Futbalový klub VSS Košice skrachoval. Ligu hrať nebude

Košičania veria, že v Čermeli vypukne postupová radosť. Na istotu prvenstva v súťaži potrebujú VSS zdolať Sereď.
Košičania veria, že v Čermeli vypukne postupová radosť. Na istotu prvenstva v súťaži potrebujú VSS zdolať Sereď. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Marián Kizek|13. jún 2017 o 11:49

Najvyššia súťaž nebude, mládežníci pôjdu do iných klubov.

KOŠICE. Futbalový klub VSS Košice zmizne zo slovenskej futbalovej mapy.

Podľa informácií Korzára sa tento klub ako víťaz druhej ligy nielenže neprihlásil do najvyššej súťaže, ale končí v ňom aj celý mládežnícky futbal.

Prezident klubu Blažej Podolák totiž neprihlásil ani jedno zo svojich mládežníckych celkov do súťaží, v ktorých pôsobili v uplynulej sezóne.

A to aj napriek tomu, že podľa zmluvy s mestom na nich ročne dostával 300 000 eur.

Dôvodom má byť podľa našich zdrojov to, že do futbalu už nechce dávať žiadne financie a sponzori sa do klubu pod jeho vedením v posledných rokoch vôbec nehrnuli.

"Vedenie klubu potvrdilo, že nepodalo prihlášku do žiadnej zo slovenských líg pre A-tím ani pre žiadny tím mládeže. Klub FC VSS Košice tým zanikne. Podrobnosti a vyhlásenia prezidenta klubu pripravujeme," napísala popoludní facebooková stránka FC VSS Košice official, ktorej informácie zdieľal aj oficiálny web klubu.

Prezident Lokomotívy: Sme ochotní rokovať

O tom, čo momentálne bude so zhruba 300 žlto-modrými mládežníkmi, sa v týchto hodinách rokuje.

Podľa našich informácií by najväčšiu časť z nich mala prebrať košická Lokomotíva.

Jej prezident Peter Daduľák vyjadril pripravenosť pomôcť riešiť túto situáciu.

„To, čo sa stalo, nás určite neteší. Boli by sme omnoho radšej, keby v Košiciach boli dve mužstvá a hrali by sa derby zápasy, na ktoré vždy chodilo najviac divákov. Sme ochotní rokovať, aby sme sa v rámci našich kapacitných možností mohli postarať o mládežníkov z VSS. V Lokomotíve máme momentálne 230 mládežníkov, o tom, koľkí by mohli ďalej pôsobiť v našom klube, rozhodnú tréneri. Čo sa týka financovania, od minulého roku máme žiadosť na magistráte, aby sme mohli dostať dotáciu na mládež. Doteraz sme však nedostali žiadnu odpoveď, no verím, že sa to zmení. Mládežnícky futbal financujem výlučne zo svojich zdrojov a rokujem s ďalšími sponzormi. Pre viac hráčov však budeme potrebovať aj viac peňazí,“ uviedol pre Korzár.

Trojmiliónový kontrakt s Petrohradom?

Predstavitelia VSS Košice rokovali v uplynulých dňoch aj o predaji klubu investorom blízkym ruskému futbalovému veľkoklubu Zenit Petrohrad.

Podľa našich zdrojov si majitelia značku VSS vysoko cenili, kontrakt s Petrohradom mal mať údajne hodnotu až tri milióny eur.

Ani z tohto mráčku však nezaprší.

„Rokovania boli intenzívne, prebiehali ešte aj minulý týždeň, no skončili sa bez výsledku. Ruskí investori požadovali, aby klub mal prvoligovú licenciu a hral na štadióne v Košiciach. Nič z toho sa však nepodarilo splniť, a tak sú rokovanie momentálne prerušené. S najväčšou pravdepodobnosťou navždy. Ľúto mi je najmä mladých chlapcov, ale viem, že sa rokuje s viacerými menšími klubmi v Košiciach, aby čo najviac z nich pokračovalo vo svojej futbalovej kariére. Finančný príspevok z mesta by sa potom, pokiaľ mám dobré informácie, prerozdelil podľa toho, kde by hrali,“ povedal nám dobre informovaný zdroj blízky týmto rokovaniam.

