Postavia v Prešove štadión na tretí pokus? Motiváciou je aj EURO do 21 rokov

Nový štadión má vyrásť na ploche niekdajšieho tréningového ihriska a časti pôvodného štadióna.
Nový štadión má vyrásť na ploche niekdajšieho tréningového ihriska a časti pôvodného štadióna. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|4. dec 2022 o 08:00

Peniaze majú na prvú etapu, kapacitu treba zvýšiť.

Prednedávnom sa dostal na čelo tretieho najväčšieho mesta na Slovensku. Pred novým primátorom Prešova stojí veľká športová výzva – postaviť futbalový štadión. Vyjde to na tretí pokus?

V hre je okrem nového domova pre oživený Tatran Prešov aj ďalšia motivácia. Prešov by mohol byť v roku 2025 jedným z dejísk majstrovstiev Európy do 21 rokov.

„Finančné krytie máme na prvú etapu. Ide o sumu odhadom do sedemnásť miliónov eur. Kapacita v tejto fáze by mala byť tisíc osemsto miest na sedenie,“ hovorí FRANTIŠEK OĽHA.

V článku sa dozviete

  • V akom štádiu je verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby?
  • Ako vyzerá finančný rámec projektu a ako plánujú vykryť druhú fázu výstavby?
  • Aký by mal byť časový harmonogram výstavby?
  • Je možné, že štadión napokon vyrastie na inom mieste?
  • Kedy by Tatran mal znova hrávať zápasy v Prešove? Čo ak postúpi do Fortuny ligy?
  • Akým spôsobom bude ďalej mesto financovať klub?

V strede tohto týždňa ste absolvovali rokovanie so zástupcami Slovenského futbalového zväzu, vedením samosprávneho kraja, predstaviteľmi Futbal Tatran arény i šéfom Tatrana Ľubošom Micheľom. Čo bolo obsahom stretnutia?

Zaznela tam informácia, ktorú všetci potrebujú počuť. A to, že verejná súťaž na zhotoviteľa stavby je vo veľmi vysokom štádiu pred vyhodnotením. Čaká sa na zopár doplňovacích údajov, do dvoch alebo troch týždňov by sme mali mať vyhláseného víťaza.

Ak sa vedenie mesta a poslanci rozhodnú pristúpiť k podpisu zmluvy a v rozpočte vyčleníme na tento investičný zámer úverovú líniu, tak sa do toho pustíme.

Štadión sa má stavať po častiach. Ako vyzerá finančný rámec?

Reálne finančné krytie máme na prvú etapu. Ide o sumu odhadom do sedemnásť miliónov eur. Kapacita hľadiska v tejto fáze by mala byť tisíc osemsto miest na sedenie, čo predstavitelia SFZ považujú za nízke číslo, vzhľadom na podpísané memorandum k EURO do 21 rokov v roku 2025, o ktoré sa Slovensko uchádza. Na realizáciu podujatia európskeho významu to nepostačuje.

Projektovo i zmluvne sme pripravení aj na druhú fázu, ale finančné hľadisko nám to, bohužiaľ, neumožní.

So začiatkom prvej fázy plánujeme požiadať, či už Fond na podporu športu alebo vládu, o finančnú pomoc na dostavbu štadióna s plnou kapacitou šesťtisíc päťsto miest. Odhad je, že by malo ísť o päť miliónov eur.

Búracie práce na pôvodnom štadióne sa začali ešte v roku 2018, s výstavbou nového sa dodnes nezačalo. Predchádzajúce dva pokusy zlyhali, naposledy vysúťažený zhotoviteľ odstúpil od zmluvy. Ako odhadujete súčasný časový harmonogram?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Postavia v Prešove štadión na tretí pokus? Motiváciou je aj EURO do 21 rokov