Nepil, nefajčil, na vojne bol parašutista. Slovanista patril k najlepším v Európe

So Slovenským pohárom nad hlavou. Zľava Ján Čapkovič, Koloman Gőgh a Anton Ondruš.

Nepil, nefajčil, na vojne bol parašutista. Slovanista patril k najlepším v Európe

So Slovenským pohárom nad hlavou. Zľava Ján Čapkovič, Koloman Gőgh a Anton Ondruš. (Autor: Štartfoto/Ján Súkup)
So Slovenským pohárom nad hlavou. Zľava Ján Čapkovič, Koloman Gőgh a Anton Ondruš.
So Slovenským pohárom nad hlavou. Zľava Ján Čapkovič, Koloman Gőgh a Anton Ondruš. (Autor: Štartfoto/Ján Súkup)
Titanilla Bőd|1. apr 2023 o 08:00

Koloman Gőgh sa stal členom Siene slávy slovenského futbalu.

KOLOMAN GŐGH, dlhoročný hráč Slovana Bratislava a člen zlatej československej reprezentácie na ME 1976 v Belehrade, je od marca členom Siene slávy slovenského futbalu. Žiaľ, už in memoriam.

Na ihrisku rýchly, spoľahlivý, nekompromisný. Tvrdý na seba, obetavý, ak bolo treba pomôcť iným. Vynikal pracovitosťou a húževnatosťou.

Nebol typický ľavák, ale ľavú nohu neúnavne piloval, až kým sa nevypracoval na jedného z najlepších ľavých obrancov v Európe.

Žil až asketicky, dostať do neho pohár vína bolo umenie. Nepokazil však žiadnu zábavu.

Takto naňho spomínajú bývalí spoluhráči, blízki kamaráti.

Koloman Gőgh bol prvý z tímu majstrov Európy, ktorý predčasne opustil tento svet. Osudnou mu stala autonehoda v novembri 1995, keď sa vracal do Bratislavy z Rakúska, kde pôsobil ako tréner.

Drobný chlapec

Rodina Kolomana Gőgha pochádzala z Kolárova, no on sa narodil v januári 1948 v Kladne. Po druhej svetovej vojne totiž podľa vtedajších zákonov jeho rodinu ako občanov maďarskej národnosti presídlili do Čiech.

Rodina sa mohla vrátiť do Kolárova po niekoľkých rokoch. Koloman bol piatym dieťaťom spomedzi šiestych súrodencov, bol drobnej postavy, ale futbal mal od začiatku veľmi rád.

S brankármi Tiborom Matulom a Alexandrom Vencelom po zisku titulu v Slovane Bratislava.
S brankármi Tiborom Matulom a Alexandrom Vencelom po zisku titulu v Slovane Bratislava. (Autor: Ján Súkup/Štartfoto)

„Hrával v pouličných tímoch v Kolárove, odtiaľ sa dostal do mestského futbalového klubu. V šestnástich meral iba 146 centimetrov a mal iba štvorky nohy. Bol problém zohnať také malé kopačky,“ spomínal naňho dlhoročný kamarát a novinár György Batta v relácii Rangadó v Rádiu Patria.

„Keď ostatní išli po tréningu na pivo, on išiel domov a rozmýšľal nad tým, ako by mohol napriek malému vzrastu vyhrávať hlavičkové súboje,“ dodal Batta.

Stovky centrov ľavou nohou

Neustále sa zdokonaľovať – táto túžba hnala vpred mladého nádejného futbalistu. Začínal na poste defenzívneho záložníka, na vojne v Holešove hral v strede obrany.

Keď sa však po angažmáne v Poprade dostal do Slovana, tréner ho začínal stavať na ľavú stranu defenzívy.

„Predtým nevedel ľavou nohou ani kopnúť,“ prezradil Ján Medviď, bývalý stredopoliar Slovana Bratislava, ktorý je podľa vlastných slov „háklivý na techniku“.

S Gőghom sa rýchlo skamarátil. „Vysoko si ho cením pre jeho charakterové vlastnosti. Boli sme akoby jedna krv, obaja sme boli z dediny. Nebol konfliktný typ, bol čistý, poctivý chalan, profík,“ opisoval spoluhráča Medviď.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nepil, nefajčil, na vojne bol parašutista. Slovanista patril k najlepším v Európe