Froome sa pokúsi dokázať, čo sa nikomu nepodarilo takmer štyridsať rokov

Chris Froome sa tento rok tešil zo svojho tretieho celkového víťazstva na Tour de France.
Chris Froome sa tento rok tešil zo svojho tretieho celkového víťazstva na Tour de France. (Autor: SITA/AP)
Andrej Kuzmány|27. júl 2016 o 06:31

Britský cyklista by mal po víťazstve na Tour de France štartovať aj na španielskej Vuelte.

BRATISLAVA. Vyhlasuje, že jeho cieľom vždy bude Tour de France. V prvej polovici roka neabsolvuje toľko súťažných dní ako mnohí jeho súperi. Všetko sústredí na prípravu na najslávnejšie etapové preteky sveta.

Christopher Froome v tejto sezóne tretí raz v kariére vybojoval na Tour žltý dres za celkové víťazstvo. V máji oslávil tridsaťjeden rokov, ale v pelotóne nemal konkurenciu. Jeho dominancia naznačuje, že vyhrať môže ešte niekoľkokrát.

Minimálne môže vyrovnať historických lídrov. Štvorici Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain a Eddy Merckx sa podarilo triumfovať päťkrát.

Teraz by sa Brit mohol postarať o iný výnimočný počin - vyhrať v jednom roku trojtýždňové preteky Tour de France a Vuelta a Espaňa. Od seba ich delí ani nie mesiac. Tour sa skončila 24. júla, Vuelta štartuje 20. augusta.

Najprv olympijské hry

"V tejto chvíli je to našim cieľom. Náš dlhodobý plán zahŕňal Tour, olympijské hry a potom Vueltu. A zatiaľ to stále platí," citoval špecializovaný portál Cycling News šéfa tímu Sky Davida Brailsforda.

V Riu de Janeiro bude Froome štartovať v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom, ktoré sú na programe 6. augusta. O štyri dni neskôr by mal patriť medzi veľkých favoritov na medaily aj v individuálnej časovke.

Christopher Froome ovládol Tour de France 2016.

"Teraz sa zameriavame na olympiádu a potom sa rozhodneme, ako ďalej. Ak však všetko pôjde dobre, náš program bude taký, ako som povedal," dodal Brailsford.

Zatiaľ len dvaja

Ak Froome pôjde na Vueltu a dokáže ju vyhrať, stane sa iba tretím cyklistom histórie, ktorý v jednom roku ovládol Grand Tours vo Francúzsku aj Španielsku.

Ako prvému sa to podarilo Francúzovi Jacquesovi Anquetilovi v roku 1963. O pätnásť rokov neskôr ho napodobnil jeho krajan Bernard Hinault.

Brit absolvoval kombináciu Tour a Vuelta v jednom roku trikrát. V sezóne 2012, keď ako domestik Bradleyho Wigginsa skončil vo Francúzsku druhý, obsadil v Španielsku štvrté miesto.

O dva roky neskôr,  keď Tour po pádoch a zlomenine ruky nedokončil, si túžil na Vuelte zlepšiť náladu. Prehral však s Albertom Contadorom.

Iba raz štartoval na Vuelte ako víťaz Tour de France. Minulý rok ale do cieľa v Madride neprišiel. Odstúpil po jedenástej etape, v ktorej si po páde zlomil nohu.

Christopher Froome tento rok tretí raz v kariére ovládol Tour de France.
Christopher Froome tento rok tretí raz v kariére ovládol Tour de France. (Autor: TASR/AP)

Dokopy Froome štartoval na Vuelte štyrikrát a nikdy ju nevyhral. Dvakrát skončil druhý, raz štvrtý a raz nedokončil. Pri svojom prvom štarte v Španielsku ho zdolal domáci Juan José Cobo o trinásť sekúnd - aj to iba vďaka bonifikačným sekundám.

Lídrom aj Landa

Ak Froome pôjde na Vueltu, bude lídrom tímu spoločne s Mikelom Landom. Španiel mal byť hlavnou osobnosťou zoskupenia Sky na Giro d'Italia, ale pre chorobu napokon v priebehu desiatej etapy z pretekov odstúpil.

Štartoval aj vo Francúzsku, kde patril medzi kľúčových pomocníkov Frooma a výraznou mierou sa podpísal pod jeho celkový triumf.

Mikel Landa (druhý zľava) odvádzal v kopcoch veľa práce v prospech Chrisa Frooma.
Mikel Landa (druhý zľava) odvádzal v kopcoch veľa práce v prospech Chrisa Frooma. (Autor: TASR/AP)

O tom, ako sa v prípade Froomovho štartu rozdelia líderské povinnosti medzi neho a Landu, rozhodnú v tíme Sky neskôr.

"S Mikelom máme veľké ambície," priznal pre Sky Sports Brailsford. "Pred Vueltou však potrebuje absolvovať ešte nejaké preteky. Uvidíme, ako na tom bude."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vuelta a Espaňa»Froome sa pokúsi dokázať, čo sa nikomu nepodarilo takmer štyridsať rokov