Obaja čakajú na trofej vyše 50 rokov. Kto uspeje vo finále konferenčnej ligy?

Hráči Fiorentiny.
Hráči Fiorentiny. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
TASR|7. jún 2023 o 00:00

Duel sa odohrá v Prahe.

PRAHA. Víťaz finále Európskej konferenčnej ligy UEFA (EKL) ukončí vyše 50-ročné čakanie na trofej v európskej pohárovej súťaži.

Futbalisti AC Fiorentina vstúpia do pražského zápasu s cieľom udržať titul v Taliansku, keďže v premiérovom ročníku súťaže 2021/2022 triumfoval AS Rím.

O motiváciu nebude mať núdzu ani West Ham United, ktorý predviedol suverénne výkony v základnej skupine a túži po prvej európskej trofeji od roku 1965.

Fiorentina začala účinkovanie v EKL víťazstvom nad Twente Enschede v kvalifikácii. V následnej skupinovej fáze zvíťazila v štyroch zápasoch zo šiestich a s 13 bodmi obsadila tesne druhé miesto za tureckým Basaksehirom.

Následne zdolala vo vyraďovacej časti Bragu, Sivasspor, Lech Poznaň a v semifinále aj FC Bazilej. Zverenci Vincenza Italiana prehrali pred dvomi týždňami vo finále Talianskeho pohára s Interom Miláno (1:2).

Ich kormidelník už po semifinálovom triumfe nad Bazilejom priznal veľkú túžbu po titule v európskej súťaži: "Túžili sme ísť do finále. Celé naše tohtoročné úsilie sme zamerali na túto súťaž. Máme za to odmenu, sme vo finále - pre nás druhom v tejto sezóne."

Taliansky klub má vo svojej vitríne viacero prestížnych titulov z domácich súťaží, na európskej scéne najviac zažiaril v roku 1961 triumfom v Pohári víťazov pohárov (PVP) nad Glasgowom Rangers.

V Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov) prehrala vo finále v roku 1957 s Realom Madrid. Neuspela ani vo finále Pohára UEFA 1999 (prehra s Juventusom) a ani vo finále Pohára víťazov pohárov s Atleticom Madrid v roku 1962.

Fiorentine bude v pražskom finále chýbať iba brankár Salvatore Sirigu, ktorý má dlhodobé problémy s achilovkou.

Na zápas v Edene sa naladila víťazstvom nad Sassuolom (3:1) v Serii A. "Potrebovali sme toto víťazstvo. Teraz nás čaká hora, ktorú musíme zdolať. Ním je vrchol, ktorý nás čaká v Prahe," poznamenal Italiano.

West Ham sa do hlavnej fázy EKL dostal cez kvalifikačné víťazstvo nad dánskym Viborgom. V základnej B-skupine obsadil s 18 bodmi suverénne prvé miesto, keď zvíťazil vo všetkých šiestich zápasoch.

V play off postupne vyradil Larnaku, Gent a v semifinále uspel proti Alkmaaru. "Toto bude najväčší zápas, aký som odohral za tento klub. Dúfam, že v stredu večer úspešne zakončíme jeden príbeh z našej histórie.

Vieme, že sme sa do histórie zapísali už len tým, že sme došli do finále, no teraz máme veľkú šancu vytvoriť niečo, čo si bude každý z nás navždy pamätať. Je to pre nás jedinečná príležitosť, ktorú chceme využiť.

Pre mnohých z nás by to bol najväčší úspech v kariére," povedal defenzívny stredopoliar Declan Rice pre klubovú webstránku.

Pre hráčov West Hamu je finále EKL šanca na reparát po vlaňajšom semifinálovom dvojzápase Európskej ligy.

V ňom prehrali s neskorším víťazom Eintrachtom Frankfurt po tom, čo v prvom zápase inkasovali už v 1. minúte a hoci neskôr vyrovnali, napokon podľahli 1:2. V druhom zápase hrali od 17. minúty oslabení a prehrali ho 0:1.

"Myslím si, že ten spôsob prehry v nás zostal. Dodnes je to trpká spomienka, ale zároveň nás aj motivovala do tejto sezóny," poznamenal Rice, ktorý zdôraznil výraznú motiváciu anglického tímu:

"Cítime oheň, ktorý je v nás a vieme, že máme šancu zvíťaziť. Motivuje nás veľa vecí. Chcem vidieť spoluhráčov usmievať sa s trofejou, rovnako tak aj naše rodiny. Máme 90 minút na to, aby sme to získali."

Prípadný triumf v EKL by pre West Ham znamenal druhú veľkú európsku trofej v 128-ročnej histórii klubu. Prvou bol zisk Pohára víťazov pohárov v roku 1965. Tímu bude vo finále chýbať útočník Gianluca Scamacca pre problémy s kolenom.

Tímy West Hamu a Fiorentiny sa v minulosti strelil len raz. V dvojzápase Anglo-talianskeho pohára triumfovala Fiorentina po dvoch víťazstvách 1:0.

Finále EKL UEFA 2022/2023 - streda, 7. júna, 21:00

ACF Fiorentina - West Ham United FC

/hrá sa v Prahe, rozhoduje Carlos Del Cerro Grande (Šp.)/

Predpokladané zostavy:

Fiorentina: Cerofolini - Dodo, Martinez Quarta, Ranieri, Terzič - Castovili, Amrabat, Duncan - Ikone, Cabral, Kouame

West Ham: Fabianski - Coufal, Kehrer, Aguerd, Cresswell - Downes, Rice - Fornals, Paqueta, Benrahma - Antonio

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Obaja čakajú na trofej vyše 50 rokov. Kto uspeje vo finále konferenčnej ligy?