Chcem získať ružový dres, vravel ráno. Nový líder Gira je z Maďarska

Attila Valter
Attila Valter (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|13. máj 2021 o 18:40

Attila Valter je prekvapivým lídrom pretekov.

BRATISLAVA. Najslávnejším maďarským cyklistom je Laszló Bodrogi. V roku 2000 senzačne priniesol z majstrovstiev sveta bronz.

O sedem rokov neskôr bol k titulu majstra sveta ešte bližšie, v časovke ho predbehol len slávny Fabian Cancellara. Bodrogi bral striebro.

V pelotóne dlho nemal nástupcov.

Teraz však má Maďarsko viacero sľubných pretekárov. Medzi nimi vyčnieva 22-ročný Atilla Valter. Na tohtoročnom Gire sa výborne ukazuje.

A jeho najsilnejšou zbraňou sú stúpania. Už po štvrtej etape sa dostal na čelo poradia pre jazdcov do 25 rokov.

Po dlhom úniku vtedy vybojoval výborné 6. miesto. „Toto je môj najväčší úspech vravel v cieli,“ pretekár tímu Groupama FDJ.

„Nečakal som, že by som mohol vybojovať biely dres. Uvidíme ako dlho sa mi ho podarí udržať,“ hovoril skromne.

Bol prekvapený, že mu plán vyšiel

Pred štartom štvrtkovej šiestej etapy už bol oveľa ambicióznejší. „Pokúsim sa dnes získať ružový dres,“ naznačil na štarte.

V horskej etape s celkovým prevýšením 3400 metrov si veril. Celý deň jazdil pozorne a vyhol sa taktickým chybám. Zachytil aj útok pretekárov tímu Ineos, ktorí v polovici etapy rozdelili pelotón na dve časti.

V závere keď najväčší favoriti bojovali o čo najlepšiu pozíciu, sa Valter snažil minimalizovať svoju stratu.

„Vedel som koľko môžem stratiť na Evenepoela, Bernala či Vlasova, ale nevedel som ako na tom budú ďalší pretekári,“ opisoval v cieli. Ružový dres si vybojoval s náskokom 11 sekúnd.

„Netajím sa tým, že som ho chcel získať a plánoval som to. Avšak stále je to pre mňa veľké prekvapenie, že to vyšlo. Mal som dobré nohy, no vôbec to nebola ľahká etapa vzhľadom na počasie. Je to neuveriteľné. Hovoril som si: Attila budeš bojovať, akoby od toho závisel tvoj život. Tento dres je tu pre teba,“ opisoval nový líder.

Valter je len druhý rok v profesionálnom pelotóne. Zatiaľ má na konte víťazstvo na pretekoch Okolo Maďarska. Etapové aj celkové a k tomu ešte titul maďarského šampióna v časovke.

Na Gire nie je úplným nováčikom. Premiéru mal vlani. Už vtedy skončil v celkovom poradí na solídnom 27. priečke. Jeho snom je jedného dňa Giro vyhrať. 

"Neskrývam to. Raz by som chcel tento dres priviezť do cieľa poslednej etapy," dodal Valter.

V tíme FDJ nie je lídrom, tým by mal byť Rudy Mollard. Lenže v celkovom poradí klesol už na 60. priečku s viac ako 24-minútovou stratou.

Posledným pretekárom tohto francúzskeho tímu, ktorý si na Gire obliekol ružový dres bol v roku 2004 Austrálčan Bradley McGee. Strávil v ňom dva dni. Valter netuší ako dlho sa mu dres lídra podarí udržať.

Serryho zrazilo auto 

Peter Sagan sa pokúšal po štarte etapy dostať do úniku, aby zbieral body na šprintérskych prémiách. Lenže pelotón ho dostihol. Do cieľa prišiel na 99. priečke s takmer 25-minútovou stratou.

V boji o cyklámenový dres sa poradie ani bodové rozdiely nemenili. Sagan je naďalej piaty a na lídra Giacoma Nizzola stráca 22 bodov.

Etapa priniesla viacero nečakaných momentov. Jedným z nich bola hrubá chyba športového riaditeľa tímu BikeExchange.

V cieľovom stúpaní sa nevenoval riadeniu sprievodného auta, nesledoval cestu pred sebou a zrazil Pietra Serryho z tímu Deceuninck.

"Náš športový riaditeľ Gene Bates sa hneď Serrymu aj tímu Deceuninck ospravedlňoval. Sme radi, že sa mu podarilo dnešnú etapu dokončiť," uviedol tím BikeExchange na twitteri. 

Batesa za nehodu z pretkov vylúčili. Šéf tímu Bike-Exchange  dostal pokutu 2000 švajčiarskych frankov. 

Našťastie k nehode prišlo v nízkej rýchlosti. Serry sa právom hneval. Etapu však dokončil. Pádu sa nevyhol ani Saganov kolega z tímu Felix Grosschartner.

Slovenský cyklista bude o víťazstvo bojovať zajtra. V piatok totiž čaká cyklistov na Gire rovinatá etapa, v ktorej by mali o víťazstvo bojovať šprintéri. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Chcem získať ružový dres, vravel ráno. Nový líder Gira je z Maďarska