Nádejný slovenský olympionik utvoril v Bratislave svetový rekord

Samuel Baláž.
Samuel Baláž. (Autor: TASR)
SITA|11. jún 2020 o 17:18

Problém mu robili náročné podmienky.

BRATISLAVA. Slovenský rýchlostný kanoista Samuel Baláž prekonal o sedem sekúnd najlepší svetový výkon na päťkilometrovej trati na tečúcej rieke.

Na Dunaji to vo štvrtok predpoludním zvládol v čase 13:44 minúty.

Členovi úspešnej posádky K4 a nádejnému olympionikovi počas rekordného pokusu strpčovali život silný prúd aj protivietor.

"Nebolo to vôbec jednoduché, vodné víry boli extrémne. Loď bola labilná. Musel som si dávať pozor na každý záber, lebo som cítil všetky tie víry," skonštatoval 21-ročný pretekár ŠCP Bratislava pre RTVS.

Člen bronzového štvorkajaka z MS 2019 v maďarskom Szegede aj z Európskych hier v Minsku podotkol, že na rozvírenej vode veľmi nemal čas na to, aby mohol uplatniť naučenú techniku pádlovania.

Ako Samuel Baláž vytvoril svetový výkon roka: fotogaléria

11.6.2020

"Je to úplne iné ako na hladkej vode, nemal som čas sa sústrediť na techniku," doplnil Baláž.

Jeho tréner Andrej Wiebauer na margo rekordného pokusu skonštatoval: "Padlo nám to vhod v rámci nášho tréningového procesu. Sme radi, že sme to mohli zrealizovať a aj úspešne ukončiť."

Balážov pokus mal aj charitatívny rozmer. Konal sa v rámci celosvetovej akcie na podporu organizácie Lekári bez hraníc.

Tá prebieha od 15. mája do 14. júna a súťaží sa v troch kategóriách - na jazere, rieke a trenažéri na 5 km. Každý, kto sa prihlási, uhradí dobrovoľný príspevok do 100€, ktorý poputuje na účet Lekárov bez hraníc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Nádejný slovenský olympionik utvoril v Bratislave svetový rekord