Filc: Halák s Budajom sú výborní pre rozdiely

Peter Budaj opäť predčil vo vzájomnom zápase Jaroslava Haláka.
Peter Budaj opäť predčil vo vzájomnom zápase Jaroslava Haláka. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. jan 2011 o 20:00

Peter Budaj potvrdil zlepšenú formu. V Colorade dostáva viac príležitostí. Triumfoval aj v súboji s Jaroslavom Halákom zo St. Louis.

BRATISLAVA. Slovenský hokej v minulosti preslávili v NHL najmä útočníci s obrancami. Brankárom sa dlho nedarilo preraziť. Ján Lašák s Rastislavom Staňom do slávnej súťaže len nakukli.

Posledné tri roky je však situácia iná. Peter Budaj s Jaroslavom Halákom sa presadili a vo svojich tímoch sú osobnosťami. Halákove výkony v St. Louis s veľkou pravdepodobnosťou rozhodnú o tom, či si Blues zahrajú v play off.

Včera v noci si najlepší slovenskí brankári súčasnosti zahrali tretíkrát proti sebe na ľade Colorada. Z výhry 4:3 sa tešil Budaj. Bol to preňho druhý triumf nad kolegom z reprezentácie.

((video))

Rivalita len na ľade

„Na ľade je určite medzi nami rivalita, ale inak vychádzame s Jarom veľmi dobre. Je to skvelý chalan a výborný brankár, aj dnes pochytal veľa ťažkých striel,“ povedal Budaj pre spolupracovníka SME Petra Kissa.

Gólman Avalanche pochytal 21 striel, zatiaľ čo jeho náprotivok bol úspešný pri 28 strelách. S výkonom však nebol spokojný. „Táto sezóna je taká všelijaká. V januári sme vyhrali len dva zápasy, celý tím musím zlepšiť výkony a začať treba odo mňa. Dnes sme mali zopár dobrých momentov, ale nebolo to ono. Dva góly som mohol chytiť,“ kriticky poznamenal Halák.

Halák je po príchode z Montrealu v St. Louis jasnou jednotkou, keď chytal v 39 zo 48 zápasov Blues.

Budaj musí svoje kvality v Colorade stále potvrdzovať. Na rozdiel od minulej sezóny, v ktorej odchytal len pätnásť zápasov, mu tréner Joe Sacco dáva oveľa viac príležitostí. V tomto ročníku odchytal aj pre zranenia Craiga Andersona už 24 stretnutí.

„Halák má v Saint Louis úplne iné postavenie ako Budaj v Colorade. O to ma však teší, že Peter chytáva viac ako v minulom ročníku a tím s ním v bránke vyhráva,“ rozhovoril sa bývalý tréner reprezentácie Ján Filc.

halak.jpg

Odlišné typy

Obaja sú odlišné typy. Budaj patrí k staršej generácii brankárov. Snaží sa do poslednej chvíle čakať na reakciu strelca a na ľad chodí menej ako Halák, ktorý je typickým predstaviteľom štýlu butterfly s tým, že na ľad chodí častejšie.

„Jaro má viac zaužívaný spôsob vykrývania priestorov tým, že sa nechá pukmi triafať. Chodí dolu do rozkľakov pravidelnejšie. Peter je klasickejší typ brankára. Dlhšie vyčkáva, kým sa rozhodne ísť na ľad,“ dodáva Filc.

budaj.jpg

Iný prístup k zápasom

„Odlišní sú aj v povahových vlastnostiach. Obaja sú výborné typy do kolektívu. Možno Peter je na polohu profesionálneho športovca až príliš dobrý. Keby som si mal vybrať, koho zoberiem do tímu, tak sa rozhodnem pre oboch, práve pre tie rozdiely.“

Rozdiel možno pozorovať aj v prístupe k zápasom. O Budajovi bolo známe, že najmä v minulosti si dopodrobna analyzoval súperov. Rozoberal, kto ako strieľa, akú má kľučku, na čo si má dávať pozor, zatiaľ čo Halák takto konkrétne k súperom nepristupuje.

„Analýza prináša so sebou veľa informácií. Niekedy je to až na ťarchu, lebo v určitých situáciách je dôležité sa rozhodovať intuitívne. Na druhej strane obaja sa vedia výborne skoncentrovať na rozhodujúce momenty, vďaka čomu sa aj presadili v NHL,“ dodal historicky najlepší slovenský tréner.

Duely slovenských brankárov

Halák vs. Budaj

14. februára 2009, Montreal – Colorado 4:2

46 zákrokov, dostal 2 góly 19 zákrokov,3 góly

15. novembra 2010,St. Louis – Colorado 3:6

17 zákrokov, 6 gólov 27 zákrokov,3 góly

24. januára 2011, St. Louis – Colorado 3:4

28 zákrokov, 4 góly 21 zákrokov,3 góly

pozn. – Colorado hralo všetky zápasy na domácom ľade.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Filc: Halák s Budajom sú výborní pre rozdiely