Slovenský klub prehral v príprave 0:14, po štvrťroku ho rieši disciplinárka

Hráči MFK Dolný Kubín.
Hráči MFK Dolný Kubín. (Autor: facebook/MFK Dynamo Dolný Kubín)
Sportnet|31. mar 2023 o 13:30

Komisia riešila aj Petra Struhára či Vlada Goffu.

DOLNÝ KUBÍN, BRATISLAVA. Divoké priebehy prípravných zápasoch nebývajú vo futbale výnimočné. Ak ale slovenský druholigista prehrá s priemerným súperom 0:14, výsledok ide do sveta.

Začiatkom zimnej prípravy sa Dolný Kubín vydal na sústredenie do Chorvátska, kde bol jeho prvým súperom HNK Rijeka, vtedy predposledný tím najvyššej chorvátskej súťaže.

Už v šiestej minúte vyhrávali Chorváti 2:0, po polčase už 6:0. Tréner Rijeky poslal na druhý polčas na ihrisko novú jedenástku a nakoniec jeho zverenci zvíťazili o štrnásť gólov.

Rieši ich disciplinárka

V zostave Dolného Kubína hrali neznámi balkánski futbalisti, ktorých zabezpečila hráčska agentúra.

Klub vysvetľoval krok tak, že ide o hráčov na skúške. Ani jeden z nich dnes nie je kmeňovým hráčom tímu.

Zápas s Rijekou bol dohodnutý tesne po Vianociach, teda len niekoľko dní pred stretnutím. Neskôr ho už nebolo možné odvolať, bol súčasťou zimného turnaja.

„Hlavný tréner prišiel so správou, že vzhľadom na krátkosť prípravy hráči nie sú na súboj s takýmto súperom pripravení,“ vysvetľoval pre Sportnet športový riaditeľ MFK Dolný Kubín František Baraniak.

„Snažili sme sa zápas odvolať, ale hrozila by nám vysoká zmluvná pokuta,“ dodal.

Predmetný zápas zo 4. januára sa po takmer štvrťroku dostal na stôl Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ).

Na základe podnetu Oddelenia integrity futbalu SFZ začína disciplinárne konanie vo veci podozrenia z poškodenia dobrého mena futbalu.

Prípad bude vysvetľovať František Baraniak na budúcotýždňovom zasadnutí komisie vo štvrtok 6. apríla v sídle zväzu.

Struhár dostal stopku

Disciplinárka sa na svojom poslednom stretnutí venovala aj ďalším mimoriadnym témam.

Jednou z najsledovanejších bolo údajné porušenie etického kódexu zo strany trénera Ružomberka Petra Struhára.

Šéf lavičky najlepšieho tímu spodnej šestky mal pred stretnutím 2. kola nadstavby o záchranu proti Zlatým Moravciam volať svojmu kmeňovému hráčovi Timotejovi Múdremu, aktuálne hosťujúceho v Zlatých Moravciach.

Konfrontoval ho s tým pred novinármi tréner ViOn-u Ivan Galád. Struhár reagoval: „Áno, je pravda, že som volal, ale vlastnému hráčovi. Na zostavu som sa nepýtal.“

Struhár predložil k danej veci písomné stanovisko. Disciplinárka mu za trest pozastavila výkon akejkoľvek funkcie na jedno súťažné stretnutie. Sobotňajší duel s Michalovcami tak bude sledovať iba z tribúny.

„Po dôslednom vyhodnotení všetkých okolností tohto telefonického rozhovoru dospela DK SFZ k záveru o jeho škodlivosti a zároveň spôsobilosti potencionálne narušiť dôveru futbalovej verejnosti v nestranný a objektívny priebeh daného stretnutia.

Napriek skutočnosti, že Petrovi Struhárovi nebolo preukázané konanie, ktoré by priamo smerovalo k ovplyvneniu či nátlaku na hráča súpera, DK SFZ toto jeho konanie vyhodnotila ako nežiaduce, v rozpore so základnými zásadami športovej etiky a minimálne spôsobilé vzbudiť pochybnosti o regulárnosti priebehu stretnutia.

Z uvedeného dôvodu považujeme pozastavenie výkonu funkcie na 1 stretnutie za adekvátnu reakciu na dané previnenie s apelom, aby sa všetci zainteresovaní vyhýbali akémukoľvek konaniu, ktorým by bolo možné spochybniť dosiahnuté výsledky a priebeh súťaže,“ vysvetlila disciplinárka svoj verdikt v komuniké.

Goffa sa ospravedlnil

Témou pre komisiu bol aj status na sociálnej sieti bývalého trénera Vladimíra Goffu, ktorý kritizoval výkon rozhodcu Martina Dohála po zápase Dunajskej Stredy s Banskou Bystricou. Podnet prišiel od Asociácie rozhodcov SR.

Disciplinárka predvolala Goffu napriek tomu, že sa už dlhé roky nepohybuje v slovenskom futbale na žiadnej funkcii, ani trénerskej, ani funkcionárskej.

Podľa štvrtkového rozhodnutia sa členovia komisie napokon rozhodli v tomto prípade neuložiť žiadnu sankciu, keďže „prerokovanie veci postačuje na dosiahnutie účelu disciplinárneho konania“, píše sa v úradnej správe SFZ.

„V priebehu disciplinárneho konania p. Goffa adresoval svoje vysvetľujúce a ospravedlňujúce vyjadrenie tak Asociácii rozhodcov SR ako aj DK SFZ,“ informuje disciplinárka v komuniké.

Goffa použil vo svojom vyjadrení slová ako korupcia, a to aj priamo na adresu rozhodcu Dohála. Ten si pre svoje pochybenie do konca sezóny v prvej lige nezapíska.

„V tomto kontexte DK SFZ zdôrazňuje, že problematika korupcie a obdobného konania je celospoločenským problémom a nevyhýba sa ani futbalovému prostrediu.

Dôkazom toho je aj skutočnosť, že za posledných päť rokov Senát DK SFZ pre ochranu integrity súťaže pozastavil činnosť 45 členom SFZ, z toho až 18 bolo z najvyšších súťaží.

Na druhej strane však obviňovanie z korupcie bez akýchkoľvek dôkazov len na základe aktuálnych emócií a pocitu krivdy je v boji proti korupcii skôr kontraproduktívne a v neposlednom rade môže negatívne zasiahnuť do povesti konkrétnych osôb, klubov či celej súťaže,“ uzavrela disciplinárka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Slovenský klub prehral v príprave 0:14, po štvrťroku ho rieši disciplinárka