Federer ukázal, že stále má na grandslamový titul

Roger Federer
Roger Federer (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|6. jún 2011 o 14:41

Roger Federer odohral grandslamový Roland Garros vo výbornej forme, ktorá je dobrým znakom pred blížiacim sa Wimbledonom.

BRATISLAVA. Tohtoročný Roland Garros potvrdil, že svetovou jednotkou je stále zaslúžene Rafael Nadal, ktorý si pozíciu udržal a šiestym triumfom v Paríži potvrdil, prečo je najlepším antukárom v histórii.

Pozitívom sú aj výkony Rogera Federera. Niektorými médiami odpisovaný veterán sa dokázal znova v pravú chvíľu skoncentrovať a presvedčiť kritikov, že na posledný grandslamový titul ešte čaká.

Jeho semifinálový zápas proti Djokovičovi bol absolútnym vrcholom antukového turnaja roka.

Šance na úspech mal i vo finále. Fázy v jeho hre, najmä za stavu 5:2 v prvom sete a pri výhre v treťom sete, boli opäť svetové. Svetovú jednotku vedel pritlačiť z forhendu aj bekhendu.

Výborná fyzická príprava

Výborný bol aj pohyb dvadsaťdeväťročného Federera, ktorý miestami vyzeral sviežejšie ako o štyri roky mladší súper a po dlhšom čase bolo vidieť, že sa mu vrátilo sebavedomie.

„Nikdy som sebavedomie úplne nestratil. Vlani som bol po Roland Garros trochu zlomený, ale celkovo som mal iné dobré výsledky, ktoré ma povzbudili. Dôležité je, že som sa dokázal opäť prebojovať do finále grandslamu,“ povedal Federer akreditovaným médiám.

„Myslím si, že Roger hral veľmi dobre. Dokázal hrať údery, v ktorých vám nedá veľa priestoru. Na konci prvého setu mal trochu aj smolu. Čakal som trpezlivo na šancu, ktorá prišla. Pomohlo mi k tomu aj to, že som mu neuľahčoval situácie a donútil som ho k chybám,“ citoval tennis.com Nadala.

Španiel v Paríži znova ukázal, prečo vyhral v 25. rokoch už desiaty grandslamový titul. Ak ho chce niekto zdolať v trojsetovom zápase, potrebuje na to bezchybný výkon. Ani to však nemusí stačiť. Bolo to vidieť v zlomových momentoch setov. Ak potreboval Nadal vyhrať dôležitú loptičku, vyhral ju. Dokonalou obranou vždy donútil Federera k chybe. Svedčí o tom aj štatistika nevynútených chýb, ktorých spravil Švajčiar o 29 viac.

Musí zminimalizovať počet chýb

„V zápasoch Federera s Nadalom bude útočnejším hráčom vždy Roger. Podobne ako iní hráči však musí zminimalizovať počet chýb, lebo Rafa posunul svoju obrannú hru k dokonalosti,“ povedal pre espn.com tenisový odborník Patcice McEnroe.

Napriek tomu však Federer má šancu na ďalší veľký triumf. Formu vystupňoval v najvhodnejšej chvíli. Už o pár týždňov začne Wimbledon, kde vyhral v kariére šesťkrát. Rýchlou hrou môže na anglickej tráve znova dominovať.

„Wimbledon má v mojom srdci vždy zvláštne miesto. Je to pre mňa turnaj, na ktorý sa najviac zameriavam a je mojou prioritou,“ dodala svetová trojka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer ukázal, že stále má na grandslamový titul