Slováci žiarili v Premier League. Jeden výkon bol z kategórie extratriedy

Martin Dúbravka v zápase Newcastle United - FC Liverpool.
Martin Dúbravka v zápase Newcastle United - FC Liverpool. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|2. máj 2022 o 16:30

Martin Dúbravka bol najlepší brankár v anglickej lige.

BRATISLAVA. Nie je zvykom, aby v najlepšej lige sveta hralo pravidelne viacero Slovákov. V Premier League ich v ére samostatnosti nastúpilo len devätnásť. Iba štyria odohrali viac ako tridsať zápasov.

V tejto sezóne sa v jednej súťaži stretli dvaja. Brankár Martin Dúbravka je po zranení opäť jednotkou Newcastlu, stredopoliar Juraj Kucka sa zaradil medzi opory Watfordu.

Obaja v sobotu zaujali. Podali famózny výkon.

Vysoké hodnotenia, žiadne body

Kuckov tím má za sebou mimoriadne zlý mesiac. V apríli prehral všetky ligové zápasy, výnimkou nebol ani sobotňajší súboj s Burnley (1:2).

Hoci skúsený slovenský stredopoliar, ktorý pred týždňom chýbal pre zranenie, nepomohol k lepšiemu výsledku, na ihrisku patril jednoznačne medzi najlepších.

Od špecializovaného portálu SofaScore dostali len traja hráči Burnley lepšiu ako priemernú známku. Najvyššiu mal práve Kucka.

Navyše, len dvaja Slováci v zahraničných ligách mali lepšie čísla ako on.

TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (29. apríl - 1. máj) v zahraničí.
TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (29. apríl - 1. máj) v zahraničí. (Autor: SofaScore)

Suverénne najlepším bol Martin Dúbravka, hoci aj jeho Newcastle napokon skončil bez bodov. Po sérii štyroch víťazstiev prehral doma s absolútnym favoritom - druhým tímom tabuľky z Liverpoolu (0:1).

"Sme sklamaní, pretože sme mali za sebou sériu niekoľkých dobrých výsledkov. Cítili sme, že by sme niečo z tohto stretnutia mohli získať. Treba však vzdať úctu súperovi, je to jeden z najlepších tímov na svete," hodnotil Dúbravka v rozhovore pre klubovú televíziu.

Rodák zo Žiliny sa blysol deviatimi zákrokmi. V prvom polčase nepochodil proti nemu Sadio Mane, Dúbravka zneškodnil aj hlavičku Dioga Jotu pod brvno a po zmene strán aj jeho ďalšie dva nebezpečné strelecké pokusy.

Za svoj výkon si od SofaScore vyslúžil mimoriadne vysoké hodnotenie 8,8. Žiadny brankár v Premier League cez víkend nemal lepšiu známku, jedine Pickford z Evertonu prekonal osemičku.

Zaujali Slováci z defenzívy

Dvojicu z Premier League dopĺňa v najlepšej trojke Slovákov v zahraničí obranca Denis Vavro.

Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie patrí po návrate do dánskej Kodane pravidelne medzi najlepších hráčov svojho tímu. Takmer každý týždeň má vyššiu známku ako sedem.

Cez víkend bol pri bezgólovej remíze na ihrisku FC Midtjylland podľa SofaScore najlepším hráčom zápasu. Mal vysokú úspešnosť prihrávok i osobných súbojov.

Najlepšiu slovenskú päťku v zahraničí dopĺňajú brankári z poľskej Ekstraklasy. Tridsaťpäťročný Lukáš Hroššo sa blysol čistým štítom v krakovskom derby jeho KS Cracovia proti Wisle (0:0), rovnakú známku dostal už tretí víkend po sebe.

O rok starší Dušan Kuciak zaistil rovnako bod pre Lechiu Gdansk na ihrisku Zaglebie Lubin (2:2). Podľa SofaScore bol najlepším hráčom svojho tímu. Aj keď dvakrát inkasoval, chytil ďalšie tri strelecké pokusy domácich.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Slováci žiarili v Premier League. Jeden výkon bol z kategórie extratriedy