Hámor ako prvý dvakrát vystúpil na vrchol Annapurny

Peter Hámor
Peter Hámor (Autor: Pavol Funtál)
Sportnet|27. apr 2010 o 14:22

Slovenský horolezec Peter Hámor sa stal prvým človekom v dejinách, ktorý má na konte už dva úspešné výstupy na himalájsku Annapurnu. Na desiaty najvyšší vrch sveta vystúpila aj Juhokórejčanka Oh Eun-sun a ako prvá žena má na konte 14 osemtisícoviek.

Slovenský horolezec Peter Hámor sa stal prvým človekom v dejinách, ktorý má na konte už dva úspešné výstupy na himalájsku Annapurnu. Na desiaty najvyšší vrch sveta vystúpila aj Juhokórejčanka Oh Eun-sun a ako prvá žena má na konte 14 osemtisícoviek.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME.

KÁTHMANDÚ. „Mansae!" vykríkla na vrchole Annapurny. V kórejčine to znamená Hurá! Štyridsaťštyriročná Oh Eun-Sun ako prvá žena sveta vystúpila na poslednú zo 14 osemtisícoviek, čo jej ešte chýbala do kolekcie.

Juhokórejčania včera podvečer sedeli pred televízormi alebo stáli pred výkladmi s maxiobrazovkami. Spoločnosť KBS prenášala naživo výstup ich krajanky na desiaty najvyšší vrch sveta. Na Annapurnu (8091 m) ju sprevádzali piati muži: traja Šerpovia a dvaja krajania-kameramani.

Naozaj štrnásta?

„Som šťastná, vďaka," citovala agentúra AFP slová drobnej žienky známej ako „Miss Oh" (155 cm, 50 kg). „Mama, otec, chýbate mi. Chcem sa vrátiť domov." Vzápätí jej prezident Kórejskej republiky Lee Myung-bak odkázal: „Sme na vás hrdí."

Muži bojovali o prestížnu premiérovú korunu Himalájí pred necelými 24 rokmi. V októbri 1986 ako prvý skompletizoval výstupy na osemtisícovky legendárny Talian Reinhold Messner - predbehol o necelý rok Poliaka Jerzyho Kukuczku.

O ženských „pretekoch" sa to nedá povedať. Španielka Edurne Posabanová, ktorá sa Kórejčanke pred desiatimi dňami výstupom práve na Annapurnu vyrovnala a za zvyšným vrcholom sa hneď pobrala do Tibetu (chýba jej Šiša Pangma), neverí, že rivalka naozaj stála vlani v máji na hlavnom vrchole Kančendžongy.

Vážnejšia je pochybnosť Elizabeth Hawleyovej, bývalej americkej novinárky žijúcej v Nepále a pokladanej za hodnovernú kronikárku himalájskych výstupov.

„Dvaja z troch Šerpov, ktorí Miss Oh sprevádzali, mi povedali, že nedosiahli vrchol," povedala v piatok pre AFP.

Nemecký denník Suddeutsche Zeitung píše o „otáznom svetovom rekorde" a aj viacerí horolezeckí experti majú výhrady nielen voči jej výstupom prinajmenej na dva najvyššie vrcholy s kyslíkom (Everest, K 2), ale aj k vyfixovávaniu ciest mužmi.

Z desiatich sú štyri nebohé

Na osemtisícovku (Manaslu) vystúpili ženy prvý raz v máji 1975: trio Japoniek Naoko Nagaseková, Masako Ušidová a Meiko Mariová. O rok stála ich krajanka Junko Tabeiová na Evereste. Ako na poslednú vystúpila žena na Kančendžongu: v roku 1998 Britka Ginette Harrsonová.

Osem vrcholov nad 8000 metrov dosiahla ako prvá Poľka Wanda Rutkiewiczová (1991), prvá Európanka na Evereste (1978). Keď sa pokúšala o deviaty (Kančendžongu), zabila sa. Z desiatich dám s najvyšším počtom vrcholov sú štyri na druhom svete.

Za celý lanský rok na Annapurnu nikto nevyšiel, ani Kórejčanka, ktorá sa o to v októbri pokúšala, zato včera sa na jej vrchol, kde bolo mínus 29 stupňov, ťahala malá procesia. Predvoj tvorili Španieli Carlos Pauner, Juanito Oiarzabal a Tolo Calafat, za nimi šli Kórejčania a s odstupom skupina, v ktorej bol aj Tatranec Peter Hámor.

Hámor pomohol Pustelnikovi

Slovák s najvyšším počtom osemtisícoviek si pripísal ôsmy výstup na vrchol nad 8000 m. Na Annapurne ako vôbec prvý na svete stál druhý raz - premiérovo v máji 2006. Vtedy vyšiel východným hrebeňom, teraz severnou stenou. Hámor sa vybral pod Annapurnu štvrtý raz. Zasa s úmyslom pomôcť poľskej horolezeckej legende a kamarátovi Piotrovi Pustelnikovi splniť si sen o „korune Himalájí".

sun.jpg

Foto - BOSTON.COM

O Annapurnu, ktorá mu chýbala, sa takmer 59-ročný Poliak pokúšal už piaty raz. Konečne to vyšlo nielen Petrovi, ale aj Piotrovi. Navyše aj Poľke Kinge Baranowskej a Rumunovi Horiovi Colibasanuovi.

Zo štvrtého tábora sa domov manželke prvý ozval Hámor. „Už si varia čaj vo štvrtom tábore v 7000 m," informovala. Vzápätí to na webovej stránke potvrdila Baranowská: „Ešte sme premrznutí. Annapurna ukázala svoju tvár. Čaká nás dlhá a ťažká cesta dolu. Tam bude náš vrchol. A až vtedy začneme oslavovať. Piotr svoju korunu a ja jej polovičku." Pre Baranowskú je Annapurna siedmou osemtisícovkou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Hámor ako prvý dvakrát vystúpil na vrchol Annapurny