FC VSS Košice 2005 – 2017

2005 – vznik Mestského futbalového klubu Košice, a. s., rozhodnutím mestských poslancov na návrh primátora Zdenka Trebuľu (Smer), v klube má 50 % mesto a 50 % občianske združenie Blažeja Podoláka Steel Trans Ličartovce, kde predtým druholigový klub pôsobil

2006 – postup MFK do najvyššej súťaže

2010 – MFK, ktorý mal prakticky od vzniku finančné problémy a dlhoval dodávateľom, hráčom či trénerom, hrozí konkurz, dôvodom sú dlhy po lehote splatnosti okolo 1 milióna eur, silnejú kritické hlasy z mesta k hospodáreniu MFK pod vedením prezidenta klubu Podoláka

2013 – za 7 rokov dalo mesto ako 50 % akcionár na chod MFK spolu 5 miliónov eur, ale dotácie pre seniorský A-tím poslanci zrušili, ostávajú už len dotácie na mládež 300-tisíc ročne

2014 – mesto na čele s primátorom Richardom Rašim (Smer) vystupuje z akciovej spoločnosti MFK, ale aby zadlžený klub zachránili pred konkurzom a stratou licencie, mestské pozemky, vložené do klubu v rokoch 2005 a 2006, predávajú za 3,5 milióna eur, tieto peniaze idú na oddlženie MFK, ktorý pokračuje už ako súkromný klub na čele s Podolákom

2015 – MFK napokon pre pretrvávajúce dlhy stráca licenciu a zostupuje do druhej ligy

2017 – FC VSS (pred premenovaním MFK) aj napriek postupu do najvyššej súťaže pre finančné problémy končí

(jav)

Stanovisko šéfa klubu

Vážení fanúšikovia FC VSS,

tak, ako sme Vás informovali o výsledkoch technickej kontroly SFZ ohľadom splnenia kritérií na udelenie licencie pre Fortuna ligu ako aj finančných kritérií, do včerajšieho dňa sme rokovali a hľadali možnosti, aby sme hlavne dokázali splniť požadované technické a finančné kritéria na udelenie licencie pre Fortuna ligu.

Oslovili sme viacero podnikateľov z nášho mesta, ale aj mimo neho ako aj samotné vedenie mesta o finančnú ako aj technickú pomoc pri získaní licencie zabezpečujúcej pôsobenie vo Fortuna lige, kde im bola ponúknutá možnosť sa stáť taktiež akcionármi nášho klubu.

Aj napriek naším snahám sa nám ich nepodarilo presvedčiť do stanoveného termínu na podanie žiadosti o udelenie licencie pre najvyššiu súťaž.

Naše finančné možnosti, keďže už niekoľko rokov nemáme žiadnych sponzorov, sú obmedzené, ale aj napriek tomu sme robili všetko preto, aby klub pôsobil v najbližšom ročníku v Slovenskej najvyššej súťaži a súťaž vrátil späť do Košíc.

Pred 2 rokmi sme v najvyššej slovenskej súťaži skončili v tabuľke na 6. mieste. Ďalší ročník sme už účinkovali v 2. lige, nakoľko sme vraj po rokoch pôsobenia v najvyššej súťaži nesplnili kritériá licenčného systému, čo nás veľmi zaskočilo a strašne sklamalo.

V tej chvíli sme boli rozhodnutí ukončiť činnosť MFK Košice.

Po opadnutí emócií sme sa rozhodli pokračovať ďalej tak, aby sme sa v ďalšom súťažnom ročníku vrátili spať do Fortuna ligy.

Začali sme sezónu 2. ligy s tým istým mužstvom, ktoré skončilo v najvyššej súťaží na 6. mieste.

Ligoví hráči po odohraní niekoľkých kôl v novej súťaži si začali uvedomovať, že je to pre nich krok dozadu v ich kariére a snažili odísť do klubov najvyššej súťaže.

