Koniec švédskeho kanoniera. Zlatan Ibrahimovič ukončil hráčsku kariéru

Zlatan Ibrahimovič sa lúči s hráčskou kariérou.
Zlatan Ibrahimovič sa lúči s hráčskou kariérou. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|5. jún 2023 o 00:22 (aktualizované 5. jún 2023 o 07:45)

O svojom rozhodnutí vopred nepovedal ani rodine.

MILÁNO. Švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič ukončil profesionálnu hráčsku kariéru vo veku 41 rokov. Urobil tak po víťazstve svojho klubu AC Miláno nad Hellasom Verona 3:1 v poslednom zápase sezóny Serie A.

Ibrahimovič pôvodne avizoval iba koniec v milánskom klube, no nakoniec sa rozhodol v bohatej hráčskej kariére nepokračovať.

"Ani moja rodina o tom nevedela, pretože som to chcel urobiť tak, aby to všetci počuli v rovnakom čase," povedal futbalista.

VIDEO: Emotívna rozlúčka Zlatana Ibrahimoviča

Jeho spoluhráči sa vzápätí postavili oproti sebe, lúčiacemu sa futbalistovi vytvorili tzv. uličku slávy. Keď Ibrahimovič odchádzal po zápase zo štadióna San Siro, snažil sa zadržať slzy. Vzal si mikrofón a povedal:

"Nastal čas rozlúčiť sa. Milý futbal, s tebou sa však nelúčim."

Švédsky veterán počas sezóny 2022/2023 odohral len štyri zápasy v dôsledku operácie kolena, ktorú podstúpil v máji minulého roku.

Napriek tomu v marcovom víťaznom stretnutí na ihrisku Udinese (3:1) strelil gól a stal sa najstarším strelcom v histórii Serie A. Následne sa však opäť zranil, na konci apríla ho na zvyšok sezóny vyradil problém s pravým lýtkom.

VIDEO: Najkrajšie góly Zlatana Ibrahimoviča

Ibrahimovič pôsobil v AC Miláno v rokoch 2010-2012 a 2019-2023, získal s ním dva ligové tituly (2011 a 2022). Začínal v klube Malmö FF, ligové triumfy vybojoval v Ajaxe Amsterdam, Juventuse Turín, Interi Miláno, FC Barcelona i Paríži Saint-Germain. Hral aj za Manchester United a LA Galaxy.

V kariére zaujal niekoľkými kontroverznými vyjadreniami, ale aj vtipnými komentármi. Mimo trávnika bol známy svojou otvorenosťou, navyše o sebe častokrát hovoril v tretej osobe. Fanúšikov pobavil aj pri svojej rozlúčke:

"Dnes ráno som sa zobudil a pršalo. Pomyslel som si, že aj Boh plače."

Švéd vo svojej kariére získal 34 trofejí, na klubovej úrovni dokázal nastrieľať viac ako 500 gólov a ďalších 62 presných zásahov pridal za švédsku reprezentáciu.

Napriek tomu, že patrí medzi futbalistov s najväčším množstvom trofejí, nikdy nedokázal triumfovať v najprestížnejšej Lige majstrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Koniec švédskeho kanoniera. Zlatan Ibrahimovič ukončil hráčsku kariéru