Favorizovaný Murray je už v druhom kole

Andy Murray
Andy Murray (Autor: SITA/AP)
TASR|1. sep 2011 o 01:23

Turnajová desiatka Španiel Almagro dohral, Murray pohodlne ďalej, postupuje aj Simon a Del Potro.


NEW YORK. Britský tenista Andy Murray nasadený ako štvrtý zvíťazil v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nad Indom Somdevom Devvarmanom, 64. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom dueli za 147 minút 7:6 (5), 6:2, 6:3.

Jednoznačne favorizovaný Murray v úvodnom dejstve na hlavnom dvorci Arthura Asheho zvládol manko brejku. Od skóre 1:2 v druhej časti si pripísal 9 hier v rade a už si udržal taktovku, hoci od stavu 4:0 v napokon poslednom sete ešte pustil ázijského súpera na 3:5 z Devvarmanovho pohľadu.

"Skúste byť britským tenistom na grandslamovom turnaji," zažartoval si Murray na margo tradičných veľkých očakávaní "ostrovných" médií aj verejnosti a dodal:

"Nepochybne je na takýchto podujatiach silný tlak už od úvodu. Presne v súvislosti so zápasmi, ktoré by človek papierovo mal vyhrať. Pochopiteľne, že psychike to nepridáva. Ak však nastupujete úplne bez nervozity, niečo nie je v poriadku."

"Nervy sú dobré, lebo ukazujú, že ste zaangažovaný. Bol som rád, že už som na kurte, hoci začiatok sa pre mňa nevyvíjal priaznivo. Postupne však môj výkon išiel nahor. Dúfam, že v nasledujúcom kole si budem počínať lepšie."

Dvadsaťštyriročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray je finalistom medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2008 a čerstvo víťazom prípravného podujatia ATP World Tour Masters 1000 v Cincinnati. Vo finále v Ohiu uspel proti Srbovi Novakovi Djokovičovi, ktorý v druhom sete odstúpil pre problémy s ramenom. Murray si v 2. kole zmeria sily s holandským rovesníkom Robinom Haasem (41.), ktorému dosiaľ čelil iba raz a pred troma rokmi v Rotterdame prehral 5:7, 3:6.

Foto - TASR

Andy Murray. Foto - TASR

"Je to náročný súper, pred niekoľkými rokmi takmer zdolal ´Rafu´ Nadala vo Wimbledone. Musím byť pripravený. Holanďan má talent a pomerne skvelú hru. Rád hrá na veľkých kurtoch, určite začne svižne a výbojne," predznamenal Murray pred duelom s Haasem.

Trojnásobný finalista z tzv. Majors Murray si tento rok zahral o vrcholný titul so spomenutým Djokovičom na Australian Open a bol v semifinále Roland Garros aj Wimbledonu. Vlani v lokalite Flushing Meadows nestačil už v 3. kole na Švajčiara Stanislasa Wawrinku. Brit je víťazom miestnej súťaže chlapcov z roku 2004, vtedy si vo finále poradil s Ukrajincom Sergijom Stachovským.

Dvadsaťšesťročný Devvarman bol tento rok vo svojom druhom finále na hlavnej profesionálnej úrovni, a to v juhoafrickom Johannesburgu, kde ťahal za kratší koniec proti domácemu Kevinovi Andersonovi. S členmi Top 10 má po strede bilanciu 0:5, všetkých päť takýchto súbojov absolvoval v sezóne 2011.

"Dokázal využívať svoje príležitosti. Keď ma brejkol v druhom sete, cítil som, že preberá kontrolu nad zápasom," uznal Devvarman.

Miestny šampión z roku 2009 Del Potro do 2. kola

Argentínsky tenista Juan Martín Del Potro ťahá na grandslamových US Open v New Yorku sériu 8 víťazstiev. Miestny šampión zo sezóny 2009 vlani absentoval po operácii zápästia, v stredajšom zápase 1. kola dvojhry mužov si poradil s Talianom Filippom Volandrim za 88 minút jednoznačne 6:3, 6:1, 6:1. Osemnástka tohto podujatia dominovala na "winnery" 38:9.

"Som naozaj hrdý, že sa mi comeback vydaril takýmto spôsobom. Bol to krátky zápas. Dobre som podával a môj výkon postupne gradoval. Toto miesto má pre mňa výnimočný význam, ide o môj obľúbený turnaj. Som naozaj veľmi šťastný, že si na ňom znova môžem zahrať."

"Vlani som tu nebol, takže až teraz som zaregistroval moje meno v galérii šampiónov v zázemí. Je to česť," povedal Del Potro a dodal:

"Dnes som si to užíval spolu s publikom. Fanúšikovia sú v dobrom zmysle slova blázniví, cítiť z nich nadšenie. Pamätám si, ako mi práve diváci v New Yorku pred dvoma rokmi pomohli zabojovať za stavu 1:2 na sety vo finále."

Dvadsaťdvaročný rodák z Tandilu Del Potro si v 2. kole zmeria v derby sily s Diegom Junqueirom, ktorému sa po prvom sete vzdal pre zranenie pravého ramena Karol Beck. Zverenec Franca Davina Del Potro je od predvlaňajších medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických jediným hráčom, ktorý na jednom podujatí "veľkej štvorky" zdolal Španiela Rafaela Nadala aj Švajčiara Rogera Federera.

Bývalý 4. muž svetového rebríčka Del Potro neokúsil v lokalite Flushing Meadows prehru od štvrťfinále ročníka 2008, v ktorom nestačil na Brita Andyho Murrayho. V 1. kole sa lúčil len raz, a to pri svojom debute v sezóne 2006, keď nestačil na Kolumbijčana Alejandra Fallu. Argentínčan, ktorý pre zdravotné problémy priebežne bol až 485. v renkingu (k 31. januáru 2011), je víťazom 9 turnajov na hlavnom profesionálnom okruhu, z nich 6 práve na "harde".

