Koniec syna v Slovane? Nech sa nezatrepáva s futbalom, vraví Kmotrík

Majiteľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík starší a jeho syn Ivan Kmotrík mladší.
Majiteľ ŠK Slovan Bratislava Ivan Kmotrík starší a jeho syn Ivan Kmotrík mladší. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|7. okt 2022 o 15:00

Futbalový Slovan sa momentálne nepredáva.

BRATISLAVA. Futbalový Slovan prechádza zmenou. V posledných týždňoch postupne v klube skončilo kompletné vedenie na čele s generálnym riaditeľom Ivanom Kmotríkom mladším. Do klubu sa naopak vrátili bývalí hráči.

„Všetci musíme ťahať za jeden povraz. Niekoľkokrát som sa vyjadril k mladému Ivanovi, že nikto možno neľúbi tento klub viac ako on. Myslím si, že si treba veci rozumne rozanalyzovať. Treba si sadnúť za jeden stôl, dať si obed alebo večeru a všetko sa dá vždy vyriešiť," tvrdil tréner Vladimír Weiss po poslednom ligovom víťazstve nad Podbrezovou (3:1).

Weiss sa s Kmotríkom často nezhodol, mali rozdielne názory a z klubu bol viackrát na odchode. Vždy ho však podržal majiteľ klubu, Ivan Kmotrík starší.

Tento odkaz zobral bývalý generálny riaditeľ Slovana osobne.

„Vôbec nerozumiem, čo tým Vlado myslel. Jeho vyjadrenie som počul, ale ostal som z neho poriadne prekvapený. Má moje telefónne číslo a nevidel som, že by mi telefonoval a zavolal ma na obed či večeru. Zároveň nechápem, prečo takéto veci rieši cez médiá.

U mňa sa nič nemení. Moju budúcnosť budem riešiť iba so svojim otcom a nikým iným,“ reagoval Kmotrík mladší pre sport24.sk.

Syn bude opäť šéfom

Zdá sa, že v Slovane sa začína nové éra. Do klubu sa vracajú bývalí hráči Róbert Tomaschek a Róbert Vittek. Novým viceprezidentom sa stal Stanislav Strapek.

„Dôverujem mu. Robí pre mňa už 25 rokov. Funkciu generálneho riaditeľa nebudeme mať,“ vyjadril sa k zmenám v klube pre denník N Ivan Kmotrík starší.

K odstúpeniu syna sa vyjadril, že s ním dlho viedol debatu, aby šiel do výkonnej funkcie. 

„Nech sa nezatrepáva s futbalom,“ povedal doslovne.

„Už pred polrokom som ho dal do predstavenstva a do funkcie výkonného riaditeľa Mediaprint-Kapa. Chcem, aby sa videl v reálnej práci, nie behať okolo futbalistov. V tej funkcii už bol posledného polroka popri futbale,“ vravel Kmotrík starší.

Mediaprint-Kapa zabezpečuje predaj a distribúciu tlače. Jej vlastníkom je vyše 20 rokov. Tržby sa dlhodobo držia nad 70 miliónmi eur a hospodárske výsledky v zelených číslach.

Pôsobenie syna pri klube však hodnotil pozitívne. Slovan za posledných päť rokov získal štyrikrát slovenský titul, trikrát vyhral národný pohár Slovnaft Cup a trikrát hral skupinovú fázu európskeho pohára. 

V klube by chcel viac Slovákov

Personálne zmeny v Slovane sú však veľké.

Z bývalého vedenia v klube ostávajú naďalej pôsobiť napríklad bývalý člen Belasej šľachty Stanislav Kramarič a bývalý líder ultras Slovana Tomáš Straka. Podľa Kmotríka sa budú starať o fanklub. 

„Musíme mať šéfa pre styk s fanúšikmi (Straku) a Kramarič bude pre kontakt s deťmi, lebo treba osloviť desiatky základných škôl, telocvikárov. Veľa detí chodí na futbal, a to treba udržať,“ hovoril Kmotrík o ďalších zmenách v klube. 

