Komory predviedli statočný výkon, Kamerunu však tesne podľahli

Futbalisti Kamerunu.
Futbalisti Kamerunu. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. jan 2022 o 19:15

Štvrťfinálovým súperom domácich bude Gambia.

BAFOUSSAM. Futbalisti Gambie postúpili do štvrťfinále Afrického pohára národov 2022 v Kamerune. V pondelkovom osemfinále v Bafoussame zdolali Guineu 1:0, rozhodol o tom 23-ročný útočník Musa Barrow z Bologne.

Zápas mohol mať úvodného strelca gólu už v prvej 45-minútovke, no guinejský Mohamed Bayo svoju šancu premrhal. Jedovatú strelu ukázal aj hosťujúci Barrow, ale brankár mu ju zlikvidoval.

Víťazi rozhodli o postupe medzi elitnú kontinentálnu osmičku v 71. minúte. Yusupha Bobb šikovne vysunul Barrowa. Ten ukázal odolnosť v súboji s obrancom, pretlačil sa do zakončenia a strelil jediný gól duelu.

V závere prišla Gambia o vylúčeného Yusuphu Njieho, ktorý dostal druhú žltú kartu a mohla na to doplatiť. V nadstavenom čase totiž Guinea zovrela súpera a strelu jedného z jej hráčov brankár Gambie vyrazil končekmi prstov na brvno.

Potom ešte dostal po druhej žltej aj červenú kartu guinejský Ibrahima Conte. Gambia sa v boji o semifinále stretne s Kamerunom, ktorý zdolal Komory 2:1.

Favorizovanému Kamerunu zahral do karát fakt, že outsider musel od úvodného hvizdu do brány poslať hráča z poľa, 30-ročného obrancu Chakera Alhadhura.

Komorám totiž vypadli dvaja brankári Ali Ahamada a Moyadh Ousseini po pozitívnych testoch na COVID-19, tretí brankár Salim Ben Boina je zranený.

Aby toho nebolo dosť, VAR už v 7. minúte odobril červenú kartu pre Nadjima Abdoua a Komory hrali oslabené. Hoci inkasovali v 29. minúte z kopačky Karla Toka Ekambiho, obdivuhodne sa držali a mali šance vyrovnať aj v oslabení.

Domácich zachránil brankár Ajaxu Amsterdam Andre Onana pri troch veľkých šanciach statočného súpera a osemfinálového debutanta.

Domáci mali prevahu a veľký tlak, trafili tyč, ich gól neplatil pre ofsajd, no napokon prevahu pretavil na druhý gól Vincent Aboubakar v 70. minúte.

No Komory ani vtedy nerezignovali, Onana ešte skvelým zákrokom v 78. minúte spoluhráčov zachránil od kontaktného gólu, ale kapituloval v 81. minúte, keď ho prekonal stredopoliar Youssouf M'Changama z Guingampu exportnou strelou z priameho kopu. Domáci si už však postup postrážili.

Africký pohár národov 2022 - osemfinále:


Guinea - Gambia 0:1 (0:0)

Gól: 71. Barrow

ČK: 90.+3 Conte - 87. Njie (obaja po druhej ŽK)

Kamerun - Komory 2:1 (1:0)

Góly: 29. Ekambi, 70. Aboubakar - 81. M'Changama

ČK: 7. Abdou (Komory)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Komory predviedli statočný výkon, Kamerunu však tesne podľahli