Fernández nedal súperom šancu, tribúny však dojal Amodio

Javier Fernández získal štvrté zlato za sebou.
Javier Fernández získal štvrté zlato za sebou. (Autor: TASR)
SITA|28. jan 2016 o 22:03

Veľký náskok si utvoril už v krátkom programe a vo voľnej jazde ho ešte navýšil. Javier Fernández ovládol majstrovstvá Európy v Bratislave o viac ako šesťdesiat bodov a získal štvrtý titul za sebou.

BRATISLAVA. Španiel Javier Fernández aj v Bratislave potvrdil, že na európskom ľade nemá v posledných rokoch konkurenciu.

Dvadsaťštyriročný rodák z Madridu suverénne ovládol súťaž mužov na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní a získal štvrtú zlatú medailu z kontinentálneho šampionátu v sérii.

Zverenec legendárneho Kanaďana Briana Orsera Fernández dosiahol v súčte krátkeho programu a voľnej jazdy svoje maximum 302,77 bodu, čo je zároveň novým rekordom ME.

Tristobodovú hranicu prekonal ako prvý Európan v histórii a zvíťazil s obrovským náskokom vyše 60 bodov pred Izrael reprezentujúcim rodákom z Kyjeva Alexejom Byčenkom (242,56) a Rusom Maximom Kovtunom (242,21). Český reprezentant Michal Březina pokazil svoju voľnú jazdu a z tretej priečky po krátkom programe klesol až na desiate miesto.

Fernández sa stal prvým sólistom od čias Ondreja Nepelu so štyrmi európskymi prvenstvami v sérii. Niekdajší slovenský fenomén Nepela ich získal v rokoch 1969 - 1973 dokonca päť.

Najväčší favorit predviedol vo voľnej jazde tri štvorité skoky (dvakrát salchow, raz tulup), pričom pri tulupovi mierne zaváhal pri doskoku. Ani následný pád pri trojitom axli mu však výraznejšie neuškodil, lebo jeho náskok z krátkeho programu v kombinácii so zaváhaniami hlavných konkurentov ho jednoznačne posadil do majstrovského sedla.

"Som spokojný s jazdou, hoci v nej boli aj chyby, pri páde pri trojitom axli som mal nízku rýchlosť. Pred majstrovstvami sveta ma čaká ešte veľa tréningu, aby som nedostatky odstránil," uviedol Fernández.

"Každá medaila je špeciálna, tituly z ME nie sú pre mňa rutina. Cítim sa skvele, o rok chcem opäť bojovať o zlato. Svoju krajinu som zapísal do histórie, ale ešte mám toho dosť pred sebou. Mám štyri zlaté z majstrovstiev Európy a chcem ďalšie.“

javier2_res.jpg

Javier Fernández predviedol dominantný výkon. FOTO - TASR.

Strieborný Byčenko, vďaka ktorému sa Izrael prvýkrát v histórii ME zapísal do medailovej listiny v súťaži mužov, bol po jazde poriadne unavený.

"Tajným cieľom pred majstrovstvami Európy bolo získať medailu a to sa mi aj podarilo. Takže som spokojný. Mám pocit, akoby som zmenil históriu," povedal.

Rus Kovtun nebol spokojný s bronzom ani s výkonom. "Musím veľmi veľa trénovať. Som smutný z toho, ako to dopadlo. Dosť som na tréningoch pracoval na svojich jazdách, mnohokrát som ich absolvoval čisto, no tu mi to nevyšlo. Asi som bol priveľmi nervózny,“ povedal 20-ročný rodák z Jekaterinburgu.

Amodio plakal, tribúny tlieskali postojačky

Famózny výkon predviedol Florent Amodio, ktorý z ôsmej priečky po krátkom programe poskočil až na štvrtú. Skúsený 25-ročný brazílsky rodák reprezentujúci Francúzsko predviedol štvoritý salchow a plejádu trojitých skokov.

Po skončení jazdy najprv rozplakal trénera Nikolaja Morozova a potom aj seba. Divákov zasa prinútil k potlesku postojačky. Bola jeho posledná voľná jazda kariéry.

"Celá moja kariéra bola krásna. Som rád, že som ju takto zakončil. Diváci boli úžasní, nemohol som si nepoplakať priamo na ľade," reagoval.

Slovenský reprezentant Michael Neuman obsadil 34. miesto ešte v stredajšom krátkom programe a do voľných jázd nepostúpil. Dvadsaťpäťročný štokholmský rodák získal od rozhodcov v súčte všetkých komponentov jazdy 42,03 bodu, čím výrazne zaostal za svojím tohtosezónnym aj osobným rekordom.

Výsledky

Voľné jazdy - muži: 1. Javier Fernández (Šp.) 302,77 bodu, 2. Alexej Byčenko (Izr.) 242,56, 3. Maxim Kovtun (Rus.) 242,21, 4. Florent Amodio (Fr.) 240,96, 5. Michail Koľada (Rus.) 236,58, 6. Ivan Righini (Tal.) 236,36,..10. Michal Březina (ČR) 211,81,... 34. Michael Neuman (SR) 42,03 - v krátkom programe, nepostúpil do voľných jázd

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Fernández nedal súperom šancu, tribúny však dojal Amodio