Gáborík je rozbehnutý na osobný rekord

Marián Gáborík strieľa jeden zo svojich 21 gólov v sezóne.
Marián Gáborík strieľa jeden zo svojich 21 gólov v sezóne. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|26. dec 2011 o 14:28

Slovenský krídelník Rangers dal v posledných štyroch zápasoch šesť gólov a počas sviatkov viedol streleckú tabuľku NHL.

BRATISLAVA. Marián Gáborík mohol oslavovať dva dni voľna cez vianočné sviatky vysmiaty. Tesne pred koncom roka sa dostal do výbornej streleckej pohody.

Naj sezóny Gáboríka

l 2007/08: 77 zápasov 42 gólov

l 2009/10: 76 zápasov 42 gólov

l 2011/12: 33 zápasov 21 gólov

V posledných štyroch zápasoch pred sviatkami strelil v štyroch zápasoch šesť gólov. Rangers všetky štyri zápasy vyhrali a vyšvihli sa na čelo Atlantickej divízie. Pritom na Boston, ktorý vedie Východnú konferenciu, strácali v pondelok len bod.

Gáborík sa môže tešiť aj z individuálneho úspechu, keď v sezóne strelil už dvadsaťjeden gólov a v pondelok viedol tabuľku strelcov, kde za seba dostal takých kanonierov, ako jSteven Stamkos z Tampy Bay či výborné hrajúci útočník Toronta Phil Kessel.

Stabilná formácia

Trenčanovi veľmi pomohlo, že tréner John Tortorella ho prestal posúvať z útoku do útoku. V posledných týždňoch pravidelne korčuľuje v druhej lajne s Arťom Anisimovom a mladým centrom Derekom Stepanom.

„Nemyslím si, že by som zmenil svoju hru. Skrátka, snažím sa čo najlepšie si vyberať miesto na zakončenie. Darí sa mi uvoľniť skôr ako ku mne pristúpia obrancovia,” povedal pre New York Post.

Gáboríkova lajna nemá typického lídra, ale všetci majú rozdelené úlohy výborne. Stepan má silné ruky a dokáže hrať výborne do tela, zatiaľ čo Anisimov má dobrý prehľad a Gáborík zasa čerpá z rýchlosti a rýchlej strely. „Základ je v tom, že sme stále v pohybe. Snažíme sa meniť si miesta a tak rozhýbať obranu súpera. Nikto nestojí, každý sa snaží pomôť spoluhráčom tým, že sa uvoľní. Všetko je o spolupráci a sebavedomí.” S jeho slovami súhlasí aj Stepan, pre ktorého to je druhá sezóna v NHL. Dvadsaťjedenročný útočník doviedol v roku 2010 ako kapitán americkú dvadsiatku k zlatu na majstrovstvách sveta a definitívne sa presadil aj medzi profesionálmi.

Najviac 42 gólov

Talentovaný center takisto zdôrazňuje, že základom ich úspechu je výborný pohyb a napádanie, vďaka čomu si vedia vytvoriť tlak.

„S Gabbym sa mi hrá výborne. Rozdiel medzi mojou hrou vlani a teraz je v tom, že mám väčšie sebavedomie. Predtým som sa snažil prihrávať každý puk na Mariána. Snažím sa viac tvoriť, a teda vytváram väčší priestor aj preňho,“ dodal Stepan.

Slovenský útočník má šancu na najlepší strelecký ročník v kariére. Doteraz najviac strelil v základnej časti 42 gólov, teraz má už v 33 zápasoch polovicu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík je rozbehnutý na osobný rekord