Drevené hokejky vymierajú, svet hrá s kompozitovými

Žigmund Pálffy bol posledným hráčom v slovenskej extralige s drevenou hokejkou.
Žigmund Pálffy bol posledným hráčom v slovenskej extralige s drevenou hokejkou. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|5. dec 2010 o 16:37

Tak ako futbalová lopta už dávno nie je kožená, hokejky nebývajú drevené. Vývoj technológií spolu s diktátom trhu posúva aj vývoj športu. Zároveň valcuje nostalgiu.

BRATISLAVA. V slovenskej extralige a dokonca ani v početnejšej NHL v zámorí už nehrá ani jeden hokejista s klasickou drevenou hokejkou. Vytláčajú ich nové modely vyrobené zo zmesí grafitu, kevlaru, uhlíka, karbónu a sklených vlákien. Do výroby hokejok prenikajú materiály, ktoré sa osvedčili v náročných testoch pre letecký priemysel.

Pálffy mal geniálnu klasiku

S drevom hrala na Slovensku naposledy skalická trojica: Žigmund Pálffy, Richard Hartmann a Martin Ivičič. Hartmann nenašiel v novom nemeckom klube vhodné drevo, prešiel na celokompozit, Martin Ivičič hrá Poľsku. Pálffy viac než hokejku hľadá chuť do hokeja. Jeho kamarát Jozef Stumpel v Diname Minsk je stále verný drevu.

V českej extralige korčuľujú traja veteráni, ktorí sa nedokázali zbaviť čara dreva - Martin Ručinský, David Výborný a Tomáš Divíšek.

Dvadsaťročný súboj

V NHL používala naposledy drevo trojica útočníkov Jason Spezza v Ottawe, Keith Aucoin vo Washingtone, Paul Stastny v Colorade. Spoločnou príčinou boli problémy s výrobcami, ktorí sa orientujú na nové technológie.

„Tie úplne zmenili streľbu. Ja tam iný oporný bod, čo si vyžaduje zmenu technickej streľby. Je to veda. Stále cítim, že som lepšie strieľal s drevenou hokejkou, ale moje prihrávky sú zase presnejšie s celokompozitovou, lebo je oveľa ľahšia," zhodnotil prechod Keith Aucoin, ktorý s drevenou hokejkou vyhral v roku 2004 súťaž o najtvrdšiu strelu v rámci súťaži zručností zápasu All Star.

Rivalita dreva s novými materiálmi trvala v NHL takmer dvadsať rokov. Bývalý reprezentačný brankár Edo Hartmann tvrdí, že strely so železom sú oveľa tvrdšie. „U Cháru je to logické, ale úžasne zápästím páli Gáborík. Ten má ideálne postavenú hokejku na štýl streľby švihom, brankárov vždy prekvapí krátkym náprahom.

Ako vyhrával Al MacInnis

Legenda Peter Šťastný hovorí, že kompozity sa presadili v parametroch rýchlosti streľby až v posledných rokoch. „Dobre si pamätám na nášho obrancu v St. Louis Ala MacInnisa. Ešte dva tri roky po prechode na kovovú hokejku si na súťaž zručností vždy zobral staré osvedčené drevo. A s tým vyhrával."

Útočník Zvolena Peter Pucher ešte vlani skúšal drevenú hokejku Passvilan. Jej českému výrobcovi pomáha pri zastúpení na slovenskom trhu. „Prešiel som od dreva na karbónovú hokejku. Vyrábajú mi perfektný model na mieru. Pocitovo mi sedí, tvar má ideálny a je ľahšia. "

Problém podľa neho hrozí v globalizácii výroby. „Kultová značka easton sa vyrába aj v Číne. A zrazu zistíte, že hokejka je samé sklo." Väčšina hráčov i trénerov je za to, aby sa drevené hokejky používali aspoň v mládežníckych kategóriách. Klasickou výhodou dreva je, že hokejisti s ním naberú cit pre puk a jeho kontrolu. Kľučky, vedenie i prihrávky. Kompozitové hokejky, najmä tie lacnejšie, mladším hráčom brnia v rukách, puky odskakujú natvrdo.

Vo Fínsku donedávna platil predpis, že deti do 12 rokov nesmú používať iné hokejky ako drevené. Už nie. Tlak trhu, ale aj nesúhlasy rodičov ho zrušili.

Šťastný: Zásobovanie prebral syn

V sieni hokejovej slávy NHL v Toronte je medzi artefaktmi aj drevená hokejka PETRA ŠŤASTNÉHO (54) . Prvú sezónu vo svojej kariére Old Boys však hrá s celokompozitovou.

Vždy ste boli milovníkom klasického dreva. Kedy nastala zmena?

„V lete priniesol syn Paľko domov na skúšku novú celokompozitovú hokejku, ktorú mu urobili navlas takú istú, ako bolo drevo s ktorým som hrával voľakedy aj ja. Nová sa zapáčila aj mne."

Čím vás zlomila?

„Ľahkosťou a dokonalosťou tvaru. Každý kus je na milimeter a gram rovnaký. To je silný argument najmä pre Paľka, ktorý ako hráč NHL potrebuje spoľahlivý nástroj."

Prečo sa odhodlal k zmene váš syn v Colorade?

„Mal problémy s kvalitou. Dreva sa vyrába čoraz menej, hokejky majú odchýlky. Sám si pamätám z čias, keď som hrával NHL, že z balíka 12 kusov som vybral dve, maximálne tri vhodné na zápas. Drevo je chúlostivé na zmeny vlhkosti, vysúšanie."

Nenahovárali vás počas kariéry na nové materiály?

„Ale iste. Firma Jofa mi dala na skúšku prototyp hokejky na moju mieru. Uprostred tuhej hmoty bola špongia. Vraj pre ľahkosť. Komické."

Do roka hrávate aj dvadsať zápasov za rôzne výbery bývalých hviezd. Čo si vezmete?

„Synove celokompozity. V detstve som deti zásoboval ja, teraz sa situácia otočila.

Vojtech Jurkovič

Obchod nad zdravie

Prienik nových materiálov do športu je celoplošný, ale nepočuť vždy chválospevy.

BRATISLAVA. Nový typ futbalovej lopty Jabulani vítali profesionáli ako zlý vtip. Zvykli si. Karvingové lyže s hlbokým vykrojením vyzerali oproti dlhším klasikám smiešne, dnes je všetko naopak. Drevené tenisové rakety visia už len v múzeách.

Jednotiacim motívom výrobcov je zrýchlenie hry či jazdy, viac gólov, dynamiky. Športoví lekári neúprosne evidujú, že zásahy v mene intenzifikácie si odnášajú daň v podobe preťažených a poškodených kĺbov najmä u mládeže. Dlhoročný hokejový tréner Jindřich Novotný: „Zápästie, lakte ani ramená nestačia svojím vývojom na tvrdé materiály kompozitových hokejok. Je to kruté."

Asistent reprezentačného trénera František Hossa sa vrátil z ruskej Kazane od syna Marcela udivený, že u mládežníkov ešte prevládajú drevené hokejky.

490-med.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov