Škandál v Anglicku, zápas v Manchestri sprevádzal rasistický incident

Lietadlo s transparentom White Lives Matter.
Lietadlo s transparentom White Lives Matter. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jún 2020 o 10:16

Klub čin fanúšikov odsúdil.

Lietadlo s transparentom White Lives Matter: fotogaléria

4.7.2020

MANCHESTER. Zápas 30. kola anglickej futbalovej Premier League medzi Manchester City a FC Burnley (5:0) mal škandalózny úvod.

Nad Etihad Stadium sa totiž objavilo lietadlo s transparentom White Lives Matter (Na živote belochov záleží - pozn. red.).

Skupinka fanúšikov hostí týmto spôsobom kritizovala protirasistickú iniciatívu Black Lives Matter (Na živote černochov záleží), ku ktorej sa hlási vedenie najvyššej anglickej súťaže.

Predstavitelia Burnley sa za transparent ospravedlnili a ostro ho odsúdili.

"Je zahanbujúce, že malá skupinka fanúšikov sa uchýlila k takémuto prejavu rasizmu. Vôbec nepochopili, aká je pointa celej iniciatívy, ktorú po reštarte Premier League po pauze spôsobenej koronavírusom podporilo vedenie súťaže. Tí ľudia by si mali uvedomiť, že žijú v 21. storočí a začať sa vzdelávať," čertil sa kapitán Burnley Ben Mee.

Cez polčas zareagovalo na celý incident aj vedenie klubu a deklarovalo, že fanúšikov potrestá doživotným zákazom vstupu na domáce zápasy Burnley.

"Chceme dať jasne najavo, že tí, ktorí sú zodpovední za tento hanebný čin, nie sú viac vítaní na Turf Moor. V kooperácii s príslušnými orgánmi urobíme všetko pre to, aby sme odhalili vinníkov a vyvodili voči ním prísne sankcie," uvádza sa vo vyhlásení FC Burnley, ktoré sprostredkovala agentúra AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Škandál v Anglicku, zápas v Manchestri sprevádzal rasistický incident