Avšak väčšina z nich sa zachovala neseriózne voči klub a to spôsobom že klub, za nich nedostal žiadnu finančnú náhradu.

Chceme sa zároveň poďakovať tým hráčom, ktorí sa v týchto časoch zachovali voči klubu seriózne , a však odplata za nich nebola na úrovni ich kvality, z dôvodu pôsobenia v 2. lige.

Keďže hráčov, ktorí odišli bez odplaty pre klub bola väčšina, malo to za následok nenaplnenie finančného rozpočtu klubu.

Aj napriek tomu sme v novom ligovom ročníku doplnili mužstvo ligovými hráčmi, no bohužiaľ nezvládli sme rozhodujúci posledný zápas a postup do najvyššej súťaže.

Pre nás to znamenalo veľké sklamanie a ako aj nemožnosť získať finančné prostriedky na ďalší chod klubu.

Aj napriek tomu sme sa rozhodli ďalej pokračovať, hlavne kvôli mládežníckemu futbalu, v ktorom pôsobí vo všetkých kategóriách cca 480 kmeňových hráčov nášho klubu.

Začali sme sezónu s novými trénermi a od základu prebudovaným mužstvom. Naším cieľom bolo udržať sa v prvej polovici tak, aby sme zabezpečili vzhľadom k reorganizácii 2. ligy, účasť v nej.

Výsledkom našej prace bolo, že sme sa stali víťazom 2. ligy.

Na druhej strane za neúspech a sklamanie však považujeme umiestnenie a následné vypadnutie juniorských kategórií U19, U17 a U16, kde boli zabezpečené všetky potrebné podmienky.

To by spôsobilo pre klub, že v najbližšom ročníku by naša mládež mala účinkovať v nižšej súťaži, čo by malo za následok odobratie štatútu UTM – útvar talentovanej mládeže, kde zväz by poskytoval finančné prostriedky na platy trénerom a na technicko-materiálne zabezpečenie.

Taktiež by sme kvôli tomu prišli o dotáciu z mesta vo výške 300-tisíc eur účelovo viazanú na chod mládeže.

V súčasnej situácii klubu, prísť ešte aj o takéto finančné prostriedky pri počte 480 kmeňových hráčov, je takmer nemožné pokračovať ďalej.

Za týchto všetkých okolností a situácie, ktoré sa diali okolo nášho klubu sa nedá realizovať ďalšie pokračovani klubu a preto Vám oznamujeme, že klub FC VSS Košice, a.s. nepodá prihlášky na ďalšiu sezónu ani na jedno mládežnícke mužstvo ako aj A mužstvo seniorov.

To znamená, že k 30. 6. 2017 ukončuje svoju športovú činnosť a keďže je to obchodná spoločnosť, bude pokračovať v zmysle obchodného zákonníka SR.

Čo sa týka športovej stránky, klub bude ústretový voči trénerom a hráčom v ich ďalšej kariére tak, aby neboli porušené normy a pravidlá SFZ.

Chceme sa poďakovať verným fanúšikom a členom fans klubu FC VSS KOSICE, ktorý nás do poslednej chvíli podporovali.

Chceme sa taktiež poďakovať zvlášť rodičom, ktorí si pre svoje deti vybrali pôsobenie v našom klube a s hrdosťou ho reprezentovali.

Verte nám, že toto rozhodnutie nebolo jednoduché a je pre nás veľmi emotívne najmä po toľkých rokoch investovania a tvrdej práce na poli juniorského a seniorského futbalu s ktorým sme dosiahli nemalé úspech .

Zároveň by sme sa chceli ospravedlniť, že sme sa rozhodli kvôli korektnosti, informovať Vás nie cez televízne a rozhlasové média, ale cez našu web stránku.

V prípade ďalších otázok nás kontaktujte cez kontaktný formulár na našom oficiálnom webe.

S pozdravom

Ing. Blažej Podolák

Prezident klubu FC VSS KOŠICE

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Futbalový klub VSS Košice skrachoval. Ligu hrať nebude