Farské derby Župčany – Malý Šariš má vždy špeciálny náboj

Futbalisti Župčian.
Futbalisti Župčian. (Autor: viza)
Michal Frank|9. apr 2017 o 00:00

Dve susedné dediny so spoločnou farou, dve mužstvá susediace v tabuľke. Derby ako hrom.

ŽUPČANY/MALÝ ŠARIŠ. Po jesennej časti V. ligy šarišskej boli Župčany a Malý Šariš bok po boku.

Prv menovaný klub bol len o skóre na siedmom mieste pred svojím susedom. A nič na tom nezmenil ani začiatok jarnej časti.

Oba celky majú po 22 bodov a sú na siedmom, resp. ôsmom mieste tabuľky.

V ďalšom, 16. kole privítajú Župčany na domácom trávniku Malý Šariš.

Výkop zápasu so špecifickým nábojom bude v nedeľu 9. 4. o 15.30 a bude to derby ako remeň.

Doma chcú bodovať

„Očakávam naše víťazstvo. Máme lepšie mužstvo ako Malý Šariš, je to aj prestíž vyhrať nad ním doma,“ hovorí prezident TJ Družstevník Župčany Marián Schuldes.

„Tieto zápasy majú špecifickú atmosféru, náboj rivality. Vychádzame medzi sebou dobre, ale napätie tam je,“ priznáva.

Cieľom Župčian v druhej polovici súťaže je získať viac bodov. „Smoliarsky sme v jesennej časti poprehrávali niektoré zápasy. Posilnili sme káder, prišiel ofenzívny záložník Peter Voľanský z Ľubotíc,“ povedal o ambíciách celku, ktorý vedie tréner Vladimír Dzurja.

Fanúšikovia od susedov prídu

Víťazné ambície má aj súper. V Malom Šariši sa partii okolo bratov Kušnírovcov podarili štyri postupy za sebou a z III.A triedy (po reorganizácii z ôsmej ligy) sa prepracovali až do piatej najvyššej súťaže.

Prezidentské žezlo v FK Malý Šariš po Petrovi Kušnírovi prevzal v roku 2015 jeho mladší brat Pavol.

„Zobralo to do rúk zopár zanietencov, sponzorov, posilnili sme káder a s pomocou obce sme vyskočili vyššie. Cieľom je udržať piatu ligu,“ vraví Pavol Kušnír.

Blížiace sa derby opísal slovami: „Nech si zahráme, nech je veľa ľudí a nech vyhrá lepší. Doma sme vyhrali 3:1, takže majú nám čo vracať.“

Príprava M. Šariša bola ako na každý iný zápas: „V rámci našich derby máme aj šarišské El Clásico s Veľkým Šarišom. Tam robíme nástupy s deťmi, vlajky a podobne. So Župčanmi je to farské derby.“

Malý Šariš povedie vo farskom derby staronový tréner Marek Miščík.

V susedných Župčanoch očakáva plný dom. Malý Šariš má verných fanúšikov, ktorí jazdili aj na zápasy vonku. V minulých časoch, keď vyhrávali nad súpermi aj o desať gólov, ich chodievalo veľa.

„Teraz prídeme von, dostaneme trojku, tak už toľko ľudí von nechodí, ale niekedy, nepreháňam, chodilo na naše zápasy vonku sto ľudí z Malého Šariša. Ak bude dobré počasie, do Župčian prídu. Je to blízko.“

Ani dnes sa na návštevnosť nesťažuje: „Keď to preženiem, aj Slovan by nám závidel 250 ľudí na zápase.“

Poznajú sa od škôlky

O prepojení medzi oboma obcami svedčí aj to, že šéf malošarišského futbalu Pavol Kušnír a starosta Župčian František Novotný chodili spolu do škôlky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Farské derby Župčany – Malý Šariš má vždy špeciálny náboj