Gantnerová odstúpila, už nie je šéfkou slovenského lyžovania

Janka Gantnerová končí vo funkcii šéfky slovenského lyžovania.
Janka Gantnerová končí vo funkcii šéfky slovenského lyžovania. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, SITA|13. aug 2014 o 16:01

Necíti znechutenie. Pomalým hlasom uprednostnila slovo sklamanie. A rozlúčkové motto, že úspech sa na Slovensku neodpúšťa.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom.

BRATISLAVA. Jana Gantnerová sa listom adresovaným predsedníctvu Slovenskej lyžiarskej asociácie vzdala funkcie prezidentky. Reagovala tak na náhle hlasovanie utorňajšieho predsedníctva, ktoré jej vyslovilo nedôveru.

„Nemalo význam ísť proti väčšine, no hlavne proti mojim zásadám, hoci takéto hlasovanie nemá právo ani silu odvolať prezidenta. Nemienim to skúmať."

"Je jasné, že ide o skupinu manipulovanú pánom Marinom Mersichom, šéfom úseku alpských disciplín,“ povedala pre SME úspešná reprezentantka bývalého Československa.

Ako prvá Slovenka vyhrala preteky Svetového pohára, zjazd 17. decembra 1980 v Altenmarkte. Na olympiáde v Sarajeve 1984 bola piata.

Nechcela sa zúčastňovať frašiek

„Nevládala som už znášať nátlak a permanentné porušovanie stanov na úrovni predsedníctva. Pán Mersich v zákulisí systematicky pracoval na mojom odstavení. Horšie je, že na zasadnutia predkladal nepripravené návrhy, často išlo doslova o frašku,“ dodala Gantnerová, ktorá ostáva naďalej členkou asociácie. „Nikdy sa nebudem hanbiť, za že som lyžiarkou, ani za to, čo sa mi podarilo posunúť dopredu v úlohe funkcionárky.“

Gantnerová si uvedomuje, že jej rezignácia môže znamenať, že stratí funkciu podpredsedníčky Slovenského olympijského výboru.

Šéf olympizmu Chmelár: Absurdné pomery

Do výkonného výboru SOV sa dostala ako zástupkyňa lyžiarskej asociácie.

„Žiaľ, je to tak. Po úpravách stanov SOV po olympiáde v Londýne 2012 nie je v takomto prípade pani Gantnerová chránená žiadnym obdobím. Ak bude vôľa lyžiarskej asociácie stiahnuť ju, stane sa. A lyžovanie stratí človeka vo výkonnom výbore SOV.“

Podľa šéfa olympizmu v lyžiarskej asociácii vládnu absurdné pomery. „Po rokoch sa pod vedením Gantnerovej dali veci konečne do poriadku a teraz sa porušovaním stanov samo rozkladá.“

Mersich: Som nezávislý

Kardinálny oponent bývalej prezidentky, šéf úseku zjazdových disciplín Marino Mersich, zoširoka odpovedal na otázky SME.

„Dúfam, že niekomu nejde iba o to, že mám taliansky pôvod. Mám, ale väčšinu života som strávil na Slovensku. V Banskej Bystrici podporujem lyžiarsky klub. Nie som závislý od asociácie. Môj súkromný biznis mi funguje dávno a lyžovania sa netýka.“

Mersich podľa vlastných slov zatiaľ nemá ambície zaujať funkciu prezidenta po Gantnerovej.

„Všetky ďalšie kroky budú v súlade so stanovami asociácie, ktoré bude mať konferenciu 6. septembra.“

Podľa neho sa bývalá prezidentka snažila riadiť asociáciu ako eseročku, hoci tá je postavená na princípoch občianskeho združenia.

Gantnerovej ďalej vyčítal, že sa nechcela deliť o pozíciu jedinej štatutárky a pripomenul nedostatky pri príprave rozpočtu na juniorské MS v Jasnej v tomto roku.

Na otázku, či reprezentantov čakajú podobné prieťahy pri podpisovaní nových reprezentačných zmlúv, reagoval, že ani tie v minulosti neboli v poriadku. „Všetko sa ešte uvidí,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Gantnerová odstúpila, už nie je šéfkou slovenského lyžovania