09.12.2022 | Štvrťfinále
09.12.2022 | Štvrť.
2 - 3 pp
(2:2, 0:0)
Pokutové kopy
3:4

Tragédia v Katare. Počas zápasu zomrel známy americký novinár

Americký novinár Grant Wahl.
Americký novinár Grant Wahl. (Autor: ESPN/ twitter)
TASR|10. dec 2022 o 08:00

Grant Wahl sa už skôr sťažoval na zdravotné problémy.

LUSAIL. Renomovaný americký futbalový novinár Grant Wahl zomrel v piatok po kolapse na štadióne v Lusaile počas štvrťfinálového duelu MS v Katare 2022 medzi Argentínou a Holandskom.

Mal 48 rokov, presná príčina jeho úmrtia nebola bezprostredne známa.

"Ďakujeme Grantovi za jeho obrovskú oddanosť a vplyv na náš šport v Spojených štátoch," reagovala Futbalová federácia USA na správu o smrti Wahla.

Ten pracovne pokrýval už svoj v poradí ôsmy svetový šampionát a patril medzi najznámejších futbalových žurnalistov v zámorí.

Podľa svedectva prítomných novinárov Wahl počas predĺženia zápasu skolaboval a priamo na tribúne sa mu lekári snažili poskytnúť akútnu pomoc.

Napriek tomu neskôr zomrel. Ešte pred predĺžením opísal na sociálnej sieti gól Holandska na 2:2 vetou: "Neuveriteľný gól po štandardnej situácii".

Už v predchádzajúcich dňoch sa sťažoval na zdravotné problémy.

"Prechladnutie z uplynulých desiatich dní sa v deň zápasu USA - Holandsko zmenilo na niečo vážnejšie," uviedol minulý víkend Wahl na svojej webstránke.

V mediálnom centre mu potom lekári naordinovali antibiotiká a sirup proti kašľu s tým, že pravdepodobne ide o zápal priedušiek.

Test na ochorenie Covid-19 mal negatívny, svoje ťažkosti pripisoval aj prepracovanosti, nedostatku spánku a veľkej miere stresu.

Wahl si na začiatku turnaja v Katare obliekol pred duelom USA s Walesom dúhové tričko na podporu LGBTI komunity a na štadióne v Al Rajáne ho preto na 25 minút zadržali. Neskôr informoval, že sa mu za to FIFA ospravedlnila.

V rokoch 1996 až 2021 pracoval pre americký magazín Sports Illustrated. Spolupracoval aj so spoločnosťami CBS a Fox Sports, pripomenula agentúra AP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Tragédia v Katare. Počas zápasu zomrel známy americký novinár