel na rad Handzuš.

"Predtým, ako sme ho tam postavili, mali sme dva góly v troch zápasoch. Potrebovali sme zlepšiť našu ofenzívu a bolo jedno, odkiaľ to zlepšenie príde," uviedol kouč.

Handzuš: Nikto neveril, že budem hrať v top 6

Handzuš odštartoval skrátenú sezónu v San Jose Sharks, kde sa mu však nedarilo a v 28 dueloch získal iba dva body (1+1). Po prestupe do tímu jastrabov sa však útočník bodovo prebudil.

V posledných 11 zápasoch základnej časti nazbieral šesť kanadských a sedem plusových bodov.

"Nemyslím si, že predtým niekto veril, že ja budem hrať v top šestke. Jednoducho som prišiel do tímu, ktorý vyhrával už predtým. Hrali skvele celú sezónu. Ja som sa iba snažil zapadnúť a nič nepokaziť. Bolo mi jedno, v ktorom útoku budem hrať, či vo štvrtom alebo v druhom. Je to iba o tíme a o víťazstvách. Individuálne štatistiky nie sú podstatné," uviedol Handzuš v rozhovore pre nhl.com.

Možno posledná šanca

Pred finále Západnej konferencie nastupoval v útoku s krajanom Mariánom Hossom a Bryanom Bickellom. Quenneville však proti Los Angeles potreboval v prvom útoku väčšiu silu a tak dvojicu krídelníkov presunul k prvému centrovi Jonathanovi Toewsovi. K Handzušovi tak na skúšku priradil Kanea a Sharpa.

"V podstate to bol experiment, ktorý sme vyskúšali v niekoľkých striedaniach v sérii s Detroitom a Minnesotou. Hanzduš dal tomu útoku konzistenciu a zodpovednosť v defenzíve. Výborne sa dopĺňajú," pokračoval Quenneville.

Handzuš sa výrazne pričinil o to, že Chicago je len krok od postupu do finále play off a nad LA Kings už vyhráva 3:1 na zápasy. Pre tridsaťšesťročného veterána vôbec prvého v kariére.

"Celý čas o tom snívate, aj keď máte 36 rokov. Keď som mal 25 a s Philadelphiou sme hrali konferenčné finále, prehrali sme v siedmom zápase a povedal som si, že sa tam opäť dostanem a vyhrám. Po desiatich rokoch si uvedomíte, že to tak už nemusí byť. Teraz to môže byť moja posledná šanca. Chcem vyhrať rovnako ako vtedy," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Handzuš v Chicagu herne ožil: Iba som sa snažil nič nepokaziť