Kto je Slovan? Ráno sa prešli mestom, večer zdolali Barcelonu

Kapitán Slovana Alexander Horváth, Vladimír Hrivnák a Ladislav Móder s pohárom po finále PVP 1969.

Kto je Slovan? Ráno sa prešli mestom, večer zdolali Barcelonu

Kapitán Slovana Alexander Horváth, Vladimír Hrivnák a Ladislav Móder s pohárom po finále PVP 1969. (Autor: ARCHÍV TASR - ŠTEFAN PETRÁŠ)
Kapitán Slovana Alexander Horváth, Vladimír Hrivnák a Ladislav Móder s pohárom po finále PVP 1969.
Kapitán Slovana Alexander Horváth, Vladimír Hrivnák a Ladislav Móder s pohárom po finále PVP 1969. (Autor: ARCHÍV TASR - ŠTEFAN PETRÁŠ)
Peter Fukatsch|21. máj 2022 o 09:00

Spomienka na najväčší klubový úspech slovenského futbalu.

BRATISLAVA. Hráči Slovana sa na štadióne svätého Jakuba rozcvičovali, keď pred ním zaparkoval autobus s módne vyobliekanými futbalistami slávneho FC Barcelona.

Bratislavčania ich zdolali 3:2. Ako prví z krajiny vtedajšieho východného bloku vyhrali veľkú európsku trofej – Pohár víťazov pohárov. Bolo to 21. mája 1969, pred 53 rokmi.

Hralo sa večer. Tréner Michal Vičan prehovoril vedenie klubu, aby za jeho chlapcami mohli prísť ich manželky či partnerky. Predpoludním sa s nimi išli futbalisti prejsť Bazilejom.

Vičan vedel, ako na nich

Vičan vedel, že nemá v tíme askétov. Pri „vylomeninách“ sa vedel tváriť, že nič nevidí. Mal istotu, jeho zverenci na 99 percent poznali, čo si môžu dovoliť. Čo neznášal za každých okolností, bolo fajčenie. Ak niekoho prichytil, fasoval pokutu 25 korún, čo bol vtedy pomerne dosť. Bratia Ján a Jozef Čapkovičovci (dnes 75) mali v Bazileji 21 rokov a čosi.

„Vo švajčiarskom meste nás ohúrila čistota, ešte sme neboli extra scestovaní. Všímavosť mala však aj inú príčinu. Odpútali sme sa od skupiny, zašili sa a zapálili sme si. Nervy pracovali. A zrazu nastal problém, kam zahodiť ohorok. Na zem? To neexistovalo. Ale zvládli sme to presne ako v noci pred zápasom, keď nás tréner skoro nachytal. Všade sú aj neviditeľné miesta,“ spomínal Jozef Čapkovič pri nedávnom spontánnom stretnutí.

Aj po desiatkach rokov zostávajú v pamäti drobnosti, väčšmi ako podrobnosti s neomylnou presnosťou.

Ťah s „predčasnou“ rozcvičkou

„Pred veľkým finále nám Vičan nedal špeciálne pokyny. Také bežné, o ktorých sa často hovorí, že sú klišé. Nedá sa nič robiť, platia. Nemáte čo stratiť, prízvukoval. Za prehru s takým súperom vás nikto nezatratí. Môžeme iba získať. Predpokladám, že nás podcenia,“ spomínal brankár Alexander Vencel (78).

„Ten ťah so skoršou rozcvičkou bol rafinovaný. Španieli nás mali akoby za amatérov. Tak akosi sme to podvedome cítili pri nástupe. A bum, Barcelona sa ani nedotkla lopty a prehrávala. Dali sme gól z prvého útoku,“ dodal Vencel.

Slovan hral už de facto na troch stredopoliarov. Jozef Čapkovič už výdatne pomáhal defenzíve, pracovitý, skôr nenápadný Ivan Hrdlička nabehal kilometre, mal výbornú prihrávku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kto je Slovan? Ráno sa prešli mestom, večer zdolali Barcelonu