Sevilla otočila finále Európskej ligy, Mourinho zahodil medailu

Futbalisti FC Sevilla zdolali vo finále Európskej ligy AS Rím.
Futbalisti FC Sevilla zdolali vo finále Európskej ligy AS Rím. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. jún 2023 o 00:05 (aktualizované 1. jún 2023 o 00:30)

Portugalčan prehral prvé európske finále.

Európska liga UEFA - finále

FC Sevilla - AS Rím 1:1 pp (1:1, 0:1), 4:1 v rozstrele z 11 m

Góly: 55. Mancini (vlastný) - 35. Dybala.

Rozstrel z 11 m: Ocampos 1:0, Cristante 1:1, Lamela 2:1, Mancini nedal, Rakitič 3:1, Ibanez nedal, Montiel 4:1.

Rozhodcovia: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Anglicko)

ŽK: Mir (z lavičky), Jordán, Rakitič, Montiel, Ocampos - Matič, Pellegrini, Mancini, Cristante, Celik, Zalewski

Sevilla: Bounou – Navas (95. Montiel), Bade, Gudelj (120.+7 Marcao), Telles (95. Rekik) – Fernando (120.+8 Jordán), Rakitič – Ocampos, Torres (46. Suso), Gil (46. Lamela) – En-Nesyri

AS Rím: Patricio – Mancini, Smalling, Ibanez – Celik (91. Zalewski), Cristante, Matič (120. Bove), Spinazzola (106. Llorente) – Pellegrini (106. El Shaarawy) – Dybala (68. Wijnaldum), Abraham (75. Belotti)

BUDAPEŠŤ. Futbalisti FC Sevilla sa stali siedmykrát v histórii víťazmi Európskej ligy UEFA. Vo finále v maďarskej Budapešti zdolali AS Rím 4:1 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1.

Zverenci Joseho Luisa Mendilibara si vďaka triumfu v európskej pohárovej súťaži číslo dva zabezpečili účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov 2023/2024.

Pre trénera AS Rím Josého Mourinha to je prvá prehra vo finále na európskej úrovni. Predošlých päť dokázal zakaždým vyhrať.

Priebeh zápasu FC Sevilla - AS Rím

I. polčas:

Prvý vzruch v zápase priniesol rohový kop Rimanov, po ktorom nasledoval aj prvý strelecký pokus. AS mal aj prvú šancu v zápase, keď sa v 12. minúte dostal k zakončeniu v šestnástke Spinazzola, ale Bounou jeho strelu vyrazil.

Hra sa potom odohrávala prevažne medzi šestnástkami, mierne aktívnejší boli Španieli. Vzruch potom priniesli dve situácie po odohratí 30 minút.

Najskôr sa po kontakte s Gudeljom v pokutovom území ocitol na zemi Abraham, anglický arbiter Taylor skúmal situáciu, ale zákrok vyhodnotil ako čistý.

O pár sekúnd neskôr stratili Sevillčania loptu v strede ihriska, Mancini ju ihneď poslal Dybalovi a argentínsky útočník zakončil medzi nohy brankára.

Gólová radosť Paula Dybalu vo finále Európskej ligy UEFA.
Gólová radosť Paula Dybalu vo finále Európskej ligy UEFA. (Autor: TASR/AP)

V závere polčasu si španielsky tím vytvoril tlak, vyrovnať mohol po strele chorvátskeho záložníka Rakitiča, ale lopta trafila iba pravú žrď.

II. polčas:

Aj po prestávke boli aktívnejší hráči španielskeho tímu. Po desiatich minútach hry potiahli akciu po pravej strane, Navas odcentroval a loptu si do vlastnej brány nešťastne zrazil Mancini - 1:1.

Hráč AS Rím Gianluca Mancini si strieľa nešťastný vlastný gól.
Hráč AS Rím Gianluca Mancini si strieľa nešťastný vlastný gól. (Autor: TASR/AP)

Ďalšia šanca sa zrodila o desať minút neskôr, keď Pellegrini zahral priamy kop a vzápätí lopta po skrumáži poskakovala v šestnástke. Po zákroku Bounoua sa vrátila do hry, no nikto z hráčov talianskeho tímu ju nedokázal upratať do siete.

V 75. minúte sa po kontakte v šestnástke ocitol na zemi Ocampos, rozhodca Taylor ukázal na biely bod, ale svoj verdikt po vzhliadnutí na videu zrušil.

O štyri minúty neskôr po centri do šestnástky trafila lopta do ruky Fernanda, Rimania si pýtali pokutový kop, ale arbiter ho nenariadil.

Ihneď po tom mal šancu po signály Belotti, ale Bounou zasiahol. V závere riadneho hracieho času mohla rozhodnúť Sevilla, ale strelu Susa vyrazil Patricio.

Predĺženie a penalty:

V predĺžení boli obe mužstvá zviazané taktickými plánmi, nebezpečné akcie diváci nevideli. Až v jeho závere opečiatkoval brvno po rohovom kope Smalling.

Rozhodnúť musel rozstrel a v ňom si lepšie počínali hráči španielskeho klubu. Premenili všetky štyri pokusy, v drese AS zlyhali Mancini a Ibanez.

José Mourinho si ešte pred záverečným ceremoniálom prevzal pamätnú medailu za finálovú účasť, ale následne ju zahodil na tribúnu.

Hlasy po zápase

Jose Luis Mendilibar, tréner FC Sevilla: "Som šťastný, že sme vyhrali pre klub, ktorý sa trápil, keď som doň prišiel. Dokázali sme niečo výnimočné, čo môže mať dobrý efekt na klub. Teraz si to ideme užiť, pretože nás to stálo veľa a momentálne ani neviem, či predĺžim kontrakt a je mi to jedno."

Erik Lamela, krídelník FC Sevilla: "Je to úžasné, nemohol som si želať viac, je to neskutočný pocit. Bol to naozaj ťažký zápas, veľmi dobre bránili a bolo ťažké nájsť voľný priestor a vytvárať si šance. No tento tím to vybojoval a užijeme si to."

Jose Mourinho, tréner AS Rím: "Vyhral som päť finále a prehralo jedno, ale domov sa vrátim hrdý. Chalani v zápase odovzdali všetko. Boli sme pod tlakom od tímu, ktorý má viac talentu ako my. Stratili sme zápas, ale nie dôstojnosť. Každý reaguje inak, jeden plače, druhý nie. Gratulujem Seville, ale taktiež mojim hráčom."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Sevilla otočila finále Európskej ligy, Mourinho zahodil medailu