Trnava chce v Bosne ukázať novú tvár, Dunajská Streda privíta Cracoviu

Futbalisti FC Spartak Trnava počas letnej prípravy.
Futbalisti FC Spartak Trnava počas letnej prípravy. (Autor: Martin Baumann TASR)
TASR|10. júl 2019 o 12:11

V hre budú aj body do koeficientu UEFA.

BRATISLAVA. Traja slovenskí zástupcovia v 1. predkole Európskej ligy UEFA 2019/2020 Spartak Trnava, DAC Dunajská Streda a MFK Ružomberok budú vo štvrtok bojovať o čo najlepšiu východiskovú pozíciu do budúcotýždňových odviet.

V hre bude okrem postupových ambícií aj snaha zbierať body pre Slovensko do koeficientu UEFA.

Ružomberok privíta silný bulharský klub Levski Sofia (18.30), DAC bude hostiť najstarší poľský klub Cracoviu Krakov (20.30) a úradujúci víťaz Slovenského pohára - Slovnaft Cupu z Trnavy sa predstaví v bosnianskej Banja Luka na pôde Radniku Bijeljina.

1. zápasy 1. predkola EL 2019/2020

Štvrtok 11. júla

<>
  • 18.30 MFK Ružomberok - Levski Sofia
  • 19.00 FK Radnik Bijeljina - FC Spartak Trnava
  • 20.30 FC DAC 1904 Dunajská Streda - Cracovia Krakov

Po prípravnom období to bude pre Ružomberok i DAC ostrý štart do novej sezóny, Trnava už má za sebou jeden súťažný zápas, keď doma v Česko-slovenskom Superpohári prehrala s českým držiteľom double Slaviou Praha (0:3).

DAC bude hrať v pohárovej Európe druhý rok za sebou, tento raz ako vicemajster Fortuna ligy. V minulej sezóne v 1. predkole vyradil Dinamo Tbilisi, v 2. predkole mu stop vystavilo Dinamo Minsk.

V MOL Aréne sa mu postaví päťnásobný poľský šampión, ktorý však naposledy získal majstrovský titul v roku 1948. V kádri štvrtého tímu uplynulej sezóny Ekstraklasy je slovenské zastúpenie v podobe brankárov Lukáša Hrošša a Michala Peškoviča, resp. obrancu Michala Sipľaka a stredopoliara Milana Dimuna, z hosťovaní sa do mužstva vrátili aj Jaroslav Mihalík a Tomáš Vestenický.

Hyballa už má zostavu takmer vyriešenú

Za DAC ešte odohrá v EL dva zápasy reprezentačný obranca Ľubomír Šatka, ktorý následne posilní ligového rivala Cracovie Lech Poznaň. Nemecký tréner klubu zo Žitného ostrova Peter Hyballa verí, že jeho stabilizovaný tím je na poľského súpera dobre pripravený.

"Z prípravných zápasov som mal veľmi pozitívne pocity. Mužstvo je ešte mladšie ako pred rokom, ale hráči sa rýchlo adaptovali na naše predstavy. Veľa sme s nimi robili, v Telki sme napríklad boli spolu 12-15 hodín denne, okrem práce na ihrisku sme mali aj video a teóriu.

Videli sme, že máme problém skórovať, s obrannou fázou však môžem vysloviť spokojnosť. Pred štvrtkovým pohárovým stretnutím som už rozhodnutý o deviatich postoch, ďalšie dve mená sa vykryštalizujú počas zvyšných tréningov," povedal Hyballa pre klubový web.

Duel povedú rozhodcovia zo Slovinska, hlavným je Rade Obrenovič. Zápas v priamom prenose vysiela RTVS. Ak sa Dunajskej Strede podarí prejsť cez poľského súpera, v 2. predkole sa stretne s gréckym Atromitosom.

Tréningy v prírode

Ružomberské mužstvo trénerskej dvojice Ján Haspra - Marek Sapara čaká 26-násobný bulharský majster PFC Levski Sofia. Slovenský majster z roku 2006 naposledy účinkoval v pohárovej Európe v sezóne 2016/2017 a pomerne úspešne.

V predkolách prešiel cez FK Vojvodinu Novi Sad a SK Brann Bergen a v 3. predkole ho vyradil silný anglický FC Everton, ktorému však bol viac ako dôstojným súperom. V generálke na EL Liptáci zdolali český druholigový Třinec 1:0.

Kapitán Ján Maslo sa pre klubový web vyjadril, že tím je pripravený: "Príprava bola krátka. Prvých desať dní sme hlavne naberali kondíciu v lesoch. Potom sme sa presunuli na sústredenie do Poľska, kde to bolo veľmi kvalitné. Hrali sme dobré zápasy s poľskými mužstvami a verím, že sme dobre pripravení na Európu."

Zápas povedú arbitri z Fínska, ako hlavný Petri Viljanen. RTVS z neho prinesie priamy prenos. V prípade postupu sa Ružomberok v 2. predkole stretne s úspešnejším z dua AEK Larnaca z Cypru - FC Petrocub-Hincesti z Moldavska.

Nová tvár Trnavy

V Trnave v porovnaní s minulou sezónou vyšperkovanou postupom do skupiny EL prišlo k veľkým zmenám, noví sú majitelia, resp. realizačný tím aj hráčsky káder. Mužstvo povedie portugalský kouč Ricardo Chéu.

"Máme svoju stratégiu, chceme mať jasno v hlave. Mnohí hráči sú tu krátko, no chcem vidieť, ako všetci bojujú. Očakávam stopercentný výkon bez ohľadu na to, ako dlho kto hrá. Kto nebude bojovať si môže nájsť dvere a odísť. Ja chcem v každom zápase bojovať o tri body," uviedol na klubovom webe pred súbojom s Radnikom.

Nový kapitán Bogdan Mitrea z Rumunska hral proti Slavii prvýkrát na trnavskom Štadióne Antona Malatinského a po zápase fanúšikom sľúbil, že z Bosny privezie tím lepší výsledok:

"My sme iba na začiatku, je nás tu veľa nových a potrebujeme viac času na zohranie. Už vo štvrtok však chceme ukázať inú tvár a proti Radniku v Európskej lige hrať lepšie."

RTVS odvysiela z tohto stretnutia záznam na Dvojke od 22.30. Ak Trnava prejde cez úvodnú prekážku, v 2. predkole nastúpi proti bulharskému Lokomotivu Plovdiv.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Trnava chce v Bosne ukázať novú tvár, Dunajská Streda privíta Cracoviu