Má toľko gólov ako Ronaldo. Vďaka nemu Škóti šokovali favorita

Radosť futbalistov Škótska po góle Scotta McTominaya (v strede).
Radosť futbalistov Škótska po góle Scotta McTominaya (v strede). (Autor: TASR/AP)
TASR|28. mar 2023 o 23:00

Reputáciu si napravili Chorváti.

BRATISLAVA. Futbalisti Škótska zvíťazili v utorňajšom zápase kvalifikácie ME 2024 nad Španielskom 2:0. Tohto súpera zdolali prvýkrát od roku 1984.

Oba góly strelil stredopoliar Scott McTominay, ktorý ich v aktuálnej kvalifikácii strelil už štyri, rovnako ako jeho niekdajší spoluhráč Cristiano Ronaldo. S piatimi zásahmi je zatiaľ najlepším strelcom Dán Rasmus Hojlund.

Škóti išli do vedenia už v 7. minúte, keď zo zaváhania obrancu Španielov Porra vyťažil Robertson a jeho prihrávku zužitkoval McTominay. Ten istý hráč zvýšil v úvode druhého polčasu na 2:0, keď sa dostal k odrazenej lopte.

V úvodnom utorňajšom zápase A-skupiny remizovali reprezentanti Nórska v Gruzínsku. Od 15. minúty viedli po góle Alexandra Sörlotha, no na konečných 1:1 vyrovnal po hodine hry Georges Mikautadze.

Nóri nastúpili v úvode kvalifikácie bez svojej najväčšej hviezdy. Kanonier Erling Haaland nehral pre problémy so slabinami proti Španielsku (0:3) ani Gruzínsku a jeho krajania vyťažili z týchto duelov iba jediný bod.

Futbalisti Chorvátska si po remíze s Walesom (1:1) napravili chuť a na ihrisku Turecka zvíťazili v stretnutí D-skupiny 2:0. O výsledku rozhodli ešte v prvom polčase, v ktorom sa dvakrát gólovo presadil Mateo Kovačič.

Chorvátsky hráč Mateo Kovačič (vpravo) oslavuje gól so svojimi spoluhráčmi.
Chorvátsky hráč Mateo Kovačič (vpravo) oslavuje gól so svojimi spoluhráčmi. (Autor: TASR/AP)

Hráči Walesu splnili úlohu favorita a na domácom trávniku zdolali Lotyšsko 1:0. Jediný gól stretnutia strelil v 41. minúte Kieffer Moore.

Na čele I-skupiny sú dva tímy, ktoré v oboch doterajších zápasoch zabodovali naplno. Švajčiari nadviazali na presvedčivé víťazstvo nad Bieloruskom ďalším výrazným výsledkom, keď na domácom ihrisku zdolali Izrael 3:0.

Ich góly strelili v rozpätí od 39. do 52. minúty Ruben Vargas, Zeki Amdouni a Silvan Widmer. Šesť bodov majú na konte aj hráči Rumunska. Na domácom trávniku zdolali Bielorusko 2:1.

Kvalifikácia ME 2024 - 28. marec:


Skupina A:

Gruzínsko - Nórsko 1:1 (0:1)

Góly: 61. Mikautadze - 15. Sörloth

Škótsko - Španielsko 2:0 (1:0)

Góly: 7. a 51. McTominay

Skupina D:

Turecko - Chorvátsko 0:2 (0:2)

Góly: 20. a 45.+4 Kovačič

Wales - Lotyšsko 1:0 (1:0)

Gól: 41. Moore

Skupina I:

Rumunsko - Bielorusko 2:1 (2:0)

Góly: 17. Stanciu, 19. Burca - 86. Morozov

Švajčiarsko - Izrael 3:0 (1:0)

Góly: 39. Vargas, 48. Amdouni, 52. Widmer

Kosovo - Andorra 1:1 (0:0)

Góly: 59. Zhegrova - 61. Rosas

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Má toľko gólov ako Ronaldo. Vďaka nemu Škóti šokovali favorita