Zlatá lopta mení pravidlá. Bude odmenou za sezónu, nie za kalendárny rok

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: SITA/AP)
TASR|11. mar 2022 o 17:58

Vlani zvíťazil Argentínčan Lionel Messi.

PARÍŽ. Magazín France Football bude po novom udeľovať Zlatú loptu za výkony počas jednej futbalovej sezóny, nie za obdobie jedného kalendárneho roka.

Organizátori prestížnej ankety oznámili v piatok aj ďalšie zmeny, medzi ktoré patrí zníženie počtu hlasujúcich.

Chcú sprehľadniť proces hlasovania, v ktorom sa už nebudú zohľadňovať úspechy hráčov v kariére.

Francúzsky časopis oceňuje najlepšieho hráča od roku 1956, v kategórii žien udeľuje trofej od roku 2018. Predvlani sa anketa nekonala pre pandémiu koronavírusu, vlani zvíťazil Argentínčan Lionel Messi (FC Barcelona/Paríž St. Germain) pred Poliakom Robertom Lewandowským (Bayern Mníchov).

Medzi ženami sa radovala Alexia Putellasová z FC Barcelona. "Už nie od januára do decembra, Zlatá lopta sa bude odteraz udeľovať na základe klasickej futbalovej sezóny - od augusta do júla," napísal France Football na twitteri.

Najbližšia anketa sa bude týkať ročníka 2021/2022, ktorý sa skončí júlovými majstrovstvami Európy žien. Galavečer sa uskutoční v októbri. Svetový šampionát v Katare (21. novembra až 18. decembra) zohľadnia hlasujúci až v ďalšej sezóne.

O najlepšom hráčovi ich bude rozhodovať 100 namiesto doterajších 170, hráčku vyberie päťdesiatka odborníkov. Kritéria sú nastavené v poradí individuálne výkony, tímové výkony a fair play.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Zlatá lopta mení pravidlá. Bude odmenou za sezónu, nie za kalendárny rok