Ešte to nie je: Dedko, sadni si na lavičku. Janečka hral naposledy, má to háčik

Marek Janečka (druhý zľava) pôsobí v Spišskej Novej Vsi v trojúlohe.
Marek Janečka (druhý zľava) pôsobí v Spišskej Novej Vsi v trojúlohe. (Autor: fksnv.sk/D. Sitiariková)
Daniel Dedina|4. jún 2023 o 13:20

Postup so Spišskou? Ako triumf v Slovnaft Cupe či druhá Bundesliga, vraví.

Na konte má vyše 180 štartov vo Fortuna lige. Ďalších viac než sto pridal v českej najvyššej súťaži. Zahral si v predkolách Európskej ligy i druhej nemeckej Bundeslige.

Trnavu priviedol ako kapitán k triumfu v Slovnaft Cupu. Išlo o pamätné finále proti Žiline, v ktorom Spartak premrhal trojgólové vedenie, ale napokon uspel v penaltovom rozstrele.

MAREK JANEČKA sa pred dvoma rokmi vrátil na rodný Spiš. V FK Spišská Nová Ves zastáva aj post športového riaditeľa klubu a asistenta trénera. Cez víkend jeho tím spečatil postup do druhej ligy.

Na otázku, či plánuje pokračovať v pozícii hráča, zareagoval pohotovo a s humorom.

V zápase proti Rimavskej Sobote stačila Spišskej Novej Vsi na definitívu postupu aj remíza, ale za stavu 1:1 to bolo dlho na vážkach. Istotu vám dali až dva góly v závere. Potvrdilo sa, že posledný krok býva najťažší?

Myslím si, že áno. Bolo vidieť, že sme v kŕči. Rimavská Sobota nás zaskočila, dala nám gól, chvalabohu, že sme ešte do polčasu stihli vyrovnať.

Bolo to napäté, aj ja sám som bol dosť nervózny. Držal som sa, aby som nebol kritický, ale v nejakej 60. - 65. minúte som použil už aj tvrdšie slová na vlastných hráčov. Aj keď oni tvrdia, že je to u mňa normálna vec, tentoraz som bol fakt nervózny, lebo som videl, že sú strašne zviazaní.

V našej hre bolo veľa nevynútených chýb a bojazlivosti. Beriem, že chlapci nie sú skúsení a nikdy asi nehrali o postup, ale ak by sme si to nechali ujsť, boli by sme zrejme hlupáci.

Našťastie sme to zvládli. Verím, že z nás spadla ťarcha a teraz je na vedení a nebudem tajiť, aj na mne, aby som pripravil káder na druhú ligu.

Vaše mužstvo má v aktuálnej sezóne na konte 22 výhier a len dve prehry. To, že ide o zaslúžený postup, by asi dokázal spochybniť málokto.

Keď som prichádzal do Spišskej – o chvíľu tomu budú dva roky – s vedením sme si sadli a povedali, aké sú naše priority, kde by sa mal klub posúvať. S tým, že výkladnou skriňou je, samozrejme, A-tím.

Ja som bol vždy maximalista, ktorý sa počas celej kariéry snažil dosiahnuť čo najviac. Už vtedy som tvrdil, že chcem, aby sme do dvoch rokov postúpili do druhej ligy.

Pre niektorých to možno boli silné slová a ťukali si na čelo, ale išli sme si za svojim cieľom. Už minulý rok sme boli veľmi blízko, akurát sme to nezvládli, pretože sme mali do činenia s oveľa silnejším súperom (Tatranom Prešov, pozn. red.), čo sa týka histórie aj diplomacie. Nezvládli sme to v hlavách, hoci sme to mali vo svojich rukách.

Teraz sme už boli trocha skúsenejší a myslím si, že sme zaslúžene zvíťazili. Lipany, ktoré boli našim priamym konkurentom, sme dvakrát porazili, získali sme v súťaži najviac bodov, dali najviac gólov a najmenej ich dostali. Tituly a postupy vyhrávajú obrany, to sa aj potvrdilo.

Vravíte, že káder pre druhú ligu budete skladať aj vy. Na čo si v nej bude môcť Spišská Nová Ves trúfať?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Ešte to nie je: Dedko, sadni si na lavičku. Janečka hral naposledy, má to háčik