Čoskoro 30-ročný Volandri (nar. 5. septembra 1981), momentálne 85. v počítačovom poradí, si zahral v areáli Billie Jean King USTA National Tennis Center v hlavnej súťaži premiérovo od sezóny 2007. V nasledujúcich troch rokoch neprešiel kvalifikáciou. Stále platí, že tento osemfinalista parížskeho antukového Roland Garros 2007 vyhral v New Yorku zápas v hlavnej súťaži naposledy už v roku 2004.

Na Majors utrpel okrúhlu 20. prehru v 1. kole z ostatných 25 vystúpení. Na tvrdom povrchu ťahá v hlavných súťažiach šnúru 11 nezdarov, neradoval sa od januára 2008. S členmi Top 20 prehral už v 12 stretnutiach bez prerušenia (celkovo 18:44). V roku 2007 na antuke v Ríme zdolal Federera, vtedy lídra renkingu.

1. kolo, dvojhra muži:

Diego Junqueira (Arg.) - Karol Beck (SR) 6:2 - skreč, Beck odstúpil

Andy Murray (V. Brit.-4) - Somdev Devvarman (India) 7:6 (5), 6:2, 6:3

Julien Benneteau (Fr.) - Nicolás Almagro (Šp.-10) 6:2, 6:4, 6:3

Gilles Simon (Fr.-12) - Ricardo Mello (Braz.) 3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:4

Juan Martín Del Potro (Arg.-18) - Filippo Volandri (Tal.) 6:3, 6:1, 6:1

Andy Roddick (USA-21) - Michael Russell (USA) 6:2, 6:4, 4:6, 7:5

Feliciano López (Šp.-25) - Tacuma Ito (Jap.) 6:2, 6:4, 6:4

John Isner (USA-28) - Marcos Baghdatis (Cypr.) 7:6 (2), 7:6 (11), 2:6, 6:4

Alex Bogomolov (USA) - Steve Johnson (USA) 4:6, 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:3

Rogério Dutra da Silva (Braz.) - Louk Sorensen (Ír.) 6:0, 3:6, 6:4, 1:0 - skreč, Sorensen odstúpil

Guillermo García-López (Šp.) - Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 6:3, 1:6, 7:6 (1), 4:6, 7:6 (4)

Robby Ginepri (USA) - Joao Souza (Braz.) 6:3, 6:4, 6:7 (5), 6:1

Robin Haase (Hol.) - Rui Machado (Portug.) 6:0, 6:4, 6:4

Denis Istomin (Uzb.) - Ryan Sweeting (USA) 3:6, 7:5, 6:4, 7:6 (4)

Vasek Pospisil (Kan.) - Lukáš Rosol (ČR) 6:1, 6:2, 6:1

Jack Sock (USA) - Marc Gicquel (Fr.) 6:4, 6:3, 1:6, 6:4

Dvojice v 2. kole dvojhry mužov (zhora podľa "pavúka"):

Novak Djokovič (Srb.-1) - Carlos Berlocq (Arg.)

Potito Starace (Tal.) - Nikolaj Davydenko (Rus.)

Alexandr Dolgopolov (Ukr.-22) - Flavio Cipolla (Tal.)

Ivo Karlovič (Chor.) - Richard Gasquet (Fr.-13)

Tomáš Berdych (ČR-9) - Fabio Fognini (Tal.)

Philipp Petzschner (Nem.) - Janko Tipsarevič (Srb.-20)

Marcel Granollers-Pujol (Šp.-31) - Michail Kukuškin (Kaz.)

Juan Carlos Ferrero (Šp.) - Gael Monfils (Fr.-7)

Roger Federer (Švaj.-3) - Dudi Sela (Izr.)

Bernard Tomic (Aus.) - Marin Čilič (Chor.-27)

Radek Štěpánek (ČR-23) - Juan Monaco (Arg.)

Tommy Haas (Nem.) - Alejandro Falla (Kol.)

Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-11) - Sergej Bubka (Ukr.)

Marsel Ilhan (Tur.) - Fernando Verdasco (Šp.-19)

Michael Llodra (Fr.-29) - Kevin Anderson (JAR)

Malek Jaziri (Tun.) - Mardy Fish (USA-8)

Rogério Dutra da Silva (Braz.) - Alex Bogomolov (USA)

Robby Ginepri (USA) - John Isner (USA-28)

Juan Martín Del Potro (Arg.-18) - Diego Junqueira (Arg.)

Guillermo García-López (Šp.) - Gilles Simon (Fr.-12)

Stanislas Wawrinka (Švaj.-14) - Donald Young (USA)

Steve Darcis (Belg.) - Juan Ignacio Chela (Arg.-24)

Feliciano López (Šp.-25) - Vasek Pospisil (Kan.)

Robin Haase (Hol.) - Andy Murray (V. Brit.-4)

David Ferrer (Šp.-5) - James Blake (USA)

Jean-René Lisnard (Mon.) - Florian Mayer (Nem.-26)

Andy Roddick (USA-21) - Jack Sock (USA)

Denis Istomin (Uzb.) - Julien Benneteau (Fr.)

Ernests Gulbis (Lot.) - Gilles Muller (Lux.)

Igor Kunicyn (Rus.) - Jürgen Melzer (Rak.-17)

Ivan Ljubičič (Chor.-30) - David Nalbandian (Arg.)

Nicolas Mahut (Fr.) - Rafael Nadal (Šp.-2)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Favorizovaný Murray je už v druhom kole