Etapa na Gire ako z Rýchlo a zbesilo. Sagan sa tešil z prvého víťazstva

Peter Sagan v 10. etape na Giro d'Italia 2021.
Peter Sagan v 10. etape na Giro d'Italia 2021. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|17. máj 2021 o 17:40 (aktualizované 17. máj 2021 o 21:38)

Bol to výborný deň, tešil sa.

BRATISLAVA. Pondelok. Konečne budeme mať voľný deň na Gire, hovorili si možno niektorí pretekári. Omyl. Organizátori Giro d’Italia miesto tradičného oddychového dňa zaradili krátku etapu pre šprintérov.

Podľa profilu jednoduchý deň pre väčšinu pretekárov a hromadný šprint v závere. Omyl. Záver bol ako z filmu Rýchlo a zbesilo.

Peter Sagan s kolegami z Bora-Hansgrohe pripravili pre súperov náročný deň. Cyklisti Bory sa 50 kilometrov pred cieľom zoradili na čele pelotónu a v krátkom stúpaní nasadili ostré tempo.

Pelotón sa natiahol a na chvoste sa objavili práve viacerí šprintéri, ktorí v pondelok mali bojovať o etapový triumf. Dylan Groenewegen, David Dekker, Tim Merlier, Giacomo Nizzolo.

Čoraz viac a viac jazdcov z hlavnej skupiny odpadávalo.

"Išli sme skutočne na plný plyn," hovoril v cieli aj Egan Bernal, celkový líder pretekov.

Sagan: Bola to tímová práca

Bora dokonca našla spojenca, ktorý tímu s ostrým tempom pomáhal – Israel StartUP-Nation.

O to viac šprintérov z pelotónu odpadlo, keďže pelotón už uháňal plnou rýchlosťou. Tímoví kolegovia pomohli Saganovi vyradiť najväčších rivalov. Lenže nie všetkých. Stále číhali Fernando Gaviria či Elia Viviani.

Sagan však skvele zvládol záver. Cez kľúčové pasáže pred cieľovou rovinkou ho tímoví kolegovia previezli úplne na čele.

Na cieľovej rovinke sa dokázal Sagan skvele zachytiť za Kolumbíjčana Molana ktorý mal rozbehnúť šprint pre Gaviriu. Ten však bol až za Saganom.

Slovenský cyklista vybojoval na Gire tento rok prvé víťazstvo.

„Bol to pre nás výborný deň. Chcem poďakovať všetkým tímovým kolegom. Posledné dva kopce išli na plný plyn, aby sme z pelotónu dostali šprintérov. Samozrejme neodpadli všetci. Na konci sa mi podarilo zvíťaziť a som im za túto pomoc vďačný,“ hovoril Sagan v prvom rozhovore pre Eurosport.

Obliekol si cyklámenový dres

V predchádzajúcich rovinatých dojazdoch sa mu nedarilo. Zakaždým urobil chybu, alebo ho súperi na rovinke vytlačili do bariér.

„Chýbalo mi trochu šťastia. Napríklad v etape, ktorú vyhral Ewan som sa cítil výborne, ale súperi ma zavreli, trafil som bariéru a mal som čo robiť, aby som nespadol. Som rád, že som dnes zvíťazil, ale bola to tímová práca,“ hovoril. 

Na talianskej Grand Tour je to jeho druhý triumf.

V posledných kilometroch mu na čele pomáhali Daniel Oss a Maciej Bodnar. "Vedeli sme, že posledná zákruta je veľmi blízko pred cieľom. Vravel som im, že musím byť do šiesteho miesta. Nakoniec to vyšlo výborne, ale videli ste, že v podstate sme šprintovali už zo zákruty," opisoval Sagan. 

Vďaka silnej tímovej podpore urobil Sagan veľký skok v bodovacej súťaži. Pripísal si spolu 51 bodov a posunul sa na prvé miesto. Gaviria na neho stráca 17 bodov.

„ČI je cyklámenový dres teraz mojim cieľom? Uvidíme, budem to brať deň po dni. Záleží, ako sa bude situácia vyvíjať. Ešte sme len v polovici Gira,“ doplnil Sagan pre Eurosport.

V druhej polovici Gira však bude viac horských etáp a pre Sagana bude jednoduchšie brániť náskok. No rozdiely v bodovacej súťaži sú veľmi malé.

V rámci historického poradia víťazstiev na pretekoch Grand Tour má Sagan už 18 víťazstiev a posunul sa na 21. priečku.

Ružový dres si udržal bez problémov Egan Bernal z tímu Ineos.

V utorok je voľno

V utorok je na Gire prvý voľný deň. V stredu sa ide etapa, ktorá môže priniesť napínavý priebeh.

Je inšpirovaná klasikou Strade Bianche a 35 kilometrov z celkovo 170 vedie po šotolinových cestách medzi toskánskymi vinicami.

Pred jedenástimi rokmi počas takmer identickej etapy pršalo. Relatívne ľahká etapa sa stala bojom o prežitie, keďže pretekári museli s cestnými bicyklami jazdiť po blate.

Predpoveď na stredu hlási v okolí Montalcina prehánky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Etapa na Gire ako z Rýchlo a zbesilo. Sagan sa tešil z prvého víťazstva