Tím Európy na ďalší turnaj asi nepozvú. Slováci však o Svetový pohár nemusia prísť

Podľa neoficiálnych informácií sa však na budúcom Svetovom pohári nepredstaví Tím Európy.
Podľa neoficiálnych informácií sa však na budúcom Svetovom pohári nepredstaví Tím Európy. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|2. okt 2016 o 17:42

Svetový pohár ohrozuje štart hokejistov z NHL na olympijských hrách. Liga si pýta peniaze.

BRATISLAVA. Svetový pohár v hokeji nebude mať 12-ročnú prestávku ako naposledy. Po úspechu nedávno skončeného turnaja v Toronte hovorí vedenie NHL, organizátor podujatia, o pokračovaní predbežne v roku 2020.

„Môžem povedať, že bude ďalší Svetový pohár. A potom ďalšie v pravidelných intervaloch,“ vyhlásil šéf NHL Gary Bettman pre zámorské médiá. „Teraz si trochu vydýchneme a potom sa budeme baviť o tom, či bude nasledujúci turnaj o tri, štyri či päť rokov,“ doplnil.

To je však zatiaľ jediná istota. Znovuzrodenie Svetového pohára totiž prinieslo aj viacero otázok, ktoré treba vyriešiť. Ide napríklad o to, či podujatie ohrozí štart hráčov NHL na zimných olympiádach. Neistý je aj formát a zloženie turnaja.

Pôjdu na olympiádu?

Štart hráčov z NHL na najbližšej olympiáde v Pjongčangu 2018 je stále veľmi neistý. Podľa vedenia profiligy sa šance znižujú.

„Za posledných šesť mesiacov nenastal veľký posun a nie som si istý, či je nejaký prísľub na zlepšenie. Teraz som negatívnejší, ako som bol pred dvoma týždňami pred Svetovým pohárom,“ uviedol zástupca šéfa NHL Bill Daly.

Problémom sú peniaze. NHL žiada od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) uhradenie cestovných nákladov pre hráčov, poistiek či lepšieho ubytovania. Podľa odhadov ide o sumu okolo desať miliónov dolárov.

MOV však platby odmieta pre obavy, že s rovnakými požiadavkami by prišli aj iné športy.

Gary Bettman.
Gary Bettman. (Autor: SITA/AP)

A dohoda sa nečrtá. Ako jedna z posledných možností sa javí to, že peniaze zoženie Medzinárodná hokejová federácia. Jej šéf René Fasel sa počas Svetového pohára vyjadril, že podľa neho šanca na dohodu oproti máju stúpla na 60 percent.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tím Európy na ďalší turnaj asi nepozvú. Slováci však o Svetový pohár nemusia prísť