Forsberg sa vracia do NHL, možno nastúpi už v pondelok

Peter Forsberg
Peter Forsberg (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|23. jan 2011 o 17:01

Jedna z najväčších hviezd NHL poslednej dekády spravila veľký krok k návratu do profiligy po zranení. Možno už v pondelok v noci nastúpi proti St. Louis.

BRATISLAVA. Peter Forsberg bol fenoménom svojej doby. Na prelome tisícročí ho považovali spolu s Jaromírom Jágrom za najlepších hokejových útočníkov na svete.

S Coloradom vyhral dvakrát Stanleyho pohár a ako prvý Švéd získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL. Na rozdiel od Jágra ho však sužovali veľké zdravotné problémy, pre ktoré musel viackrát prerušiť kariéru.

Najlepším Švédom na olympiáde

Vrcholový hokej hral naposledy v minulej sezóne, keď patril medzi najlepších Švédov na olympiáde vo Vancouvri a ročník dohral v drese rodného klubu MoDo.

Cez leto sa však opäť ohlásili problémy s členkom, ktorý mu museli viackrát operatívne naprávať. Tridsaťsedemročný stredný útočník v auguste prvýkrát pripustil, že s hokejom definitívne skončí.

Po absolvovaní dlhej rehabilitácie je však späť. Do zápasového rytmus síce ešte nenaskočil, ale rozhodol sa vrátiť do NHL, kde hral naposledy pred dvoma rokmi.

Od soboty trénuje s Coloradom, kde sa stal ikonou. V Denveri urasteného Švéda milujú a po odchode do športového dôchodku určite vyvesia jeho magickú dvadsaťjednotku pod strop haly Pepsi Center.

((video))

Posledný pokus o návrat do NHL

„Chcel by som sa vrátiť, ale momentálne len skúšam telo pri korčuľovaní. Som veľmi rád, že mi v Colorade dovolili trénovať,“ povedal Forsberg nhl.com. „Mladší už nebudem a viac šancí už takisto nedostanem, čiže myslím si, že toto je môj posledný pokus o návrat.“

Populárny Foppa priletel do Denveru v piatok a už individuálne absolvoval tréning. V nedeľu o 11.00 (miestneho času) prvýkrát absolvuje tréning aj s tímom.

Jeho príchod oceňuje aj generálny manažér Avalanche Greg Sherman. „Vždy, keď máte šancu priviesť do tímu jedného z elitných hráčov ligy, netreba váhať. Peter si prešiel mnohými zraneniami, ale všetci sme zvedaví ako nakoniec dopadne, stále je to výborný hráč,“ citovala Shermana espn.com.

Colorado sa momentálne trápi v tabuľke Západnej konferencie. Prehralo dva zápasy a pre pľúcnu embóliu stratilo aj kľúčového útočníka Tomáša Fleischmanna.

Aj preto prišiel švédsky denník Aftonbladet s teóriou, že skúsený center by mohol nastúpiť v drese Avalanche už v pondelok proti St. Louis. Redaktori denníka sa odvolávajú na zdroj blízky klubu.

Nechce nič uponáhľať

O tom, či dvojnásobný olympijský víťaz podpíše zmluvu s Coloradom, sa môže rozhodnúť v najbližších hodinách. Samotný hráč však nechce nič uponáhľať.

„Mnoho ľudí si myslelo, že som blázon, keď sa stále vraciam. Ale ja skrátka milujem hokej. Noha sa o dosť zlepšila a mladí hráči z Avalanche ju dokonale odskúšajú a uvidíme, či budem schopný ešte v NHL hrať. Uvedomujem si, že už nebudem lepší ako pred desiatimi rokmi, ale určite chcem hrať lepšie ako v posledných rokoch,“ zakončil Forsberg.

Colorado hrá štyri z najbližších piatich zápasov na domácom ľade, Forsberg tak má dosť času na otestovanie zranenej nohy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Forsberg sa vracia do NHL, možno nastúpi už v pondelok