Fourcade nezvládol poslednú streľbu, preteky s hromadným štartom vyhral Boe

Traja najlepší pózujú na stupňoch víťazov - v strede Johannes Thingnes Boe, vľavo druhý Quentin Fillon Maillet a vpravo tretí Anton Šipulin.
Traja najlepší pózujú na stupňoch víťazov - v strede Johannes Thingnes Boe, vľavo druhý Quentin Fillon Maillet a vpravo tretí Anton Šipulin. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. jan 2017 o 12:21

Nórsky biatlonista vybojoval svoje dvanáste víťazstvo v kariére, ale prvé v tejto sezóne.

ANTERSELVA. Nór Johannes Thingnes Boe sa stal víťazom pretekov s hromadným štartom v rámci šiesteho kola Svetového pohára biatlonistov. Na 15 kilometrov v talianskej Anterselve si vo finiši poradil s Francúzom Quentinom Fillonom Mailletom (+3,7 sekundy). Tretí dobehol Rus Anton Šipulin (+21,7 sekundy).

Prvý muž priebežného poradia SP Francúz Martin Fourcade skončil piaty (+29,2).

Hrozilo oddialenie štartu

V predchádzajúcich dvoch pretekoch tejto disciplíny nazbierali najviac bodov Schempp, Fourcade a Lesser. Pre Francúza vznikla ďalšia možnosť zaokrúhliť počet víťazstiev v kariére na šesťdesiat. Duo Nemcov sa mu snažilo v tom zabrániť, čo v tejto sezóne bolo veľmi zriedkavé - desaťkrát sa im to nepodarilo.

Biatlonistov rozrušili pred štartom aj informácie z exekutívy, kde sa prípad celoplošnej dopingovej kauzy neuzavrel. Ďalšie zasadnutie bude v samom úvode majstrovstiev sveta v rakúskom Hochfilzene 9. februára. Celá záležitosť sa možno uzavrie až na následnom mimoriadnom kongrese, kde sa odhlasujú tresty pre dopingových hriešnikov z Ruska. Rozhodnutie IBU oddialiť konečný verdikt sa nepáčilo samotným biatlonistom a dokonca hrozil aj štrajk v podobe oddialenia štartu mass pretekov.

Po dvoch streľbách ležmo sa len utriasalo poradie na čele, až šestnásti sa zmestili do polminútového rozpätia. Mierny náskok si vytvorili pred treťou streľbou Martin Fourcade, Johannes Boe a Lesser. Francúz minul jeden terč a zo strelnice najrýchlejšie vybehli Lesser a Boe. Fourcade klesol až na desiatu priečku (+19,8).

Fourcade nezvládol záverečnú streľbu

Až deviati vytvorili pred záverečnou streľbou roztiahnutý vláčik a každý jeden z nich mohol skončiť na stupňoch. Fourcade ťarchu nervov nezvládol s dvoma trestnými okruhmi, zastúpil ho však krajan Fillon Maillet.

V jeho tieni sa pohyboval Nór Johannes Thingnes Boe.

Rus Anton Šipulin už strácal viac. V dramatickom finiši priamo na štadióne mal viac síl Boe a vybojoval svoje dvanáste víťazstvo v kariére, prvé v sezóne.

"V poslednom okruhu som musel naozaj riadne zabrať, aby som sa dostal pred Fillona Mailleta. Pred Vianocami som bol na tom veľmi zle. Vítam teda, že som sa takto pripomenul krátko pred majstrovstvami sveta," skonštatoval rekonvalescent Johanes Boe, citoval ho portál Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

Svetový pohár v biatlone - Anterselva:

Preteky s hromadným štartom na 15 km:

1.Johannes Thingnes BoeNórsko37:04,3 min0
2.Quentin Fillon MailletFrancúzsko+ 3,7 s1
3.Anton ŠipulinRusko+ 21,7 s1
4.Emil Hegle SvendsenNórsko+ 25,2 s2
5.Martin FourcadeFrancúzsko+ 29,2 s3
6.Jean Guillaume BeatrixFrancúzsko+ 33,4 s2
7.Simon SchemppNemecko+ 34,2 s1
8.Erik LesserNemecko+ 54,2 s1
9.Julian EberhardRakúsko+ 59,2 s2
10.Ole Einar BjörndalenNórsko+ 59,8 s3

Priebežné hodnotenie SP (po 15 z 26 pretekov):

1.Martin FourcadeFrancúzsko824 b
2.Anton ŠipulinRusko548 b
3.Simon SchemppNemecko522 b
4.Arnd PeifferNemecko461 b
5.Emil Hegle SvendsenNórsko457 b
6.Erik LesserNemecko433 b
60.Tomáš HasillaSR24 b
66.Martin OtčenášSR12 b
79.Matej KazárSR7 b

Poradie vo SP v pretekoch s hromadným štartom (po 3 z 5 plánovaných pretekov):

1.Simon SchemppNemecko150 b
2.Martin FourcadeFrancúzsko148 b
3.Erik LesserNemecko118 b
4.Anton BabikovRusko109 b
5.Jean-Guillaume BeatrixFrancúzsko109 b
6.Ole Einar BjörndalenNórsko107 b

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Fourcade nezvládol poslednú streľbu, preteky s hromadným štartom vyhral Boe