FAM Poprad v tomto roku jubiluje

Prezident FAM Poprad Milan Molnár (v strede) je pre činnosť a rozvoj svojho klubu nesmierne oddaný.
Prezident FAM Poprad Milan Molnár (v strede) je pre činnosť a rozvoj svojho klubu nesmierne oddaný. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|19. apr 2018 o 00:00

Milan Molnár: Práca funkcionára ma síce unavuje, no na trénovanie nezabúdam.

POPRAD. Mládežnícka futbalová akadémia FAM Poprad oslavuje v tomto roku 15. výročie svojho založenia. Za ten čas si táto akadémia dokázala na mládežníckom futbalovom poli nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí vytvoriť pevné miesto.

Výraznú zásluhu na tomto napredovaní na tom má nielen veľký záujem všetkých členov a trénerov v klube, ale aj výdatný záujem futbalových začiatočníkov, ktorí pre svoj športový rast dávajú prednosť práve futbalu.

Veľký podiel na vzostupe FAM Poprad má od začiatku účinkovania milovník mládežníckeho futbalu Milan Molnár. Prezident akadémie a jeden z jej trénerov nám v nasledujúcom rozhovore priblížil dianie i účinkovanie svojho klubu.

Pociťujete hráčske napredovanie a hernú kvalitu vašich odchovancov medzi mládežníckou konkurenciou na futbalovej scéne nielen počas súťažného obdobia, ale i v období zimy, kde si môžu porovnať formou futbalových turnajov?

„Som presvedčený, že nielen v poslednom období, ale už od samého vzniku FAM Poprad pracujeme s mládežou poctivo a zodpovedne. Práve tento rok v nedeľu 10. júna oslávi náš klub už 15. výročie. Po viac než desiatke rokov vytrvalej a užitočnej práce môžeme pristúpiť k podrobnejšiemu bilancovaniu doterajšieho pôsobenia na mládežníckej futbalovej scéne. FAM-ku sme založili v čase, keď mládežnícky futbal v Poprade prežíval veľkú krízu. Hoci sme v tých chvíľach prejavili záujem čo najlepšie mu pomôcť a po skonsolidovaní stavu sme plánovali ukončiť i činnosť FAM Poprad. Z tohto plánu však postupom času zišlo, pretože veľký záujem detí o tento šport a s ním spojený nárast členskej základne rozhodol o tom, že sme náš klub nezrušili. Rozhodnutie, ktoré sme sa urobili, sa ukázalo ako správne. Vďaka tomuto skvelému rozvoju sa nám postupne podarilo vynikajúco rozvíjať vzťahy a spoluprácu s inými klubmi nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia, čo nás viedlo k zviditeľneniu mena našej FAM-ky. Sme veľmi radi, že počas zimnej prípravy sa naše tímy zúčastnili významnejších turnajov, ktoré sme organizovali, ako bol začiatkom februára 15. ročník medzinárodného turnaja O pohár FAM Poprad, na ktorom sa zúčastnilo až 120 detí. Na konci tohto mesiaca si domáce i poľské mládežnícke nádeje mohli navzájom zmerať svoje sily na 8. ročníku medzinárodného halového turnaja O pohár slovensko-poľského priateľstva, na ktorom sa zišlo ešte viac hráčov, a to 150 detí. V polovici tohto roku máme v pláne zúčastniť sa aj na pre nás obľúbenom 6. ročníku medzinárodného podujatia slovensko-chor-vátskeho priateľstva, ktorý sa však uskutoční na Makarskej riviére 12. až 14. júna a zísť na ňom by sa malo spolu 90 detí.“

Pôsobenie vášho klubu si na futbalovom poli nielen v podtatranskom, ale aj východoslovenskom regióne všíma čoraz viac priaznivcov, ako aj konkurenčných klubov v jednotlivých súťažiach. Ste presvedčený, že táto odvádzaná práca pod rukami skúsených trénerov preukazuje stúpajúcu krivku zviditeľňovania sa na futbalovej úrovni?

„Treba si uvedomiť, že v Poprade sa hrá futbal už 106 rokov a FAM je v súčasnosti určite klubom, ktorý taktiež tvorí súčasť histórie popradského futbalu. V našej akadémii začínalo veľa kvalitných futbalistov, pričom vyrástli v nej aj vyspelí reprezentanti Slovenska v mládežníckych kategóriách. Tento chvályhodný fakt ale pre nás nie je až tak podstatný. Hlavná filozofia nášho klubu je totiž postavená v prvom rade na správnej výchove slušného človeka, na druhom mieste je škola a až potom je futbal. Veľmi ma tiež teší, že FAM-ka, mesto Poprad, Prešovský samosprávny kraj a Slovensko sme počas našej existencie dokázali reprezentovať na významnejších turnajoch, či už v Poľsku, v Maďarsku alebo v Chorvátsku. FAM Poprad môžem zaradiť medzi kluby, ktoré si našli pevné miesto na futbalovej mape na Slovensku.“

Ako by ste v porovnaní s predošlými rokmi zhodnotili podporu a náklonnosť k zvyšovaniu spolupráce a významu vášho klubu, či už zo strany menších investorov, ale v najväčšej miere i rodičov?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»FAM Poprad v tomto roku jubiluje