Poliaci nenastúpia proti Rusku. Je to správne, vraví Lewandowski

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|26. feb 2022 o 11:00 (aktualizované 26. feb 2022 o 11:18)

Rozhodnutie je reakciou na vojenský konflikt Ruska na Ukrajine.

VARŠAVA. Poľsko nenastúpi proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale. V sobotu o tom informoval prezident Poľskej futbalovej federácie (PZPN) Cezary Kulesza.

"Už žiadne slová, je čas konať!" napísal Kulesza na svojom profile na twitteri v príspevku, ktorý zdieľala i federácia, a krátko nato pridali rovnaké posolstvo aj hráči Robert Lewandowski či Kamil Glik.

"V súvislosti s eskaláciou agresie Ruskej federácie proti Ukrajine sa poľská reprezentácia nechystá odohrať zápas play off s Ruskom. Toto je jediné správne rozhodnutie," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Poľsko už pred dvoma dňami požadovalo, aby Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) presunula zápas, ktorý sa mal konať 24. marca, z Ruska na neutrálnu pôdu. FIFA im však spočiatku nevyhovela.

"Je to správne rozhodnutie. Neviem si predstaviť hrať proti ruským hráčom v čase, keď na Ukrajine pokračuje ozbrojená agresia. Ruskí hráči ani fanúšikovia za to nemôžu, ale nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje," napísal na sociálne siete hviezdny poľský kanonier Robert Lewandowski.

"FIFA odsudzuje použitie sily Ruska na Ukrajine a akýkoľvek druh násilia na vyriešenie konfliktov. Pokiaľ ide o futbalové záležitosti na Ukrajine a v Rusku, FIFA bude naďalej monitorovať situáciu a aktualizácie ohľadom kvalifikačných zápasov MS oznámi včas," citovala agentúra DPA zo stanoviska strešnej organizácie.

Česko a Švédsko, ktoré by sa mohli stretnúť vo finále play off s Ruskom, taktiež požadovali preloženie zápasu z krajiny. Kulesza oznámil, že rokuje s českými i švédskymi predstaviteľmi, aby prezentovali FIFA "spoločnú pozíciu".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Poliaci nenastúpia proti Rusku. Je to správne, vraví Lewandowski