Prebuďte ma, kričal komentátor. Česi začali kvalifikáciu ako zo sna

Futbalisti Česka sa tešia z gólu v zápase proti Poľsku.
Futbalisti Česka sa tešia z gólu v zápase proti Poľsku. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|24. mar 2023 o 20:15 (aktualizované 24. mar 2023 o 23:00)

V šlágri dňa jednoznačne triumfovali Francúzi.

BRATISLAVA. Futbalisti Česka úspešne vstúpili do kvalifikácie o postup na ME 2024. V pražskom Edene si v zápase E-skupiny poradili s Poľskom 3:1.

Česi mali doslova raketový štart do zápasu. Po góloch Ladislava Krejčího ml. a Tomáša Čvančaru viedli už v 130. sekunde 2:0. "Prebuďte ma," kričal komentátor Jaromír Bosák. "Na toto si v národnom tíme nepamätám," doplnil.

VIDEO: Fantastický úvod Česka v zápase proti Poľsku

Gól Krejčího padol po vhadzovaní Vladimíra Coufala už v 27. sekunde, čo je vôbec najrýchlejší gól českej futbalovej reprezentácie v ére samostatnosti.

Česi dobre rozohraný zápas nepustili z rúk. Po zmene strán pridal tretí gól Jan Kuchta, a tak v závere už len upravil výsledok Damian Szymanski.

Dvojgólový Mbappé

Šláger dňa sa hral v Paríži, kde domáci Francúzi zničili Holanďanov 4:0.

Už v 3. minúte Antoine Griezmann sklzom odobral súperovi loptu a po osi Kolo Muani - Kylian Mbappé akciu aj sám presne zakončil - 1:0.

Aktívny Griezmann bol o päť minút neskôr aj na začiatku druhého gólového momentu, po jeho centri zblízka dopravil loptu do siete Dayot Upamecano.

A keď v 21. minúte Mbappé po pase od Aureliena Tchouameniho zvýšil na 3:0, boli hostia zrelí na uterák. Vicemajstri sveta v druhom polčase zvoľnili tempo, napriek tomu dokázali ešte raz skórovať zásluhou Mbappého.

Holanďania mohli v nadstavenom čase znížiť, ale Memphis Depay nepremenil pokutový kop. Staronovému trénerovi "tulipánov" Ronaldovi Koemanovi tak nevyšla obnovená premiéra na reprezentačnej lavičke. 

Rekordér Ibrahimovič

Úspešný debut na lavičke Belgicka má za sebou nový tréner Domenico Tedesco. V Štokholme si jeho tím vypracoval v prvom polčase viacero šancí, ujala sa však až tá z 35. minúty, keď presne hlavičkoval Romelu Lukaku.

Krátko po prestávke si obaja spoluprácu zopakovali, tentoraz Lukaku profitoval z akcie krídelníka Herthy Berlín. V 82. minúte po prihrávke Johana Bakayoka skompletizoval Lukaku svoj hetrik a spečatil hladký triumf hostí 3:0.

V závere dostal šancu na ihrisku domáci veterán Ibrahimovič, ktorý sa tak zapísal do histórie ako najstarší hráč kvalifikačných bojov o EURO.

Štyridsaťjedenročný útočník prekonal talianskeho brankára Dina Zoffa, ktorý si v kvalifikácii ME 1984 obliekol reprezentačný dres vo veku 40 rokov a 90 dní.

V úvodnom zápase G-skupiny vyhrala Čierna Hora na pôde Bulharska 1:0. O jediný gól duelu v Razgrade sa postaral útočník Dunajskej Stredy Nikola Krstovič, ktorý v 70. minúte zužitkoval prihrávku Vladimira Jovoviča.

Pre Krstoviča, ktorý potrestal veľkú chybu Bulharov v rozohrávke, to bol premiérový gól v najcennejšom drese a hneď mal prívlastok víťazný.

Kvalifikácia EURO 2024 - 24. marec:


Skupina B:

Francúzsko - Holandsko 4:0 (3:0)

Góly: 21. a 88. Mbappé, 2. Griezmann, 8. Upamecano

Gibraltár - Grécko 0:3 (0:2)

Góly: 12. Masouras, 45. Siopis, 58. Bakasetas

Skupina E:

Česko - Poľsko 3:1 (2:0)

Góly: 1. Krejčí ml., 3. Čvančara, 64. Kuchta - 87. Szymanski

Moldavsko - Faerské ostrovy 1:1 (0:1)

Góly: 87. Nicolaescu (z 11 m) - 27. Mikkelsen

Skupina F:

Švédsko - Belgicko 0:3 (0:1)

Góly: 35., 49. a 82. Lukaku

Rakúsko - Azerbajdžan 4:1 (2:0)

Góly: 28. a 50. Sabitzer, 29. Gregoritsch, 69. Baumgartner - 64. Mahmudov

Skupina G:

Bulharsko - Čierna Hora 0:1 (0:0)

Gól: 70. Krstovič

Srbsko - Litva 2:0 (1:0)

Góly: 16. Tadič, 53. Vlahovič

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prebuďte ma, kričal komentátor. Česi začali kvalifikáciu ako zo sna