Navonok sa zdá, že po odchode jeho syna, celého oddelenia skautingu či technického riaditeľa Richarda Trutza začína v Slovane nové obdobie. Kmotrík však brzdí optimizmus.

„Nová éra? Ja neviem, či tu zajtra nebude vojna, či sa neskončí futbal,“ poznamenal na margo najbližšej budúcnosti a pokračoval:

„Na Slovensku bude katastrofálna situácia ohľadom športu, ešte aj dane, odvody a všetky tieto nezmysly zvýšili. Ako majú žiť? Nehovorím, my sme to teoreticky ešte chvíľu potiahli, ale ako žijú tí ostatní?“

Poukázal na to, že na Slovensku má profesionálny šport nedostatočné podmienky a napríklad vo volejbale dostávajú hráčky 400 až 600 eur mesačne. 

„A to isté s futbalom… Radi by sme zobrali viac slovenských futbalistov, ale je to problém: trochu sa ukáže a hneď ide do zahraničia. Nevedeli sme udržať Dávida Strelca, nevedeli sme udržať Dominika Greifa. Prídu manažéri, pobláznia im hlavu a je koniec. A odkiaľ to máme brať?“ 

Starší nemôžu byť v klube naveky

V minulosti sa Slovan pri získavaní posíl viackrát prerátal. Viacero hráčov sa ukázalo napriek vysokým investíciám ako neperspektívnych. 

Teraz pomohol tréner Weiss do klubu priniesť Džabu Kankavu, Gurama Kašiu či Juraja Kucku. Gruzínci patria medzi opory klubu, no majú už viac ako 35 rokov. Kmotrík starší však naznačil, že mužstvo bude treba skôr omladiť:

„Teraz treba spojiť všetky sily a začať vytvárať nový tím. Starší hráči nám doniesli úspech, ale nemôžu tam byť naveky. 34-, 35 či 36-ročných musíme vymeniť a hľadať dobré typy hráčov vo veku okolo 20 rokov,“ myslí si majiteľ Slovana. 

Práve jeho syn sa kriticky vyjadroval o posledných posilách do tímu, ktoré si vyhliadol tréner Vladimír Weiss. Kmotrík s nimi nebol spokojný.

„Je to vec názoru. Barseghyana chcel Vlado aj Ivo, dvoch Gruzínčanov si zobral Vlado, ale sú to ozaj najlepší stopér (Kašia) aj defenzívny záložník (Kankava), akých sme mali. Možno bol problém, či Vojtko alebo Adler boli najlepšia kúpa, ale tí sa ešte môžu vyhrať,“ doplnil Kmotrík.

Vojtko je ľavý krajný obranca. V Michalovciach sa stal lídrom defenzívy a neskôr bol kapitánom reprezentácie do 21 rokov. V Slovane pôsobil zakríknuto. Na jar hrával za druholigovú juniorku. V tejto sezóne je na hosťovaní v chorvátskom HNK Gorica. 

Ofenzívny Švajčiar Adler da Silva v minulej sezóna nastupoval za Slovan pravidelne, no strelil len jeden gól. V pohári proti Jednote Málinec. Slovan ho preto poslal na hosťovane do Michaloviec, kde hráva pravidelne a v tejto sezóne strelil zatiaľ tri góly.

Hoci sa objavili informácie, že Slovan by mohol kúpiť majiteľ hokejového Slovana Rudolf Hrubý alebo skupina majiteľov Třineckých Železiari, Kmotrík pre denník N potvrdil, že momentálne o predaji klubu neuvažuje:

"Všetko je na predaj, ale týmto sa nezaoberám, mám dosť inej roboty," doplnil Kmotrík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Koniec syna v Slovane? Nech sa nezatrepáva s futbalom, vraví Kmotrík