Hral za Slovan i Trnavu. Od nenávisti fanúšikov som sa musel odosobniť

Erik Grendel hral za Slovan Bratislava i Spartak Trnava.
Erik Grendel hral za Slovan Bratislava i Spartak Trnava. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|15. okt 2021 o 15:00

Grendel hovorí o najväčšom slovenskom futbalovom derby.

V najslávnejšom slovenskom futbalovom derby odohral dvadsať zápasov. Sedemnásť za Slovan a tri za Trnavu. Je jedným z mála slovenských futbalistov, ktorí hrávali v oboch znepriatelených kluboch.

„V oboch klubov sa našli ľudia, ktorí mi písali kadejaké správy,“ priznal 33-ročný ERIK GRENDEL. V súčasnosti hráč druholigovej Podbrezovej.

V čom sú výnimočné derby zápasy Slovana proti Trnave?

Vždy boli špecifické, keďže ich rivalita má historický kontext. Celý týždeň pred zápasom bolo na každom tréningu cítiť väčšie napätie i koncentráciu. V zápasoch sa išlo na ostrie noža. Fanúšikovia prišli na štadión vždy vo väčšom počte a výkony hráčov boli lepšie. V oboch kluboch to prežívali intenzívne. Sú to zápasy, ktoré fanúšikovia milujú najviac z celej sezóny.

Ako vnímali tento zápas slovenskí hráči a ako legionári? 

Slováci to viac vnímajú, vedia už odmalička o histórii klubov o vzájomnej rivalite. Zahraniční hráči to možno spočiatku berú ako každý iný zápas v lige. Akonáhle však vstúpia na trávnik a pocítia atmosféru a energiu, ktorá ide z ľudí, zistia, že je to špeciálny zápas.

Spolu ste odohrali dvadsať derby zápasov – 17 za Slovan a 3 za Trnavu. Ktoré vám ostali najviac v pamäti?

Nezabudnuteľné bolo finále Slovenského pohára v Michalovciach. So Slovanom sme vyhrali 6:0. Bola to moja prvá trofej, ktorú som v kariére získal. Mal som 21 rokov. Bola to veľká vec a zážitok na celý život. Pamätným bol aj prvý zápas na novom Tehelnom poli, kde som bol kapitánom Trnavy. Pred vypredaným štadiónom sme prehrali 0:2 po góloch Andraža Šporara.

Ako si spomínate na atmosféru derby zápasov?

To napätie z tribún bolo vždy cítiť až na ihrisko. Bola to veľká rivalita aj medzi hráčmi. Najmä vtedy, keď v oboch tímoch hrali prím Slováci. Oni vedeli, o čo ide. Súboje boli tvrdšie, vyhrotenejšie. Uvidíme, ako sa k tomu v nedeľu postavia slovanisti, ktorí majú v kádri veľa zahraničných hráčov.

Ste jedným z mála futbalistov, ktorí hrávali v oboch znepriatelených kluboch. Ako to vnímate?

Po prestupe do Trnavy som sa možno stal nenávideným hráčom pre niektorých fanúšikov Slovana.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Hral za Slovan i Trnavu. Od nenávisti fanúšikov som sa musel odosobniť