Gavel nemôže stále hrať, možno mu ale konečne vrátia pas

Anton Gavel (vpravo) s Nenadom Miloševičom. Slovenských basketbalistov čaká boj o postup na majstrovstvá Európy. Hrajú s Rumunskom, Švédskom a Lotyšskom. Kvalifikáciu začnú 10. 8. v Pezinku proti Rumunom.
Anton Gavel (vpravo) s Nenadom Miloševičom. Slovenských basketbalistov čaká boj o postup na majstrovstvá Európy. Hrajú s Rumunskom, Švédskom a Lotyšskom. Kvalifikáciu začnú 10. 8. v Pezinku proti Rumunom. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|4. aug 2014 o 16:49

Anton Gavel stále nereprezentuje Slovensko. Pri národnom tíme je aspoň ako psychická podpora

Najlepší slovenský basketbalista reprezentácii v boji o európsky šampionát nepomôže. Možno sa však dočká vrátenia pasu.

BRATISLAVA. Po vyše ročnom ťahaní, keď Anton Gavel stratil slovenské občianstvo, pretože prijal nemecké, sa situácia možno konečne pozitívne vyjasní.

Najlepší slovenský basketbalista však nestihne kvalifikáciu o majstrovstvá Európy. Tá sa začína v nedeľu a Gavelovi ju neodporučil ani jeho nový zamestnávateľ Bayern Mníchov.

Aspoň menším pozitívom je, že v budúcnosti asi bude môcť znova reprezentovať. Pomôcť mu má novela zákona o občianstve, ktorá by mala platiť od januára budúceho roka

„Zákon je pripravený. Momentálne sa do návrhu zapracovávajú pripomienky,“ povedal SME hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Zákon ponechá slovenské pasy ľuďom, ktorí si zažiadajú o druhé občianstvo v krajine, kde majú aj trvalý pobyt.

Pripravuje sa so Slovákmi

To by malo vyriešiť aj problém Gavela, ktorý žije roky v Nemecku. „Ideme na to. Chceme vybaviť papiere späť, aby som mohol znova reprezentovať Slovensko,“ povedal dvadsaťdeväťročný hráč, ktorý prišiel pomôcť spoluhráčom aspoň psychicky. Do polovice augusta sa bude s tímom pripravovať v Pezinku.

„Sme veľmi radi, že tu je Tono s nami. Je to psychické povzbudenie pre každého z hráčov. Veríme, že sa otázka ohľadom občianstva vyrieši a v budúcnosti bude môcť opäť reprezentovať,“ vravel manažér reprezentácie Roman Adamčík.

„Tono je veľká osobnosť. Nemáte každý deň šancu trénovať s top euroligovým hráčom,“ povedal Srb Nenad Miloševič, ktorý zažije premiéru v slovenskom drese.

Gavel sa ešte pred rokom rozhodol prijať ponuku Nemecka. V dôsledku zákona o dvojakom občianstve tak automaticky stratil slovenský pas. Naopak zas uľahčil situáciu vtedajšiemu klubu z Bambergu, ktorý mohol angažovať ďalšieho cudzinca.

V Nemecku je hviezdou

„V Nemecku ma berú už ako domáceho hráča. Vidieť to aj na pozornosti médií,“ dodal skúsený rozohrávač, ktorého považujú za jednu z tvárí bundesligy. „Nechcem hovoriť, že som hviezda ligy, skôr taká stálica. Ľudia ma poznajú,“ pokračuje skromne.

Občianstvo mu teraz pomohlo aj k lukratívnej zmluve s Bayernom Mníchov. Za dva roky dostane 1,2 milióna dolárov.

Kontrakt si vyslúžil hlavne skvelými a dlhodobými výkonmi. V minulosti vyhral štyrikrát nemecký titul, viackrát sa dostal do najlepšej päťky súťaže, dvakrát ho vyhlásili za najlepšieho obrancu a bol aj najužitočnejším hráčom finále bundesligy.

Posledný ročník mu však s klubom veľmi nevyšiel. „Pre mňa osobne to nebola zlá sezóna, ale tímu sa nedarilo. Či už to bola Euroliga, Eurocup, liga, alebo ligový pohár. Každý dôležitý zápas sme prehrali. Preto som chcel vyskúšať niečo nové,“ dodáva Gavel.

Pri návrate do Bambergu môže očakávať, že naňho budú diváci bučať, keďže Bamberg s Bayernom sú v lige najväčšími rivalmi. „Musím byť pripravený na všetko. Je možné, že ľudia budú nahnevaní. Nebolo by to príjemné, keby bučali, ale taký je šport a biznis.“

Chcú tím ako Real Madrid a FC Barcelona

V Mníchove plánuje vedenie vybudovať silný tím podľa vzoru Realu Madrid a FC Barcelona, ktoré majú popri futbalovom klube skvelý aj basketbalový tím.

„Čo sa týka veľkoklubu, to je skôr o futbale. My sme trošku od toho mimo, aj keď máme možnosť ísť do priestorov na Säbener Straße, kde futbalisti bývajú, pripravujú sa a stravujú,“ dodáva Gavel.

Bayernu sa podarilo v poslednom ročníku vyhrať ligu po 59 rokoch. Ciele na budúcu sezónu sú ešte vyššie. „Jasná je obhajoba titulu a v Eurolige chceme ísť minimálne medzi top šestnásť. Bude to však v konkurencii FC Barcelona, Panathinaikosu a Fenerbahce ťažké,“ hovorí slovenský basketbalista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Gavel nemôže stále hrať, možno mu ale konečne vrátia pas