Za obeť vojne padol aj futbalový štadión. Vyrástla na ňom jedna z najväčších ukrajinských hviezd

Štadión Desny Černihiv bezprostredne po ruskom bombovom útoku.
Štadión Desny Černihiv bezprostredne po ruskom bombovom útoku. (Autor: TASR/AP)
Jakub Bobovič|25. apr 2022 o 06:00

Desna Černihiv, ktorej štadión je po bombovom útoku zruinovaný, hrá v najvyššej ukrajinskej súťaži.

BRATISLAVA. Prišli o pýchu mesta, pred piatimi rokmi zrekonštruovaný štadión, ktorý bol olympijským centrom. Napriek tomu sa nevzdávajú a chcú ho nanovo vybudovať.

Obyvatelia ukrajinského Černihiva sa pustili do upratovania futbalového štadióna, ktorý 11. marca 2022 zasiahli ruské letecké bomby.

Klub, v ktorom vyrástla jedna z najväčších hviezd ukrajinskej reprezentácie, útočník Andrij Jarmolenko, informoval o tom, že jeho štadión zasiahli bomby a je zničený, prostredníctvom svojich sociálnych sietí.

Štyri dni predtým, ako štadión padol za obeť ruskému útoku, klub s hanlivým komentárom na adresu Rusov zverejnil príspevok, kde informoval, že tréner jeho výberu do 19 rokov bojuje v Ozbrojených silách Ukrajiny.

Otázka, či je v týchto dvoch faktoch možné hľadať súvis, alebo išlo len o náhodu, zostane zrejme dlho nezodpovedaná. Prvý útok, ktorý síce nesmeroval na štadión, ale poškodil jeho východnú tribúnu, zaznamenali 5. marca 2022.

Spolu s Desnou o ruskom bombovom útoku na štadión informovali na svojich sociálnych sieťach aj iné kluby, napríklad Šachtar Doneck.

Ako je možné vidieť zo záberov, na ktorých sú ruiny tribún, ruský bombový útok na štadióne zanechal veľkú spúšť.

Mesto a štadión boli poškodené druhýkrát v histórii. Prvýkrát sa tak stalo počas druhej svetovej vojny, keď bol Černihiv v období rokov 1941 - 1943 okupovaný armádou nacistického Nemecka.

Ako pre Ukrinform povedal primátor Černihiva Vladislav Atrošenko, zruinovaných je sedemdesiat percent mesta a bude trvať štyri roky, kým sa ho podarí nanovo vybudovať. 

Pri upratovaní našli päťstokilovú bombu

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Za obeť vojne padol aj futbalový štadión. Vyrástla na ňom jedna z najväčších ukrajinských hviezd