Do reprezentácie sa pýtajú nové mená, Pich ako jediný Slovák exceloval

Radosť hráčov Slask Vroclav.
Radosť hráčov Slask Vroclav. (Autor: facebook/Slask Wroclaw)
Michal Šášky|27. sep 2021 o 16:16

Z brankárov opäť zaujal Dušan Kuciak.

BRATISLAVA. Slovenský tréner Štefan Tarkovič musel byť spokojný. Posledný víkend pred nomináciou na najbližší reprezentačný zraz (pred zápasmi v Rusku a Chorvátsku, pozn.) si vypýtali pozornosť viaceré mená zo širšieho kádra.

V rebríčku piatich najlepších Slovákov v elitných zahraničných ligách sa objavili prekvapivé mená. Niektorých by tipoval iba málokto. 

Ani jeden hráč z minulého víkendu si miesto medzi top 5 neobhájil. Tradičné mená ako Milan Škriniar, Martin Valjent či Tomáš Suslov výnimočne chýbali.

Pich dostal vysoké hodnotenie

Tréner Tarkovič bude musieť opäť čeliť otázkam na jedno meno - Róbert Pich. Skúsený ofenzívny futbalista z poľského Vroclavu podal excelentný výkon.

V zápase jeho Slasku s Wislou Plock rozhodol dvomi gólmi z pokutových kopov o víťazstve 3:1. Vyše osemtisíc fanúšikov mu pri striedaní aplaudovalo. 

Špecializovaný portál SofaScore.com mu udelil vysokú známku 8,0. Žiadny jeho krajan v zahraničných ligách túto hranicu nepokoril.

(Autor: SofaScore.com)

Tridsaťdvaročný rodák zo Svidníka strelil v tejto sezóne poľskej Ekstraklasy už štyri góly. Presadil sa aj v prvom a druhom kole nového ročníka.

„Picha sledujem dlho, má za sebou úspešnú kariéru. Nie je to však typický krajný stredový hráč, vo Wroclawe nastupuje skôr pod hrotom,“ vysvetľoval naposledy Tarkovič, prečo vynechal z nominácie lídra poľského klubu.

Medzi najlepšou päticou nie je jediným ofenzívnym futbalistom, ktorý svoje kvality dlhodobo dokazuje v zahraničí, no v reprezentácii chýba.

V Top 5 si opäť vyslúžil miesto Albert Rusnák. Ofenzívny ťahúň Realu Salt Lake strelil už sedem gólov v prebiehajúcom ročníku zámorskej MLS. Z reprezentácie vypadol pred letným EURO 2020.

Prekvapivým zjavom medzi najlepšími je Christian Herc. Letná posila Grasshoppers sa vo Švajčiarsku uchytila.

Herc cez víkend asistoval na víťazný gól proti Sionu (3:1) a po ôsmich kolách má na konte jeden presný zásah a už tri gólové asistencie.

Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie do 21 rokov zatiaľ rovnako ako Pich na svoj prvý reprezentačný štart medzi seniormi čaká.

Brankárska situácia sa zlepšila

Aj keď brankár Martin Dúbravka ešte stále laboruje po operácii, ostatní brankári zažívajú vo svojich kluboch lepšie obdobie ako pred mesiacom.

Zatiaľ, čo pred týždňom bol medzi najlepšou päticou Slovákov František Plach, tento víkend zahviezdil Dušan Kuciak, ktorý naposledy pre pozitívny test na koronavírus nemohol zabojovať o post reprezentačnej jednotky.

Ostrieľaný brankár sa minulý týždeň opäť vrátil do brány, keď najprv pomohol Lechii k postupu v národnom pohári cez Jagielloniu a cez víkend vychytal čisté konto aj v ligovom zápase na pôde Leczny.

Tarkoviča môže potešiť aj premiérový štart Dominika Greifa za RCD Mallorca v La Lige, ako aj čistý štít Mareka Rodáka v pohárovom súboji s Leedsom. V ňom ale Fulham vypadol po penaltách.

Rebríček uzatvára reprezentačný stopér Ľubomír Šatka.

Ohroziť kvinteto najlepších Slovákov ešte môžu v pondelok v dohrávkach Marek Hamšík v tureckom Trabzonspore, František Plach, Jakub Holúbek a Tomáš Huk z poľského Piastu Gliwice či Filip Balaj z Cracovie. 

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Do reprezentácie sa pýtajú nové mená, Pich ako jediný Slovák exceloval