Kritizujú účasť Rusov i Bielorusov. Kongres FIG budú bojkotovať aj Estónsko a Poľsko

Gymnastika, Ruska Alija Mustafinová.
Gymnastika, Ruska Alija Mustafinová. (Autor: SITA/AP)
SITA|3. okt 2022 o 17:25

Poliaci a Estónci sú nahnevaní.

BRATISLAVA. Po Ukrajincoch a Nóroch sa k bojkotu novembrového Kongresu Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) v tureckom Istanbule z dôvodu účasti funkcionárov Ruska a Bieloruska pridali i zástupcovia Poľska a Estónska.

Referuje o tom web insidethegames.biz. Kongres FIG sa v Istanbule uskutoční od 11. do 12. novembra 2022.

Rusi v druhej polovici februára vojensky napadli Ukrajinu s podporou Bielorusov, vojenský konflikt naďalej trvá a jeho koniec je v nedohľadne.

Generálny sekretár Poľského gymnastického zväzu (PZG) Piotr Dec v liste potvrdil odstúpenie národnej federácie, pričom argumentoval tým, že účasť na kongrese by bola „v rozpore s postojom poľského ministerstva športu a turizmu“.

PZG sa však zapojí na diaľku a o záležitostiach bude diskutovať z Varšavy.

„Nevyprovokovaná a neospravedlniteľná vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú podporuje bieloruská vláda, je ohavné a flagrantné porušenie jej medzinárodných záväzkov.

Rešpektovanie ľudských práv a mierové vzťahy medzi národmi tvoria základ medzinárodného športu. Keďže barbarské činy proti Ukrajincom spáchané Ruskom podporovaným Bieloruskom sa len stupňujú, nezostávalo nám nič iné, len zrušiť našu účasť na Kongrese,“ vyhlásil Dec.

Prezident Estónskej gymnastickej federácie (EGF) Peeter Tishler zasa uviedol, že podporuje predtým oznámený postoj Nórska „pokiaľ ide o účasť agresorských štátov v medzinárodnom športovom hnutí“.

„Kým bude pokračovať ruská brutálna, teroristická, genocídna vojna, nie je možné zapojiť ruských športovcov a funkcionárov do medzinárodného športu,“ rezolútne vyhlásil Tishler.

Po rozpútaní vojny FIG povolila štart športovcom z Ruska a Bieloruska na medzinárodných podujatia pod neutrálnym statusom.

Na pretekoch Svetového pohára v športovej gymnastike v katarskej Dauhe však Rus Ivan Kuľak súťažil v tielku s veľkým písmenom Z, čo je symbol všeobecne považovaný za signál podpory vojenskej akcie a zobrazený na tankoch počas ruskej vojenskej invázie.

Kuľak má aktuálne zastavenú činnosť a športovci z Ruska a Bieloruska už nemôžu štartovať na medzinárodných podujatiach. Funkcionári z oboch krajín však nemajú dištanc a môžu byť súčasťou spomenutého kongresu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kritizujú účasť Rusov i Bielorusov. Kongres FIG budú bojkotovať aj Estónsko a Poľsko