Ledecká zažívala psychické peklo. Taká, ako ona, tu však nie je

Ester Ledecká.
Ester Ledecká. (Autor: SITA/AP)
Juraj Berzedi|22. jan 2021 o 18:35

V rýchlostných disciplínach patrí k najlepším.

BRATISLAVA. Sú športové legendy, ktoré sa narodia raz za sto rokov. Sú absolútne výnimočné a obdivuje ich celý svet.

Jednu takú majú v Česku. Prezývajú ju snehový obojživelník. Do jednej skladačky spojila veľký talent, učenlivosť, pracovitosť, profesionalitu i tvrdohlavosť.

„Škoda, že sa deň nedá nafúknuť,“ opakuje často Ester Ledecká.

Roky jazdí preteky v snoubordingu i alpskom lyžovaní. A v oboch športoch patrí k najlepším na svete.

„Na lyžiarsky svet pôsobí, že prišla zo snoubordu, hoci to nie je úplne pravda. Celý život to bola lyžiarka aj snoubordistka,“ povedala pre Sportnet bývalá česká lyžiarka Eva Kurfürstová, ktorá je v súčasnosti spolukomentátorkou Eurosportu.

Rituál? Pred pretekmi zalezie do bubliny

Ledecká sa do športovej histórie zapísala pred troma rokmi na olympiáde v Pjongčangu, kde vyhrala lyžiarsky super-G i paralelný obrovský slalom v snoubordingu.

„Sme svedkami niečoho unikátneho, čo história olympijských hier nepamätá. Ester vezie domov najväčší príbeh olympiády,“ hovoril David Trávníček, šéf predstavenstva agentúry Sport Invest Marketing, ktorá zastupuje Ledeckú.

Na olympiáde v Južnej Kórei ukázala dcéra známeho speváka Janka Ledeckého viaceré tváre. Najskôr odmietala komunikovať s médiami. Bála sa virózy, tak zaliezla do svojej bubliny.

„Je to jej rituál,“ priznal Ledeckej tréner Tomáš Bank.

Keď pred super-G vyhlásil, že jeho zverenka by mohla skončiť v prvej pätnástke, Ledecká ho brzdila, že je príliš veľký optimista.

Napokon preteky šokujúco vyhrala. V čase, keď sa najlepšie tri pretekárky už videli s medailami na krku.

„Ester nemala čo stratiť, kým viaceré lyžiarky boli v pozícii, že museli a pod týmto tlakom sa chceli vyvarovať chýb. Nechceli toľko riskovať,“ vysvetľuje česká expertka Kurfürstová.

„Ester pritom išla do prirodzeného risku a na mieste, kde zaváhala každá lyžiarka, chybovala najmenej. A využila aj svoje schopnosti zo snoubordu,“ doplnila.

Na olympiáde zažívala psychické peklo

Svoju žoviálnosť, ktorá je skôr typická pri pretekoch v snoubordingu, si Ledecká preniesla aj na tlačovú konferenciu. Pred novinárov predstúpila v lyžiarskych okuliaroch.

„Nebola som pripravená ako ostatné dievčatá, že budem na pódiu, takže nemám mejkap,“ smiala sa.

S tým, že bude musieť zvládnuť mediálne povinnosti po medailovom úspechu vôbec nerátala. Hneď po pretekoch v super-G totiž mala naplánovaný tréning na snouborde.

„Nechcem byť drzá, ale už som mala mať za sebou tri jazdy na snouborde,“ žartovala.

Ester Ledecká.
Ester Ledecká. (Autor: TASR/AP)

Keď mala opísať, aký veľký je rozdiel medzi lyžovaním a snoubordingom, odvetila len: „Oboje je dolu kopcom, to je základ.“

Jej tlak prišiel až o týždeň neskôr, keď ju čakali preteky v snoubordingu.

„Deň pred pretekmi zažívala psychické peklo. Vedela, že každý očakáva jej víťazstvo a musí potvrdiť zlatú medailu z alpského lyžovania,“ vravela Kurfürstová.

Ledecká to napokon zvládla. Odborníci i fanúšikovia si kládli otázku či to bola náhoda alebo to dokáže potvrdiť aj v ďalších rokoch.

Mnohí tvrdili, že pravidelne víťaziť na lyžiach vo Svetovom pohári môže len vtedy, ak skončí so snoubordingom. Ale mýlili sa.

Je to lyžiarka, ktorá jazdí na snouborde

Posledné tri sezóny sa v rýchlostných disciplínach pravidelne umiestňuje v elitnej desiatke. Vo Svetovom pohári sa už dvakrát tešila z víťazstva.

A v piatkovom zjazde v Crans Montane, v ktorom skončila druhá, už piatykrát dosiahla pódiové umiestnenie.

„Keď zvíťazí, bude to fantastické, keď skončí na pódiu, bude to dobré, a ak bude v prvej sedmičke, bude to normálne,“ tlmočil komentátor Eurosportu Dominik Kárník slová Ledeckej trénera Tomáša Banka pred pretekmi.

Ledecká odmalička jazdila na lyžiach i snouborde. Keď mala pätnásť, išiel jej lepšie snoubord. Ale ani vtedy sa mu nevenovala viac ako lyžovaniu.

„Bola to vždy lyžiarka, ktorá jazdila na snouborde a dokázala na ňom kraľovať svetu, čo platí dodnes,“ opisuje ju Kurfürstová.

Hneď pri prvých pretekoch vo Svetovom pohári skončila v elitnej tridsiatke. A podľa českej expertky si preniesla víťaznú psychiku zo snoubordu na lyže.

Je nezmar, z tréningov ju posielajú preč

Ledecká dlho počúvala, že v dvoch rozdielnych športoch nemôže preraziť do svetovej špičky. Ona si však išla za svojím cieľom.

„Keď sme boli ako juniorky na sústredení, ráno sme mali tréning na lyžiach. Kým sme všetci mali obed a voľno, ona išla na snoubord a potom s nami zvládla aj kondičný tréning,“ prezradila slovenská zjazdárka reprezentujúca Česko Martina Dubovská.

Jej tréningové plány môžu byť predlohou pre účtovníkov. Sú presné, ale aj poriadne tvrdé, až extrémne.

Keď sme boli ako juniorky na sústredení, ráno sme mali tréning na lyžiach. Kým sme všetci mali obed a voľno, Ester Ledecká išla na snoubord a potom s nami zvládla aj kondičný tréning.


Martina Dubovská, slovenská lyžiarka

„Ester je nezmar, ktorý sa potrebuje hýbať. Keď ju zastavíte a prestane sa hýbať, je nervózna a nespokojná.

Zvláda obrovské dávky. Tréneri ju musia z tréningov posielať preč,“ tvrdí Kurfürstová, ktorá je zároveň šéftrénerkou českej lyžiarskej reprezentácie.

V hodnotení zjazdu je momentálne Ledecká štvrtá a v super-G dokonca druhá. V celkovom poradí Svetového pohára je desiata. Odjazdila však len osem pretekov.

Môže raz pomýšľať aj na veľký glóbus?

„To by musela vyradiť snoubord zo svojho repertoára. A s ním neskončí, to by už urobila,“ naznačila Kurfürstová.

Táto kombinácia ju podľa nej robí absolútne výnimočnou.

„Vyhrať olympiádu v super-G je bomba, ale keď k tomu pridáte aj víťazstvo na snouborde, je to unikátne. Išla by sama proti sebe, keby snoubord opustila. Je v tomto jedinečná, nikto iný tu taký nie je,“ dodala česká expertka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Ledecká zažívala psychické peklo. Taká, ako ona, tu však nie je