Rodák to nie je. Medzi slovenskými legionármi vynikal brankár

Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica.
Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica. (Autor: TASR - Edmund Örzsik)
Sportnet|8. aug 2022 o 09:09

Kto boli najlepší slovenskí futbalisti podľa SofaScore?

BRATISLAVA. Nikto spomedzi Slovákov neodohral cez víkend prestížnejší zápas. Marek Rodák dostal šancu a odchytal úvodné kolo sezóny Premier League.

Jeho Fulham ako nováčik zaskočil favorizovaný Liverpool, zápas sa skončil nerozhodne.

Rodák síce dvakrát inkasoval, no za góly nemohol. Čelil ešte jednej ťažšej strele, ktorú zneškodnil.

Za svoj výkon mu špecializovaný portál SofaScore udelil pomerne nízke hodnotenie - 6,2.

Ktorí slovenskí futbalisti v zahraničí mali lepšie čísla?

Zaujal brankár v Poľsku

Rodák bol jediným Slovákom, ktorý cez víkend nastúpil v anglickej lige. Jeho krajan Martin Dúbravka sedel iba na lavičke.

V Newcastli ho vytlačil z brány Nick Pope, posila z Burnley, anglický reprezentant. Proti nováčikovi z Nottinghamu si pripísal čisté konto (2:0).

Slovenský brankár zrejme čoskoro zmení dres. Špekuluje sa o jeho prestupe do Leicesteru, kde skončila dlhoročná jednotka Kasper Schmeichel.

V prvom kole chytal jeho doterajší náhradník Danny Ward. Inkasoval dva góly z troch striel a jeho Leicester len remizoval s Brentfordom 2:2.

V rebríčku najlepších slovenských futbalistov v zahraničí však predsa len figuruje brankár. Avšak z poľskej ligy.

Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore.com.
Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore.com. (Autor: SofaScore.com)

Najlepšiu známku dostal Henrich Ravas - 7,8. Brankár Widzewu Lodž, nováčika Ekstraklasy, vychytal vo štvrtom kole už svoje druhé čisté konto.

V sobotu bol najväčšou hviezdou svojho tímu na ihrisku Slasku Vroclav (0:0). Mal štyri zákroky, dvakrát vychytal strely zvnútra šestnástky.

Dvadsaťštyriročný brankár prišiel do klubu ešte na jar, keď dal výpoveď v Senici, kde nedostával plat. Predtým chytal v Anglicku, kam odišiel z Myjavy ako 17-ročný.

V poľskej lige ukazuje dobrú formu Adam Zreľák. Po zranení skóroval aj v druhom zápase za sebou. Jeho Warta Poznaň však na domácej pôde prehrala s Pogoňom Štetín 1:2.

Slovenský kanonier bol podľa SofaScore najlepším hráčom zápasu. Ani z tímu súpera nedostal nikto iný vyššiu známku.

Suslov medzi najlepšími

Cez víkend sa presadili aj ďalší Slováci v zahraničí. David Strelec sa podieľal na postupe Spezie Calcio v Talianskom pohári a krásny gól strelil v prvom kole belgickej ligy Patrik Hrošovský, jeho KRC Genk zdolal Eupen 4:2.

Obaja dostali identickú známku 7,3 a sú na 5. mieste v rebríčku najlepších Slovákov. Presadil sa aj univerzál Slavie Ivan Schranz, ktorý skóroval ako náhradník v českej lige.

VIDEO: Patrik Hrošovský a jeho prvý gól sezóny

Vyššiu známku mali ešte Tomáš Suslov a Denis Vavro. Prvý menovaný bol tretím najlepším hráčom Groningenu v prvom kole holandskej Eredivisie pri remíze 2:2 s Volendamom.

Suslov odohral 66 minút a hoci si nepripísal gól ani asistenciu, bol mozgom svojho tímu.

Vavro predviedol skvelý výkon v mestskom derby FC Kodaň vs. Brøndby (4:1). Domáci stopér vyhral všetky osobné súboje a dokonca asistoval na tretí gól svojho tímu.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale napríklad aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Rodák to nie je. Medzi slovenskými legionármi vynikal brankár