Zhotoviteľ čaká, jedna vec sa zamotala. V Prešove rokovali o štadióne

Pôvodný prešovský štadión začali búrať v roku 2018, nový dodnes stavať nezačali.
Pôvodný prešovský štadión začali búrať v roku 2018, nový dodnes stavať nezačali. (Zdroj: TASR)
Daniel Dedina|7. máj 2021 o 20:39

Začiatok výstavby pred letom je vraj stále reálny

V Prešove už netrpezlivo čakajú na to, kedy sa rozbehne výstavba nového futbalového štadióna. Fanúšikovia si od tohto kroku sľubujú zastavenie hlbokého úpadku futbalu v meste.

Termín začiatku výstavby štadióna, ktorý má stáť takmer 20 miliónov eur (cena s DPH), sa viackrát posúval.

Minulý mesiac do Prešova zavítal prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Kompetentní v jeho prítomnosti informovali o tom, že ich od odovzdania staveniska delí posledný krok.

Práve za týmto účelom sa v piatok konala videokonferencia predstaviteľov mesta Prešov, Prešovského samosprávneho kraja a Protimonopolného úradu.

Viac pre Sportnet prezradil konateľ Futbal Tatran Arény RASTISLAV MOCHNACKÝ.

Čo bolo obsahom videokonferencie?

Šlo o odbornú debatu, ako majú mesto a kraj pripraviť žiadosti na Protimonopolný úrad, aby sa preskúmal súlad s nariadením o skupinových podmienkach štátnej pomoci.

Kedy by malo byť známe rozhodnutie Protimonopolného úradu?

To nie je úplne otázka na mňa. Prešovský samosprávny kraj i mesto majú na to externého právnika, ktorý pre nich žiadosti pripraví. My pri tom budeme súčinní.

Keď žiadosti podajú a budú v poriadku, Protimonopolný úrad do 30 dní o nich rozhodne.

Avizovali ste, že začať stavať by sa mohlo pred letom. Platí to stále?

Neviem to presne odhadnúť, ale verím, že by to tak mohlo byť. Konkrétny termín sa teraz nedá povedať, možno že o dva týždne budeme múdrejší.

Uvidíme, ako dlho bude právnej kancelárii trvať príprava žiadostí, prípadne ďalších vecí, ktoré sú k tomu potrebné.

Prezident SFZ Ján Kováčik so županom Milanom Majerským a primátorkou Prešova Andreou Turčanovou.
Prezident SFZ Ján Kováčik so županom Milanom Majerským a primátorkou Prešova Andreou Turčanovou. (Zdroj: TASR)

Okrem stanoviska Protimonopolného úradu sa čaká aj na vyjadrenie odvolacích orgánov posudzujúcich zmeny stavebného povolenia. Ako vyzerá situácia v tomto smere?

Jedna vec sa zamotala, okresný úrad vrátil na doplnenie zmenu stavebného povolenia na hlavnú stavbu. To doplníme a potom to musia prejednať. V horizonte jedného mesiaca by o tom mohlo byť rozhodnuté.

Stavebné objekty, ktoré nepodliehajú zmene, sa robiť môžu.

Okrem schválenia dotácie vo výške 7,24 milióna eur odhlasovali krajskí poslanci aj vystúpenie zo spoločnosti Futbal Tatran aréna. Podľa župana Majerského sa tak zatiaľ nestalo a kraj v projekte naďalej figuruje ako partner. Ako to vnímate?

O tom bola druhá časť piatkového mítingu. Protimonopolný úrad bude posudzovať aj prevod majetkového podielu PSK na mesto Prešov, takže sa to určite natiahne.

Skúmať majú Futbal Tatran arénu ako príjemcu dotácie a ako už bolo spomenuté, súlad s nariadením o skupinových podmienkach štátnej pomoci.

Téma prešovského futbalového štadióna by ešte mala pred začatím výstavby opäť putovať do mestského zastupiteľstva. Je to tak?

Áno, ale myslím si, že to nemá zmysel, kým nie je známe rozhodnutie Protimonopolného úradu. Nechcem však hovoriť za mesto, nie som v jeho výkonnej zložke. Je to len môj názor ako poslanca.

Zmluva so spoločnosťou, ktorá bude štadión stavať, je už podpísaná. Ako sa na súčasnú díva zhotoviteľ?

Intenzívne spolu komunikujeme. Zatiaľ čaká a venuje sa príprave, pretože taká stavba sa nedá spustiť zo dňa na deň. Treba napríklad objednať množstvo tovaru.

Verím, že tento čas bude plodne využitý. Zo stavbárskej komunity v Prešove a okolí je cítiť, že zhotoviteľ sa v tomto fachu pohybuje.

Takže ešte raz. Termín začiatku pred letom je reálny? Máte na to zhruba mesiac a pol.

Keď budú veci do seba zapadať a neobjavia sa ďalšie komplikácie, ktoré nemožno vylúčiť, tak zatiaľ to je reálne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Zhotoviteľ čaká, jedna vec sa zamotala. V Prešove rokovali o štadióne