Gurich zverejnil svoju prvú nomináciu, do reprezentácie sa vracia Straňovský

Fernando Gurich.
Fernando Gurich. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. sep 2022 o 11:45 (aktualizované 19. sep 2022 o 12:45)

Na sústredenie pôjde 20 hádzanárov, pred začiatkom kvalifikácie ME 2024 sa káder zúži.

BRATISLAVA. Hlavný tréner slovenskej reprezentácie hádzanárov Fernando Gurich zverejnil svoju prvú nomináciu, odkedy nastúpil do funkcie.

Španielsky odborník vybral 20 hráčov na sústredenie pred kvalifikáciou o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku.

Je medzi nimi 11 legionárov, vrátane piatich z českej extraligy, deviati pôsobia v najvyššej slovenskej súťaži.

V nominácii nechýba Martin Straňovský z HK Košice, majstrovský Tatran Prešov v nej má mladíkov Jakuba Kravčáka a Erika Fenára.

"Martin je stále aktívny hráč a ako som povedal pred médiami pri mojom vymenovaní do funkcie, tak šancu byť súčasťou tímu má každý, ktorý hráva, je fit a má správnu motiváciu. Straňovský je dôležitý hráč pre Slovensko. Verím, že nám pomôže svojimi skúsenosťami," uviedol Gurich na webe Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

"Zostaviť nomináciu bolo dosť náročné, keďže som ešte so všetkými hráčmi nestihol hovoriť a zároveň bolo ťažké, aby som videl všetky zápasy, ktoré som chcel. Niektorí ukončili svoju reprezentačnú kariéru, ďalší sú zranení alebo sa zranili teraz, takže sme to museli dať dokopy najlepšie, ako sme mohli.

Ak chceme v priebehu troch-štyroch rokov vybudovať tím, potrebujeme dávať príležitosť naberať medzinárodné skúsenosti aj mladým hráčom. To znamená, že potrebujú odohrať čo najviac duelov na medzinárodnej úrovni," povedal španielsky kouč.

"Na kvalifikačné zápasy káder zredukujeme na 16 hráčov, ale chceme pracovať s početnejšou skupinou hráčov. Toto však nie sú všetci hráči, ktorých sledujeme. Každý víkend sa snažím vidieť, čo najviac zápasov. Chcem, aby každý hráč bojoval o svoje miesto v národnom tíme," pokračoval 40-ročný kormidelník.

Keďže nemôže počítať s viacerými skúsenými hádzanármi, šancu tak dostanú aj mladí hráči.

Slováci sa zídu 9. októbra v Pezinku, kvalifikáciu odštartujú 13. októbra zápasom proti Nórom v Larviku (18.15 h). O tri dni neskôr privítajú Srbov v Prešove.

"Do nominácie sa zmestí len 20 hráčov a my sme na tu na to, aby sme rozhodli, ktorí to budú. Nikdy nebudú spokojní všetci, ale to neznamená, že s ďalšími nepočítame. Medzi spomenutými sú aj zranení či zotavujúci sa zo zdravotných problémov, ale aj takí, ktorí chcú urobiť krok iným smerom, ale zároveň sú ochotní pomôcť, keď to bude potrebné.

Nehovoril som zatiaľ s každým, ale plánujem sa im ozvať a chcem byť s nimi v kontakte. V ďalšej nominácii budú určite nejaké zmeny," doplnil tréner slovenských hádzanárov Gurich.

Širšia nominácia SR

na sústredenie pred kvalifikáciou o postup na ME 2024:

Brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach/Rak.), Lukáš Ľuba (HC Sporta Hlohovec)

Pivoti: Šimon Macháč (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Matúš Moravčík (HC Dukla Praha)

Krídelníci: Martin Straňovský (HK Košice), Lukáč Péchy (HC Sporta Hlohovec), Erik Fenár (Tatran Prešov), Tomáš Dévai (MHC Štart Nové Zámky)

Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Jakub Mikita (FTC Budapešť), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice), Marek Hlinka (HC Dukla Praha), Ľuboš Hlipala (HBC Jičín), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí), Jakub Kravčák (Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda, Ivan Bystrický (všetci MŠK Považská Bystrica)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Gurich zverejnil svoju prvú nomináciu, do reprezentácie sa vracia Straňovský