Globálny boj proti dopingu čakajú reformy

Prezident WADA Craig Reedie.
Prezident WADA Craig Reedie. (Autor: SITA/AP)
SITA|31. aug 2016 o 17:24

Jedným z návrhov je napríklad zákaz pôsobenia člena Medzinárodného olympijského výboru v akejkoľvek antidopingovej agentúre.

KODAŇ. Predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru či iných veľkých športových organizácií by už v budúcnosti nemali byť členmi antidopingových orgánov.

Tak znie jeden z návrhov lídrov 17 antidopingových asociácií, ktoré sa stretli v dánskej Kodani za účelom prinavrátiť týmto inštitúciám vážnosť v globálnom boji proti dopingu.

Ide napríklad o snahu zamedziť konfliktu záujmov, aby zamestnancom žiadnej antidopingovej agentúry nebol človek, ktorý sa podieľa na tvorbe politiky v štruktúrach MOV či pôsobí v iných funkciách na úrovni národných či medzinárodných športových zväzov.

V súčasnosti na čele Svetovej antidopingovej agentúry stojí Brit Craig Reedie, ktorý je zároveň členom Medzinárodného olympijského výboru.

Koalícia tiež požaduje, aby Svetová antidopingová agentúra mala v budúcnosti silu, nezávislosť aj právo rozhodovať o dôležitých otázkach v antidopingovom systéme, akým je napríklad posudzovanie podozrení zo štátom podporovaného dopingu v Rusku.



 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Globálny boj proti dopingu čakajú reformy